Sayaç parasının geriye ödenmesi söz konusu değil

Güncelleme Tarihi:

Sayaç parasının geriye ödenmesi söz konusu değil
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2008 00:00

Mükerrer alınan doğalgaz bağlantı bedellerinin ödenmesiyle ilgili Başkent Doğalgaz Dağıtım A.Ş Genel Müdürü Demir çarpıcı açıklamalarda bulundu. Demir, Hala vatandaş yanlış anlayarak sayaç bedeli iadesi yapıldığını sanıyor. Böyle bir şey söz konusu değil" dedi.

BAŞKENT Doğalgaz Dağıtım A.Ş. Genel Müdürü Veysel Karani Demir, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) kararı gereği, bazı doğalgaz abonelerinden mükerrer alınan bağlantı ücretleriyle fazla tahsil edilen pil bedellerinin geri ödemesinin sürdüğünü söyledi.

Demir, EPDK’nın 2004 yılından sonra geçerli olan "Mekanik sayaç abonesi 40 dolar, ön ödemeli sayaç abonesi ise 150 dolar sayaç kira bedeli ile maliyeti ne olursa olsun 150 dolardan fazla bağlantı bedeli alınmayacaktır" kararına göre işlem yaptıklarını söyledi. EPDK kararı gereği, bazı doğalgaz abonelerinden mükerrer alınan bağlantı ücretlerine ilişkin 2004 yılında yapılan 70 bin müracaattan 26 bininin incelendiğini ve 2 bin 80 kişiye ödeme yapıldığını belirten Demir, 2002 ve 2003 yılında abone olanlardan 300 dolar sayaç bedeli ile maliyet üzerinden bağlantı ücreti alındığını hatırlattı.

Pil paraları ödeniyor

Karar gereği en fazla 300 dolar gaz bağlantı bedeli tahsil edilmesi gerekirken bazı vatandaşlardan mükerrer ücret tahsil edildiğini kaydeden Demir, mükerrer ödeme ve fazla tahsil edilen pil bedellerinin, EPDK kararları çerçevesinde abonelere geri ödemesinin sürdüğünü söyledi.

Bu yönde bir karar yok

Bu yıl sonuna kadar bitirilmesi planlanan ödemelerin gaz yada nakit olarak yapıldığını bildiren Demir, yıl sonuna kadar işlemlerin bitirilmemesi halinde EPDK’dan ek süre talebinde bulunacaklarını kaydetti. Abonelerin bir çoğunun yapılan ödemeleri yanlış anladığını savunan Demir, "Sayaç bedeli iadesi diye bir şey söz konusu değildir ve EPDK’nın da buna ilişkin bir kararı yoktur. Hala vatandaş yanlış anlayarak sayaç bedeli iadesi yapıldığını sanıyor. Böyle bir şeyin söz konusu olmadığını ifade ediyoruz" dedi. Demir, daha önceden gaz satış işleminin EGO Genel Müdürlüğü bünyesinde yapıldığını ve gaz dağıtan kuruluşların, satış ve aboneye hizmete ilişkin kurallarını kendilerinin koyduklarını belirterek, son 1 yıldır özelleştirilme sonucu tüm işlemlerin Başkent Doğalgaz Dağıtım AŞ Genel Müdürlüğü çatısında yapılmaya başlandığını hatırlattı.

Elektrik fiyatlarına son dönemde yapılan zamlar enflasyonu geçti

TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), elektrik zamlarının AKP hükümetinin iktidarda olduğu 5 yıl 7 aylık dönemdeki enflasyonu aştığını belirtti.

EMO’dan yapılan yazılı açıklamada, 1 Ekim’de devreye girecek elektrik zammıyla birlikte çıplak elektrik fiyatının yüzde 10,7 artacağı, böylece bu yıl içinde konutların kullandığı elektriğe yapılan zammın yüzde 64,5’e ulaşacağı bildirildi. Bu zamla elektrik fiyat artışının, Ocak 2003-Ağustos 2008 dönemini kapsayan AKP iktidarı döneminde gerçekleşen tüketici fiyatları endeksindeki yüzde 63,5’lik artışı da aşacağı ifade edilen açıklamada, "Yapılan zamlarla AKP hükümeti, 1 yıl içinde yurttaşlardan yaklaşık 4,5 milyar YTL fazla para toplayacaktır. Elektrik zamları, AKP hükümetinin iktidarda olduğu 5 yıl 7 aylık dönemdeki enflasyonu aştı" denildi. Açıklamada, tüketicilerin çıplak elektrik fiyatının yüzde 13,6’sını kayıp ve kaçak bedeli olarak ödediği, kayıp ve kaçak bedeli olarak en fazla ödemenin yüzde 25,4’lük payla aydınlatmadan kesildiği kaydedildi. Türkiye’de 2007 yılında 30 milyon 24 bin abonenin 155 milyar 135 milyon kilovatsaatlik elektrik tükettiği belirtilen açıklamada, bu tüketimin parasal değerinin 15 milyar 25 milyon YTL olduğu ve elektrik tüketiminin dağılımına bakıldığında, 36,5 milyar kilovatsaati aşkın tüketimle en çok konut tüketicilerinin zamdan etkileneceği bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!