Güncelleme Tarihi:
Ulus’ta bulunan atıl binadan kültür sanat merkezine dönüştürülen Sebilürreşad Kültür ve Sanat Merkezi, İstiklal Marşı’nın kabulünün 103’ncü yıl dönümünde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın dün katılımıyla açıldı. “Bu tür eserlerin ve buralarda yürütülecek faaliyetlerin Ankara’nın taşına toprağına havasına nüfuz eden Milli Mücadele ruhunun yeni nesillere aktarılmasında çok önemli görevler yerine getireceğine inanıyorum” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, özetle şunları söyledi:
TÜM SEBİLÜRREŞAD EKİBİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM
“Bugün aynı zamanda İstiklal Marşı’mızın kabulünün 103’üncü yıl dönümü. Milletimizin yüreğinden sökülüp gelen güçlü bir özgürlük iradesinin yazıya dökülmüş hali olan marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’u rahmetle ve şükranla yad ediyoruz. Bugün buradaki buluşmamızı da Mehmet Akif Ersoy’un milletimize ve kültürümüze armağanı olan bir diğer emanetinin ihyası etrafında yürütülen çalışmalara borçluyuz. Ankara’mızın eski değerlerini bünyesinde barındıran Ulus’taki bu tarihi bina Şebilürreşad Kültür ve Sanat Merkezi’ne dönüştürülerek ülkemize kazandırılmıştır. Uzun yıllar kendi haline terk edilen bu binayı dergi müze, sergi salonu ve diğer birimleriyle yeniden kültür sanat hayatımıza kazandıran tüm Sebilürreşad ekibine teşekkür ediyorum.
MAZİDEN ATİYE KÖPRÜ KURAN ÖNEMLİ BİR ADIM
Bu tür eserlerin ve buralarda yürütülecek faaliyetlerin Ankara’nın taşına, toprağına, havasına nüfuz eden Milli Mücadele ruhunun yeni nesillere aktarılmasında çok önemli görevler yerine getireceğine inanıyorum. Ruhunu kaybetmiş bir milletin cesetten ibaret kalacağı anlayışı ile medeniyetimizin, tarihimizin, kültürümüzün köklerine gaye edinen her çabayı desteklemek boynumuzun borcudur. Hiçbir aksiyona girmeden, sadece oturduğu yerden yapılanları eleştirerek tarihe mal olmuş kimse göremezsiniz. Tarihe iz bırakmak demek, dişinizle, tırnağınızla, yüreğinizle, zihninizle vereceğiniz büyük bir mücadeleyi göze almak demektir. Sebilürreşad Kültür ve Sanat Merkezi’ni maziden atiye köprü kuran mütevazı ama önemli bir adım olarak görüyorum. Burada zihinlerini ve gönüllerini besleyerek kendilerini yetiştirecek evlatlarımızın her biri geleceğin Mehmet Akif adayları olacaktır.”
ÖNCE HAVUZ SONRA SİNEMA OLARAK KULLANILMIŞTI
Sebilürreşad Dergisi, 1908’de önce ‘Sırat-ı Müstakim’ adıyla yayına başladı, 1912’de Sebilürreşad adını aldı. Milli Mücadele günlerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün Mehmet Akif Ersoy’u Ankara’ya davetiyle yayın merkezini Ankara’ya taşıyan Sebilürreşad, 1925’te ara verdiği yayınına, 1948’den 1966’ya kadar devam etti. Sebilürreşad, 50 yıllık aradan sonra, 14 Ağustos 2016’da ‘yeniden’ sloganıyla yayın hayatına başladı. Sebilürreşad Kültür ve Sanat Merkezi, Milli Şair Mehmed Akif Ersoy’un kurucusu olduğu Sebilürreşad Dergisi’nin Ulus’taki merkezinin yanında oluşturuldu. Kültür ve sanat merkezinin olduğu bina, 1930’da açıldığında havuz olarak kurgulandı. Sonra havuzun üstüne platform döşenip sinemalar furyasında Sümer Sineması, Yeni Sinema adlarıyla hizmet verdi. 40 yıl metruk halde atıl duran bina İstiklal Marşı’nın kabulünün 103’üncü yıl dönümünde kültür sanat merkezi olarak açıldı. Merkez içerisinde dünyanın ilk dergi temalı müzesi de yer alıyor. Müzede ilk sayı dergiler sergileniyor. Açılışta Sebilürreşad Genel Yayın Yönetmeni ve Sebilürreşad Eğitim Kültür ve Medeniyet Derneği Genel Başkanı Fatih Bayhan ile Mehmed Akif Ersoy’un torunu Selma Ersoy Argon da birer konuşma yaptı.