Güncelleme Tarihi:
ERCAN ATA-ANKARA/DHA
Türkiye Satranç Federasyonu'nun (TSF) Başkent Üniversitesi ile ortaklaşa düzenlediği Başkent Üniversitesi Uluslararası Açık Satranç Turnuvası sona erdi.
TSF'nin bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirdiği ilk uluslararası turnuvaya 15 ülkeden ve Türkiye'nin 60 ilinden toplam 661 sporcu katıldı. Başkent Üniversitesi Yerleşkesi'nde 6 gün süren ve 3 kategoride 9 tur halinde gerçekleştirilen Turnuva'nın sonunda A Kategorisinde GM (Büyük Usta) Konstantine Shanava, B Kategorisinde Azar Bayramov, C Kategorisinde 7 Yaş Grbu'nda Elvin Esma Büyük, 8 Yaş Grubu'nda Bora Yarar, 9 Yaş Grubu'nda Eray Kılıç, 10-11 Yaş Grubu'nda Engin Can Aşıkoğlu ilk sırayı paylaştı.
Dünyaca ünlü satranç sporcuları ile Türk sporcuları Ankara'da biraraya getiren ve kıyasıya bir mücadeleye sahne olan Başkent Üniversitesi Uluslararası Açık Satranç Turnuvası'na Özbekistan, Azerbaycan, Gürcistan, Türkmenistan, Bulgaristan, Polonya, Makedonya başta olmak üzere 15 ülke ve Türkiye'den dünyaca ünlü sporcular hamle yaptı. Başkent Üniversitesi Uluslararası Açık Satranç Turnuvası'nın ödül töreninde konuşan TSF Başkanı Gülkız Tulay, TSF olarak hedeflerinin çok büyük olduğuna dikkat çekerek, "700 binlere ulaşan lisanslı sporcu sayısıyla futbolu bile geride bırakan Türk satrancı, uluslararası arenada kazanılan kupa ve madalyalarla dünyada adından söz ettiriyor" dedi.
Başkent Üniversitesi Uluslararası Açık Satranç Turnuvası'nın, bir üniversitenin ev sahipliğinde gerçekleştirilen ilk turnuva olduğunu vurgulayan Gülkız Tulay, yine bir ilke imza atmanın haklı gururunu Başkent Üniversitesi ile paylaştıklarını ifade ederek şunları söyledi:
"Eğitimi, spordan bağımsız düşünmeyen Başkent Üniversitesi ile işbirliğimizin ilk adımını Ocak ayında attık ve bugün bu işbirliğinin gurur dolu sonuçlarını alıyoruz. Tüm ayrıntıları planlayarak sadece sporcularımız için değil tüm misafirler için festival tadında bir turnuva programına imza atan TSF ve Başkent Üniversitesi, Türk satranç sporuna ve ülkemiz geleceğine son derece önemli bir hizmet sundu. Ülkemizde bu tür organizasyonların sayısının artması, sosyal ve akademik hayata sayısız katkıları olan satranç gibi özel bir spor branşının yayılması açısından büyük önem taşıyor. Türk satrancı bugün 700 binlere ulaşan lisanslı sporcu sayısıyla futbolu bile geride bırakırken, sporcularımız uluslararası arenada kazandıkları kupa ve madalyalarla övünç kaynağımız olmaya devam ediyorlar. Türk satrancı, Başkent Üniversitesi gibi insana ve geleceğe yatırım yapan kurumlarımızın da verdiği destekle dünyada adından söz ettiriyor ve zirveye tırmanıyor.15 ülkeden ve güzel ülkemizin 60 ilinden toplam 661 sporcumuzun hamle yaptığı uluslararası turnuvada derece elde eden tüm sporcuları ayrı ayrı kutluyorum. Turnuvamızın en iyi şekilde ve ahenk içinde tamamlanması için emek veren, katkı sağlayan herkese şükranlarımı sunuyorum.
Federasyon olarak hedeflerimiz çok büyük. Bizden sonraki nesillere aklın gücüyle kalkınmış bir gelecek bırakabilmek için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz."
Törende turnuvada dereceye giren A Kategorisinden ilk on sıraya giren sporculara madalya, diğer gruplarda ilk üç sırayı elde sporculara madalya ve kupa ayrıca turnuva genelinde mücadele eden sporculara 50 bin TL değerindeki nakdi ödülleri verildi.