Sarıyar göçmen kuşlar cenneti

Güncelleme Tarihi:

Sarıyar göçmen kuşlar cenneti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2008 00:00

Bölgedeki türlerin geçen yıllara oranla çoğaldığını belirten yetkililer, geçen yıl kurumuş olan büyük bir alanın şimdi sularla kaplı olduğunu vurguladılar.

ÇayIrhan beldesine bağlı Davutoğlan köyü yakınlarındaki Nallıhan Kuş Cenneti, geçen yıl yaşanan kuraklık sonrası baraj sularının çekilmesi ve Aladağ Çayı’nın kuruma noktasına gelmesiyle sessizliğe bürünmüştü. Milli Parklar Bölge Müdürlüğü yetkilileri, son aylarda etkili olan yağışlar ve karların erimesiyle birlikte baraj ve çaydaki su seviyesinin yükseldiğini belirterek, "Artık göçmen kuşlar bölgeye gelerek, yuvalarını sazlıkların arasına kurmaya başladı" dedi.

SULAR KAPLADI

Bölgedeki kuş türlerinin geçen yıllara oranla çoğaldığını belirten yetkililer, geçen yıl kurumuş olan büyük bir alanın şimdi sularla kaplı olduğunu vurguladılar.

Kuş gözlemcilerinin de Nallıhan Kuş Cenneti’ne gelmeye başladığını belirten yetkililer, "Şu anda yaklaşık 180 kuş türü burada konaklıyor. Önümüzdeki günlerde Afrika ülkelerinden gelecek göçmen kuşlarlar birlikte bu sayının artmasını bekliyoruz" dediler.

NALLIHAN KUŞ CENNETİ

Yetkililer, uzun bir aradan sonra Nallıhan Kuş Cenneti’ndan yeniden kuş cıvıltılarının yükseldiğini ve bundan dolayı mutluluk yaşadıklarını sözlerine eklediler.

Kara leylek tehlikede

SOYU tehlikede bulunan kara leylek, Türkiye’de en çok burada görülüyor. Kuş cennetinde, Türkiye’deki 6 balıkçıl türün tamamı ile 10 tür yırtıcı kuş, 5 tür baykuş, 35 tür su kuşu, bülbül başta olmak üzere 80 tür ötücü kuş, kara çaylak, kara leylek, gök kuzgun gibi türler en çok rastlanan kuşlar. Küçük karabatak, kaya kartalı, bıldırcın kılavuzu, yaz ördeği, ulu doğan, peçeli baykuş, küçük kerkenez, akkuyruklu kartal, balık kartalı, kara akbaba, gökdoğan gibi soyu tehlikede olan kuşlar da burada yaşıyor.

KIŞIN BARINIYORLAR

Göç zamanı da pek çok tür ve sayıda kuşun konakladığı alan, kışın binlerce su kuşuna ev sahipliği yapıyor. Nallıhan Kuş Cenneti’nde kuşların en yoğun bulunduğu dönem, ilkbahar mevsimi ve yazın ilk ayları. Jeolojik yapısı ile açık laboratuvar niteliği sunan saha, görsel açıdan da üstün bir peyzaj güzelliğine sahip.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!