Güncelleme Tarihi:
Şehitlerin adını yaşatmak için 2016 yılında hayata geçirilen ‘Şehit Kütüphaneleri’ projesiyle bugüne kadar birçok okulda şehitlerin adıyla kütüphaneler oluşturuldu. Gönüllülük esasıyla toplanan kitaplar, oluşturulan kütüphanelerde çocuk ve gençlerin kullanımına sunuldu.
BAŞKENTTE 8 KÜTÜPHANE
‘Şehit Kütüphaneleri’ projesi kapsamında şu ana kadar Türkiye genelinde 264 kütüphane açıldı. 20 kütüphanenin daha açılma çalışmalarına devam ediliyor. Proje kapsamında Ankara’da ise şehitlerin adını yaşatan toplam 8 kütüphane oluşturuldu. Proje koordinatörlerinden Sercan Kürklü, projenin özellikle sosyal medya aracılığıyla bir gönüllülük hareketi olarak büyüdüğünü söyledi. Kürklü, projenin tamamen şehitlerin adını yaşatma düşüncesiyle ortaya çıktığını belirterek, şöyle konuştu:
GÖNÜLLÜLÜK HAREKETİ
“Açtığımız her kütüphane Milli Eğitim Bakanlığı’ndan izin alınarak oluşturulan kütüphaneler. Okulları seçerken de şehidimizin okuduğu okul ya da şehidimizin ailesine yakın bir okul olmasını istiyoruz. Ayrıca seçtiğimiz okulun kütüphane ihtiyacının olması da önemli. Yasak yayın olmayan her kitabı kabul ediyoruz. Gönüllülük esası ve özveriyle kitaptan başka bir bağış kabul etmeden, kitap toplama merkezlerimizde kitapları topluyoruz.” Kürklü, kitap bağışı yapmak isteyenlerin www.sehitkutuphaneleri.com ve @sehitkutuphaneleri (Instagram) adresinden kendilerine ulaşabileceğini de söyledi.
ŞEHİT KÜTÜPHANESİ NASIL AÇILIR?
Kütüphane açmak ve kütüphaneye şehit isminin verilmesi için öncelikle şehit ailesinden izin alınıyor. Şehit Kütüphanesi açmaya karar verilen okulun idarecileriyle iletişime geçilerek ihtiyaçlar(kitap sayısı, tadilat, masa, sandalye, raf) belirleniyor. İllerde valilik, ilçelerde kaymakamlığa kütüphane açmak için dilekçe verilerek onay alınıyor. Onay çıktıktan sonra ‘Şehit Kütüphanesi’ sosyal medya hesapları üzerinden gerekli duyurular yapılıyor ve kitap toplama işlemi başlatılıyor. Gerekli tadilat yapılarak, ihtiyaçlar temin ediliyor. Kitaplar toplanıyor ve yetkili kişiye gönderiliyor. Tadilat ve kitap eksiklikleri tamamlandıktan sonra kütüphane kuruluyor. Şehit panosu hazırlanıyor ve şehit yakınları ile açılış yapılıyor.
Şehit Jandarma Yüzbaşı Ferhat Çiftçi kütüphanesi
Şehit Yüzbaşı Alper Kocaman Kütüphanesi
İŞTE ANKARA’DAKİ O KÜTÜPHANELER
Başkentte kurulan kütüphaneler ise şöyle:
1.Şehit Sağlık Astsubay Üstçavuş Mekan Şahin Kütüphanesi-Çankaya İMKB Teknik ve Anadolu Lisesi.
2.Şehit Yüzbaşı Alper Kocaman Kütüphanesi-Mehmet İçkale Ortaokulu, Çankaya.
3.Şehit Jandarma Üsteğmen Mehmet Çifci Kütüphanesi-Ayaş Abdülhamit Han Anadolu İmam Hatip Lisesi.
4-Ankara Şehitler Kütüphanesi(Şehit Polis Memuru Çağdaş Tamkoç-Şehit Tank Uzman Çavuş Mahmut Uslu- Şehit Piyade Astsubay Üstçavuş Adil Yurtoğlu-Şehit Jandarma Astsubay Üstçavuş Mehmet Uygun)-Ahmet Hamdi Tanpınar Ortaokulu, Yenimahalle.
5-Şehit Piyade Uzman Çavuş Selçuk Paker Kütüphanesi-Ortatepe İmam Hatip Ortaokulu, Saime Kadın-Mamak.
6-Jandarma Havacılık Şehitleri Kütüphanesi-31 Jandarma Havacılık Şehitleri Adına Nermin Mehmet Çekiç Anadolu Lisesi, Yenimahalle.
7-Sağlık Astsubay Çavuş Yılmaz Tuncer Kütüphanesi-Keçiören Sosyal Bilimler Lisesi.
8-Şehit Jandarma Yüzbaşı Ferhat Çiftçi-Vecihi Hürkuş Anadolu Lisesi, Keçiören.