Güncelleme Tarihi:
ANKARA’NIN Ayaş ilçesi Başayaş Mahallesi’nde 4 Ağustos’tan bu yana şarbon karantinası uygulandığı ortaya çıktı. İlçede başlayan hayvan ölümlerinin ardından şikayetler üzerine İl Tarım Müdürlüğü yetkilileri bölgeye akın etti. Etlik Veteriner Araştırma Merkezi’nin ölen hayvanlar üzerindeki araştırmasının ardından hayvanlarda şarbon mikrobuna rastlandı ve bölge karantina altına alındı. Karantina bölgesinin girişine ve çıkışına üzerinde “Burada şarbon hastalığı vardır” yazılan levhalar asıldı.
Şarbon yüzünden 20 civarında hayvan telef oldu. Başayaş mahallesi başta olmak üzere bölgeye hayvan girişi ve çıkışı yasaklandı. 300 küçükbaş, 66 büyükbaş hayvan aşılandı. İlk etapta 15 gün olarak ilan edilen karantina süresince hayvan ölümü yaşanmazsa, karantina kaldırılacak. Şarbon mikrobundan bazı vatandaşların da etkilendiği bildirilirken, vatandaşlar hastanelere akın etti.
Başayaş Mahallesi Muhtarı İlyas Altınsoy ise yaşananlara isyan ederek, “Köyümüz mahalle olunca 20 yıldır gelmeyen altyapı gelir diye ummuştuk. Kanalizasyon olmadığı için foseptik mahalleye akıyor. Şarbon mikrobu çıkması ve bölgeye uygulanan karantina hiç birimizi şaşırtmadı. Pislik içinde, karantina altında korkudan ne yapacağımızı şaşırdık” dedi. Altınsoy şunları söyledi:
Bize bir türlü sıra gelmedi
“Başayaş Mahallemiz bir kaç yıl öncesine kadar köydü. Yeni belediye yasasıyla Ayaş’ın bir mahallesi olunca yaşadığımız sıkıntılar biter diye ümitlenmiştik. 1990 yılında heyelan nedeniyle köyümüzü devlet beş kilometre uzağa taşıdı. İmarlı, planlı olan yeni yerleşim yerinde yıllardır altyapımız ihmal edildi. Büyükşehir Belediyesi’ne bağlandıktan sonra defalarca irtibat kurmaya çalıştık. İçişleri Bakanlığı döneminde bizzat Sayın Beşir Atalay’a sıkıntımızı ilettik. Çok sayıda AK Partili vekile durumumuzu anlattık. Talebimiz altyapı programına alındı dense de bir türlü sıra bize gelmedi.
Birinin ölmesi mi gerekli?
Foseptik mahalleye akıyor. Ankara merkeze 50 kilometre içinde pislik içinde yaşıyoruz. Son olarak hayvan ölümleri başlayınca İl Sağlık Müdürlüğü ve İl Tarım Müdürlüğü’ne başvurduk. Onların incelemelerinde şarbon çıktı. Bölge karantinada, hayvanlarımız ölüyor. Hastalık bizim için de tehdit olmaya başladı. Yirminin üzerinde vatandaş hastaneye gitti. Dün benim yan komşum hastaneye yattı. Özellikle çocuklarımız konusunda çok endişeliyiz. Net bir bilgilendirme de yapılmıyor. Bölgede panik var. Köy pislikten geçilmiyor. Şarbonun yanı sıra salgın hastalıklarda da korkuyoruz. Önlemlerin arttırılması ve altyapının kurulması için birinin ölmesi mi gerekiyor?”