Güncelleme Tarihi:
Keçiören’de 2003 yılında temeli atıldıktan sonra imara aykırı olduğu için yarım kalan Cumhuriyet Kulesi’nin kaderini belirleyecek halk oylaması dün gerçekleştirildi. Kalaba Meydanı, Sancaktepe Kavşağı, Yavuz Sultan Selim Parkı, Gazino Fatih Sultan Mehmet Parkı ve Melih Gökçek Camii önüne kurulan sandıklara giden binlerce Keçiörenli, ‘yıkılsın’ ya da ‘yıkılmasın’ seçeneğini işaretleyerek oylarını kullandı. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, halk oylamasıyla birlikte ilçenin farklı noktalarında anketlerin devam ettiğini belirterek, “Aynı anda hem halk oylaması yapılıyor hem de anket gerçekleştiriliyor. Buradan çıkan sonuç raporlanacak. Anket halen devam ettiği için raporun da pazartesi ya da salı günü gelmesini bekliyoruz” dedi.
Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak da, Kalaba Meydanı’na kurulan sandıkta oyunu kullandı. Vatandaşın görüşünün önemli olduğunu vurgulayan Ak, şöyle konuştu:
“Burası için vatandaşın bir söz hakkı olması lazım. Başlarken olmamış ama şimdi biz o hakkı vatandaşa veriyoruz. Bu problemi çözmek için 8 yıldır uğraşıyoruz. Yıkma taraftarı olsaydık 8 yılda yıkardık zaten. Ancak belli bir noktadan sonra hukuk devreye giriyor. Büyükşehir Belediye Meclisi’nden burası hakkında bir karar çıkaramadık, bugüne kadar gönderdiğimiz imar değişiklikleri reddedildi. Büyükşehir Belediye Başkanımız Mustafa Tuna ile istişare ettik. Kendisi, ‘Halka bir soralım, fikrini alalım’ dedi. Sonuçları da yine Büyükşehir ile değerlendireceğiz.
ÖZ KAYNAĞIMIZI KULLANMAMAMIZ GEREKEBİLİR
Eğer vatandaşın ekseriyetinde ‘yapılsın’ ile ilgili bir sonuç çıkarsa süreç başlayacak. Öncelikle imar değişikliğinin yapılması gerekiyor. Sonra yeniden bir mahkeme süreci başlayacak. Mahkemenin ardından bu projenin revizyonları gerçekleştirilecek ve çalışmalar yapılacak. Eğer vatandaşların verdiği oy oranlarından yarı yarıya bir sonuç çıkarsa bu şunu gösterir; bir kısmı yapılsın bir kısmı da yapılmasın istiyor, bu da maliyetten kaynaklanan bir neden olabilir. Kendi öz kaynağımızı kullanmadan buraya bir şeyler yapmamız gerekebilir. Keçiören’in öz kaynağını kullanmak yerine dışarıdan bir kaynakla bu iş yapılabilir mi, ona bakacağız. Eğer böyle bir şey bulamazsak en azından yıkmayacağız ama yapmayacağız da. Bu da bir seçenektir.”
KİRA BEDELİYLE AMORTİ EDECEKTİ
Cumhuriyet Kulesi’ni kendi döneminde projelendiren Keçiören eski Belediye Başkanı Turgut Altınok da sandıktan ‘yıkılmasın’ kararının çıkacağını belirtti. Eserlerin yıkılması yerine yapılması gerektiğini kaydeden Altınok şunları söyledi:
“Bütün sandıklarda arkadaşlarımız var, vatandaşın nabzını tuttular. Vatandaşlarımızın 90’ı ‘yıkılmasın’ diyor. Cumhuriyet Kulesi Keçiören’e, Ankara’ya ve Türkiye’ye kazandırılmış büyük bir eserdir. Kule için ‘17 milyon TL para harcandı, tamamlanması için 20 milyon TL gerekiyor, yıkımı için de 4 milyon TL gerekiyor’ açıklaması yaparak kamuoyu yanıltıldı. Bugün bu kuleyi yapsanız en az 100 milyon TL. Kuleyi tamamlasalardı, aylık bir milyon TL kira bedeliyle, 27 ayda kendini amorti edecekti, çünkü 26-27 milyon TL ihale bedeli vardı. Halk kulesine, eserine sahip çıkıyor, eserleri yıkmak değil yapmak lazım. Şu ana kadar yapılmaması, engellenmesi çok yanlıştı. Mania hattını gerekçe gösterdiler fakat Ankara’da mania hattını çiğneyen kişiye özel rantlı imar planları vardı ki, kamu eserinin yapılmaması için Melih Gökçek engellemek için elinden geleni yaptı çünkü 24 sene belediye başkanlığında böyle bir eser yapamadı.”