Güncelleme Tarihi:
Ankara’da ‘içme suyu şebekesinin gözü’ olarak adlandırılan SCADA sistemi dış ilçelere de ulaşacak. Sistemi Polatlı’nın tamamına kurduklarını belirten ASKİ Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, “Peşinden Beypazarı, Akyurt ve diğer dış ilçelere de SCADA sistemini kuracağız” dedi. Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğü, adını “Supervisory Control and Data Acquisition” kelimelerinin baş harflerinden alan SCADA sistemi ile Başkent’in yaklaşık 15 bin kilometre uzunluğundaki su dağıtım şebekesi başta olmak üzere, pompa istasyonları, su depoları ve arıtma tesislerini 24 saat gözetim altında tutuyor. Sistem sayesinde Başkent’in tüm noktalarına uzanan su şebeke ağı, tek bir merkezden kontrol edilebiliyor. SCADA sistemi için “Ankara içme suyu şebekesinin gözü” tanımını yapan ASKİ Genel Müdürü Necmettin Tahiroğlu, Başkent’in ilçelerine de SCADA sistemi kurma çalışmasına başladıklarını söyledi. İlk olarak Polatlı’nın tamamına SCADA sistemini kurduklarını kaydeden Genel Müdür Tahiroğlu, “Peşinden Beypazarı, Akyurt ve diğer dış ilçelere de SCADA kuracağız” diye konuştu.
TÜRKİYE’DE İLKLERDEN BİRİ
Türkiye’nin ilk SCADA sistemlerinden birinin ASKİ’ye ait olduğunu vurgulayan Necmettin Tahiroğlu, 20 yılı aşkın süredir hizmet veren kumanda merkezinin de kapsamlı bir şekilde yenilendiğini belirtti. Tahiroğlu, “Merkezi Denetleme Kontrol ve Veri Toplama” olarak da adlandırılan SCADA sistemiyle, 2 milyon 190 bin abonesi bulunan ASKİ’nin işletmelerde meydana gelebilecek herhangi bir arızaya anında müdahale edilerek, sorunların kısa sürede çözüme kavuşturulup olası maddi kayıpların önüne geçtiğini ifade etti.
128 DEPO 67 POMPA BAĞLI
SCADA sistemi sayesinde su kaçakları ve şebeke arızalarının anında tespit edildiğini, Ankara’nın su ihtiyacının anlık olarak izlenebildiğini, su talebine göre ihtiyaç duyulan miktarda suyun şebekeye verilebildiğini söyleyen Tahiroğlu, şöyle konuştu:
“SCADA sistemi suyun yönetilmesi açısından son derece önemli. Ankara merkez ilçelerde bulunan 128 su deposu ve 67 pompa istasyonu SCADA sistemine bağlı. Dağınık bir şekilde bulunan birimlerimiz, kurulan haberleşme sistemi ile SCADA merkezinde toplanıyor ve tüm birimler buradan yönetiliyor.
ANA HATLARA MERKEZİ YÖNETİM
Şehre su temin eden 800 kilometresi ham su, 200 kilometresi temiz su olmak üzere toplam bin kilometre uzunluğunda ve çapları 500 milimetre ila 2 bin 400 milimetre arasında değişen ana iletim hatları tamamen SCADA sistemi üzerinden yönetilmektedir. Şehir içindeki su depolarının seviyeleri, pompa istasyonlarının basınçları ve çalışma sistemleri, ana vanaların ve armatürlerin çalışması da bu sistem sayesinde kontrol edilmektedir. 14 bin 574 kilometre uzunluğundaki içme suyu şebekemizin sağlıklı ve düzenli işletilebilmesi bu sisteme bağlı.
9 ARITMA TESİSİ DE BAĞLI
SCADA sistemiyle depo seviyelerine bağlı olarak şehrin anlık su ihtiyacı belirlenir. Pompa istasyonlarının giriş ve çıkış su basınçları ayarlanarak Ankara genelindeki tüm abonelerimize uygun basınçta su verilmesi sağlanır. Depolardaki su seviyesi ve pompa istasyonu çıkışındaki basınç değerleri izlenerekhat üzerinde arıza ve patlak gibi durumlar da anında tespit edilebilir.
Ankara geneli hizmet veren 9 içme suyu arıtma tesisi de tam otomasyona sahip SCADA sistemiyle yönetiliyor. Ana isale hatlarında, depolarda ve pompa istasyonlarında meydana gelebilecek arızalar anında bu sistem sayesinde tespit edilebiliyor. Günün 24 saati su dağıtım sistemi anlık olarak izlenip, yönetiliyor.”
24 SAAT KESİNTİSİZ HİZMET
SCADA sistemi, Ana Kontrol Merkezi ile sürekli bağlantı halinde olan dış istasyonlardan oluşuyor. ASKİ Genel Müdürlüğü bünyesinde yer alan SCADA Ana Kontrol Merkezi, gelişmiş bilgisayarlarla donatılmış, özel bilgisayar yazılımları ile destekleniyor. Vardiya sistemine göre 24 saat kesintisiz hizmet verilen merkezde, operatörler sürekli bilgisayar başında bulunarak, dış istasyonlardan gelen verileri alıp değerlendiriyor. Pompa istasyonları, su depoları ölçüm noktaları ve arıtma tesislerinde ölçümler yapan elektronik cihazlar bulunuyor. Bu cihazların yaptıkları ölçümler, iletişim sistemi üzerinden ASKİ Kontrol Merkezi’ne ulaştırılıyor.
DEĞERLER TARİHSEL KAYDEDİLİYOR
Burada yapılan değerlendirmelerin ardından, merkezdeki bilgisayarlardan, vanalar ve pompalara komutlar (kapama, açma ve çalıştırma, durdurma gibi) gönderilerek, bu ekipmanlara merkezden müdahale edilebiliyor. Dış istasyonlarda yapılan ölçümlerin tamamı Kontrol Merkezi’nde anlık olarak izleniyor. Elde edilen değerler ise bilgisayarlara tarihsel olarak kaydedildiği için istenildiği zaman bu değerlere de ulaşmak mümkün oluyor.