Sayıştay’dan sokak köpekleri raporu

Güncelleme Tarihi:

Sayıştay’dan sokak köpekleri raporu
Oluşturulma Tarihi: Aralık 09, 2021 16:08

Sayıştay denetçileri, “Sahipsiz sokak hayvanları sorunu belediyelerin en önemli sosyal sorunlarından biri haline gelmiştir” dedi ve Çankaya Belediyesi’ni örnek gösterdi. Köpek saldırıları ve ısırmaları nedeniyle belediye aleyhine sonuçlanan davalara dikkat çeken Sayıştay, Çankaya Belediyesi’nin 2015’ten bugüne 92 bin 968 TL tazminat ödediğini belirtti.

Haberin Devamı

SAyıştay denetçileri, Çankaya Belediyesi’ne yönelik yaptıkları denetimde ilginç bir tespitte bulundu. Çankaya’daki köpek saldırıları ile ısırmaları nedeniyle davalar açıldığı ve belediye aleyhine sonuçlanan bu davaların mali yük oluşturduğuna dikkat çeken Sayıştay, 2015’ten bugüne kadar belediyenin 92 bin 968 TL tazminat ödediğini belirtti. Sayıştay’ın Çankaya Belediyesi 2020 raporunda ‘Sokak hayvanlarının verdiği zararlar nedeniyle açılan davaların belediyeye mali yük getirmesi’ başlığıyla yer alan tespitte, “Belediye sınırları içinde oluşan köpek saldırıları ile ısırmaları nedeniyle davalar açıldığı, belediye aleyhine sonuçlanan bu davaların mali yük oluşturduğu görülmüştür” denildi. Raporda, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği’nin 7. Maddesi’nin, ‘sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanların toplatılması, kısırlaştırılması, aşılanması, gerekli tıbbî bakımlarının yapılması, işaretlenmesi ve alındığı ortama geri bırakılması, sahiplendirilenlerin kayıt altına alınması’yla ilgili hususlarda belediyeleri gerekli tedbirleri almakla yükümlü kıldığına dikkat çekildi. Sayıştay şu tespit ve tavsiyelerde bulundu.

Sayıştay’dan sokak köpekleri raporu


ETKİN MÜCADELE SAĞLANAMIYOR

“Düzenlemeler çerçevesinde belediyelerin Veteriner İşleri Müdürlüğü, sokak hayvanları için ‘Kısırlaştır, Aşıla ve Yerinde Yaşat’ çalışması yapmak zorunda kalmakta; belediye sınırları içinde yaşayan ilçe sakinlerinin maruz kaldığı hayvan saldırıları ve ısırmalarda etkin mücadele sağlayamamaktadır. Sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, aşılanması ve rehabilite edilmelerinden sonra alındıkları ortama, yani sokağa salıverilmeleri bir kanun hükmü olduğu için belediyelerin bu hayvanları alıkoyma yetkileri bulunmamaktadır.

EN ÖNEMLİ SOSYAL SORUNLARDAN

Sahipsiz sokak hayvanları sorunu belediyelerin en önemli sosyal sorunlarından biri haline gelmiştir. Bu sorunla baş etmede artan köpek popülasyonunun dengelenmesi, mevcut kanundaki eksikliklerin (alındığı ortama bırakılması yerine kamu kurumları ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içinde uygun ortama bırakılması gibi) giderilmesi, hayvanseverlere de yerel yönetimler gibi sorumluluk yüklenilmesi, hayvan edinilmesi ve salıverilmesinin disiplin altına alıcı önlemler alınması zorunluluğu doğduğu müşahede edilmiştir.

İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE ÇALIŞILMALI

Çankaya Belediyesi Veteriner Müdürlüğü bünyesinde bu sorunları gidermeye yönelik çalışmalar yürütülmekle beraber il düzeyinde bütüncül bir mücadele olmadığı için yetersiz kaldığı görülmüştür. Yapılan denetimde sahipsiz sokak köpeği saldırısı ve ısırma vakalarından dolayı belediyeye davalar açıldığı, 2015’ten bugüne kadar belediyenin 92 bin 968 TL tazminat ödediği görülmüştür. Sahipsiz sokak hayvanlarının korunması kadar aynı çevrede yaşayan halkın da başıboş sürü halinde gezen hayvanların saldırısından korunmaya; can güvenliği ve huzur içinde yaşamaya hakkı bulunmaktadır. Bu mücadelede gerek bakanlık gerekse Büyükşehir ve ilçe belediyeleri arasında karşılıklı iletişim, iş birliği ve koordinasyona dayalı daha etkin bir yöntem geliştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılarak, uygulamaya konulması gerektiği düşünülmektedir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!