Sektörün problemi verimlilik verimliliğin kaynağı teknoloji

Güncelleme Tarihi:

Sektörün problemi verimlilik verimliliğin kaynağı teknoloji
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2011 00:00

Dünyada gıda talebinin 2050 yılına kadar yüzde 70 artacağını belirten Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, “Sektörün en önemli sorunu tarımsal verimlilik. Verimliliğin arttırılmasındaysa tarımsal teknoloji çok önemli” dedi.

TÜRK Traktör markası New Holland’ın çevre dostu Tier 3 motorla yenilenen ve Başkentli çiftçilere sunulan traktörleri, çok sayıda davetlinin katıldığı toplantıda tanıtıldı. 50 ile 100 HP arasındaki bütün yerli üretim traktörlerini daha az karbon emisyonu sağlayarak çevreye daha duyarlı olan Tier 3 motorla yenileyen New Holland, Başkentli çiftçilere merhaba dedi.

Modern tarıma yön veren bir şirket olma misyonuyla yola çıktıklarını belirten Türk Traktör Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İrfan Özdemir, “Türkiye’de 1.4 milyon traktör var. Bu traktörlerin yarısı 24 yaşın üzerinde. Bu traktörlerin karbon salınımı fazla, bakım giderleri yüksek. Traktörler güvenlik kriterlerinden yoksun. Kullanılan ekipmanlar ise eski ve modern teknolojiden uzak. Bu sebeple sektörün en önemli sorunu tarımsal verimlilik. Tarımsal verimliliğin arttırılmasında tarımsal teknoloji çok önemli” dedi. Ankara pazarının, Türkiye’nin toplam tarımsal kapasitesinde önemli yeri olduğunun altını çizen Özdemir, şunları söyledi: “Türkiye, yaklaşık 24 buçuk milyon hektar tarım arazisiyle dünyadaki 8. büyük tarımsal potansiyel. İç Anadolu, Türkiye’nin tahıl ambarı.

Bölünmüş arazide verimsiz tarım

Çiftçilerimizin bilinci her geçen gün artıyor. Fakat sektörün verimlilik anlamında iyileştirmeye açık bir yönü var. Bugün Avrupa’da bir hektardan ortalama 2 bin 100 Euro, Türkiye’de ise bin 800 Euro gelir elde ediliyor. Ülkemizde tarım daha küçük alanlarda, bölünmüş arazilerde yapılıyor. Bu, tarımsal verimliliği düşüren bir etken. Kullanılan tarımsal teknoloji, traktör ve ekipmanlar çok önemli.

Avrupa’da kullanılan traktörler ortalama 100 beygir gücündeyken, Türkiye’de 60 beygir gücünde. Avrupa’da traktörlerin yüzde 96’sı, Türkiye’de sattığımız traktörlerin yüzde 58’i çift çeker. Tarım, gıda ve yaşam demek. Tarımın önemi ve gıda talebi her geçen gün artıyor. Yapılan hesaplamalara göre 2050 yılına kadar dünyada gıda talebi yüzde 70 artacak. Dünyanın belli bir tarımsal alanı var. Bu tarımsal alanların bir kısmı erozyonla yok oluyor. Bir araştırmaya göre dünya sıcaklığındaki bir derecelik artış, tahıl üretimini yüzde 10 olumsuz etkiliyor. Tarımsal verimlilik artıyor ama arzda sıkıntılar var. Küresel ısınma ve iklim değişiklikleri gıda arzını düşürüyor.”

Sektör büyüdü ihtiyaçlar arttı

TÜRK Traktör olarak 57 yıldır çiftçinin yanında, tarım sektöründe faaliyet gösteriyoruz. Ana alanımız traktör ile her tür bitkisel ve hayvansal tarım ihtiyacını karşılayacak ekipmanlar. 57 yılda Türkiye ekonomisinin büyümesiyle birlikte tarım sektörü de büyüdü. Tarım sektörü büyüdükçe, sektörün ihtiyaçları arttı. Bugün sektörümüzde 38’e yakın marka var. Ciddi bir rekabet söz konusu. Bu sürede çok aşama kat edildi. 57 yılda şirketin yapısı değişti, üretim kapasitesi arttı, ürün gamı büyüdü. Şu an şirketimizde bin 817 kişi çalışıyor. 2010 yılında 29 bin tane traktör ürettik. Bunun 20 binini iç piyasaya sunduk, 9 binini ise dünyanın 62 ülkesine ihraç ediyoruz. İhraç ettiğimiz yerlerin başında Kuzey Amerika geliyor. Geçen yıl 1.2 milyar ciro elde ettik. Bir önceki yıla göre ciromuz yüzde 80 arttı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!