Savunma sanayinin belkemiği Ankara

Güncelleme Tarihi:

Savunma sanayinin belkemiği Ankara
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2008 00:00

Patron Patrona’nın bu haftaki konuğu HAVELSAN A.Ş.’nin genç, atak ve başarılı Genel Müdürü Faruk A. Yarman. Yazılı ve görsel medya önüne hemen hemen hiç çıkmayan Yarman, Ankara Hürriyet’in sorularını yanıtladı.

n Türk Savunma Sanayisinin en önemli kuruluşlarından biri olan Havelsan’ı bize tanıtır mısınız?

n
HAVELSAN, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın şirketlerinden biri olarak; milli harp sanayimizin geliştirilmesi, yeni harp sanayi dallarının kurulması ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin savaş gücünün artırılmasına katkıda bulunmak amacıyla 1982 yılında kuruldu. Hisselerinin yüzde 98’i TSKGV’na ait bir özel sektör firmasıyız.

Başta askeri projeler olmak üzere kamusal yarar sağlayan sivil projelere kadar her türlü bilişim çözümlerini gerçekleştirme kabileyetine sahibiz. Askeri alanda; C4ISR (Komuta Kontrol Muhabere, Bilgisayar, İstihbarat Gözetleme ve Keşif Sistemleri) kapsamında, Hava Savunma Sistemleri, Deniz Savaş Sistemleri, Simülasyon ve Eğitim Sistemleri, Yönetim Bilgi Sistemleri, Enerji Yönetimi ve Anayurt Güvenliği konularına odaklamış durumdayız. Ayrıca kamusal alanda da vatandaşlarımızın ve kamunun hayatını kolaylaştıran sistem ve çözümlere imza atıyoruz.

Misyonumuz; yazılım yoğun sistem alanlarında kamunun askeri ve sivil yeteneklerini arttırmak için; yurtiçi ve yurtdışı pazarlara yönelik olarak özgün teknolojiye dayalı, yenilikçi ve bütünsel sistem çözümlerini araştırmak, tasarımlamak, geliştirmek, üretmek, pazarlamasını ve satışını gerçekleştirmek, aynı zamanda da lojistik desteğini vermek.

n HAVELSAN hangi kuruluşlarla iş yapıyor? Hangi önemli projeleri takip ediyor?

n
HAVELSAN olarak askeri projelerde yurtiçinde Silahlı Kuvvetlerin tüm birimi ile çalışmaktayız. Kamusal projelerde de bakanlıklar ve bakanlıkların alt birimleri ile iş yapıyoruz. İlgi alanımıza giren yazılım yoğun sistemler alanında ortaya çıkan, oluşan her türlü askeri ve kamusal alandaki sivil projeleri, gereksinimleri takip ediyoruz. Yurtdışında, BOEING, Lockheed Martin Thales, Pakistan, Kore Silahlı Kuvvetleri’de iş yaptığımız kurumlar, kuruluşlar arasındadır.

n HAVELSAN’nın personel yapısı nasıl? Eleman alırken hangi kıstasları göz önüne alıyorsunuz?

n Önde gelen üniversitelerden mezun, gelişim potansiyeli yüksek, genç ve dinamik bir kadroya sahibiz. Bu genç ve dinamik personel yapısı, bilgi çağında bilişim şirketi olmanın bir gereği. Yeni teknolojilerde uzmanlaşmış, evrensel birikimi olan yaklaşık bin 200 civarındaki personelimizle birlikte, yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki kazanımlarımızla bir teknoloji merkezi konumundayız.

Yeni personel alımlarımız, yeni projeler, hedefler, teknolojik ihtiyaçlar doğrultusunda gerçekleşiyor. Personel seçiminde öncelikli olarak gelişim potansiyeli yüksek, aynı zamanda da kurumsal değerlerimizi taşıyabilecek kişileri tercih ediyoruz. Personel alım süreçlerimiz insan kaynakları birimimizin kurumsal değerlendirmesine, belli standartlara ve prosedürlere bağlı. Tabi ki bu seçimi yaparken, biz de sektörde nitelikli işgücünün çalışmak için tercih ettiği işveren olma durumunu sürekli ileriye taşıyoruz.

n Savunma Sanayinde ve bilişim sektöründe Ankara’nın yeri, konumu ve şansı nasıl?

n
Savunma sektörü olarak değerlendirdiğimizde, ihtiyaç ve tedarik makamları Ankara’da yerleşik olduğundan, savunma sektörünün Ankara’da oluşması ve konumlanması işbirliklerinin oluşması açısından oldukça önemli. Dolayısı ile Ankara için savunma sanayinin belkemiği diyebiliriz. Artık bilişim sektörü içinde aynı durumu konuşabiliriz. Ankara ilgili sektörlerde konusunda uzman birçok firmanın merkezi konumunda.

Uluslararası platformda da Ankara’nın dolayısı ile sektörün şansının yüksek olduğunu düşünüyorum. HAVELSAN olarak konuşursak son dönemde gerçekleştirdiğimiz projeler ve ihracatlar bunun en önemli ispatıdır.

Ayrıca Ankara, uluslararası düzeyde oldukça önemli üniversiteleri barındıyor. Bu üniversiteler evrensel boyutta yeni teknolojileri öğrenen ve bilen işgücünü yetiştiriyor. Her iki sektörün de, yeni teknolojileri öğrenen, bilen genç ve dinamik insan kaynağına ihtiyacı var. Ankara, üniversite-sanayi işbirliklerini geliştirmesi için uygun ortam ve koşullara sahip. Her iki sektörün de bu işbirliklerinin geliştirilmesinin, HAVELSAN gibi bu konuya kaynak ve zaman ayırmasının, Ankara’nın yurtiçi ve yurtdışı pazarlarda konumlanmasına fayda sağlayacağını düşünüyorum

Yaratıcı ve üretken beyinler

n Üniversite-sanayi işbirliğine nasıl bakıyorsunuz?

n Biz; yaratıcı beyinler yetiştirmeye özen gösteren ve bu konuda da sektöründe öncü faaliyetler yürüten bir şirketiz. Yeni teknolojilerin geliştirilmesi, yaratıcı, üretken beyinlerin yetiştirilmesi için kurulan Teknoloji Geliştirme Merkezleri’nden ODTÜ Teknokent’te yaklaşık 1000 m2’lik bir alan kiralayarak, bu alana bilişim projelerinin gerçekleştirildiği bölümlerini aktardık ve böylece üniversite-sanayi işbirliğinde önemli bir atılım gerçekleştirdik.

Dünya havacılığında onur ödülü kazandı

Hazırladığınız bir proje ile Uluslararası Havacılık Fedarasyonu’nun (FAI) onur ödülünü kazandınız? Proje ve ödül hakkında bilgi verebilir misiniz?

- Biz HAVELSAN olarak 2006 yılında, uluslararası platformda oldukça prestijli olan "FAI Onursal Grup Diploma" ödülünü kazandık. Bu ödüle havacılık alanındaki teknolojik gelişmelere katkılarımızdan dolayı layık görüldük.

Bize bu ödülü getiren projemiz; Kore Cumhuriyeti için geliştirdiğimiz CN 235 Seviye D Uçuş Simülatörü oldu. Tam Uçuş Simülatorü olan CN 235; FAA-AC-120-40B Seviye D sertifikasına da sahip. Bu simülatör; kokpit, eğitim konsolu, ses simülasyonu, interkom sistemi, altı eksenli hareket sistemi, sekiz kanallı kontrol yük sistemi, görsel sistem, beş kanallı görüntü üretici, hava radar simülasyonu, kokpit enstrumanları, Brifing & Debrifing Sistemlerinden oluşmakta.

Geliştirdiğimiz bu simulatör sayesinde gerçek eğitim uçuşlarında oluşan direkt ve indirekt maliyetleri ortadan kaldırıyor ve normal koşullarda denenmesi imkansız olan arıza, kaza ve vurulma senaryoları gibi riskli senaryoları birebir olarak simüle edilebiliyoruz.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!