SDE'nin konut sektörü raporu tanıtıldı

Güncelleme Tarihi:

SDEnin konut sektörü raporu tanıtıldı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2014 17:01

- Gazi Üniversitesi Dr. Levent Yılmaz: - "Konut sektöründe dikkat edilmesi gereken çok konu var ama balon riski oluşturacak ciddi bir fiyat artışı yok"

Haberin Devamı

ANKARA (AA) - Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Levent Yılmaz, konut sektörü ile ilgili dikkat edilmesi gereken çok konu olmasına karşın balon riski oluşturacak ciddi bir fiyat artışı bulunmadığını söyledi.

Stratejik Düşünce Enstitüsü (SDE) tarafından konut sektörünün genel durumunu analiz etmek ve geleceğe ilişkin bakış açısı sunmak amacıyla hazırlanan "Türkiye Konut Sektörü: Gelişmeler - Beklentiler" raporu tanıtıldı.

Tanıtım için Enstitüde düzenlenen panelde konuşan Yılmaz, konut sektörünün bütün dünyayı etkileyebilecek bir sektör olduğunu ifade etti.

Konut sektörünün milli gelir içindeki payının 2000 yılından itibaren sürekli arttığını kaydeden Yılmaz, "2009 yılında düşüş olmasına karşın 2001 yılındaki seviyenin altına inmediğini görüyoruz" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konut fiyatlarına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Yılmaz, bina maliyetleri ve arsa değerlerindeki artışların fiyat artışlarını etkilediğine dikkati çekti.

Merkez Bankasının ocak ayında aldığı faiz kararının konut sektörüne güven endeksinin aşağı düşmesine neden olduğunu belirten Yılmaz, "Ama son dönemlerde faizlerin kademeli olarak düşürülmesi gibi gelişmeler güven endeksinin tekrar yukarı çıkmasını sağladı" ifadesini kullandı.

Türkiye'de konut sektörü ile ilgili balon oluştuğuna dair veri bulunmadığına işaret eden Yılmaz, "Lüks konut satın alanların büyük bir kısmı konutu nakit satın alıyor. Dolayısıyla üst gelir gruplarıyla ilgili bir kredi sorunu yaşamıyoruz. Küçük ve orta gelirli gruptaki insanların konut talebi devam ediyor. Konut sektöründe dikkat edilmesi gereken çok konu var ama balon riski oluşturacak ciddi bir fiyat artışı yok" dedi.

Raporu hazırlayan diğer isim olan Dr. Cemil Ertem de konut sektörüne yönelik ciddi bir kamuoyu ilgisi olduğunu söyledi.

Faizlerin makul düzeye inmesinin konut sektörü açısından önemine işaret eden Ertem, mortgage benzeri "mezar vade" tarzı vadelendirmelerin Türk halkı için uygun olmadığının altını çizdi.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dündar Murat Demiröz de özellikle Anadolu'nun medeni şehirlere ihtiyacı olduğuna dikkati çekti.

Haberin Devamı

Konut piyasasında herhangi bir balon riskinin olmamasına karşın emlak kredisi piyasasında ciddi bir orantısızlık bulunduğunu belirten Demiröz, söz konusu alanda batık kredi oranlarının yüksekliğine işaret etti.

SDE Başkanı Prof. Dr. Birol Akgün de inşaat sektörünün ekonomik büyümenin ana araçlarından olduğunu söyledi.

Ekonomik canlanmanın sağlanması için konut sektörünün sürdürülebilirliğinin sağlanması gerektiğini dile getiren Akgün, sektörün hangi aşamada olduğuna ilişkin kimsenin elinde derli toplu bir veri olmadığı için raporun hazırlandığını ifade etti.

Aralarında Merkez Bankası, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) gibi kurumların katkılarıyla hazırlanan raporda, konut sektörünün önemi ve mevcut durumu ile konut sektöründe balon tartışmalarına ilişkin bilgi ve değerlendirmeler yer alıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!