Güncelleme Tarihi:
* Delege sayısının belirlenmesinde uygulanan noterli kura çekimi ve geçmiş dönemlerle ilgili mahkeme kararları tansiyonu yükseltti.
* Tekvando Federasyonu’nun 2008 yılında yapılan genel kurulu ve alınan kararları, 7 Mayıs 2011 tarihinde Ankara 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından iptal edildi. Dosya, şu an Yargıtay’da.
* Seçime girmek için aday olan Tekvando Federasyon eski Başkanı Cengiz Yağız, önceki gün 54 imza ile başvuru yaparken, topladığı 16 imzanın mükerrer olduğu gerekçesi ile adaylık şansını yitirdi.
* Türkiye’de tekvando denince akla gelen ilk isim olan milli takımlar eski antrenörü İsmet Iraz’ın delege olabilmesi için ismi torbaya atıldı.
* Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nda 311 olan delege sayısı, olimpik branş olmadığı için 100-200 arasına çekildi. Bunun hukuki olması için, genel kurul kararının gerektiği iddia edildi.
Özerk Spor Federasyonlarında başkanlık ve yönetimlerin seçim süreci hızlanırken, tartışmalar iyice alevlendi. Tekvando ile Türkiye Halk Oyunları Federasyonları’nda yaşanan ve yargıya taşınan konular, farklı iddiaları da gündeme getirdi.
1- TEKVANDO GENEL KURULU İPTAL KARARI VAR
Tekvando Federasyonu, 14 Ekim’de genel kurulunu gerçekleştirecek. Mevcut Başkan Metin Şahin ile eski başkanlardan Cengiz Yağız’ın, 4 yıllık yeni dönemde koltuğa oturabilmek için yarışması bekleniyordu. Ancak adaylık için başvurunun son günü olan 4 Ekim’de bir gelişme yaşandı. Cengiz Yağız, 54 delegeden imza toplayıp adaylık başvurusu yaparken, 16 delegenin, diğer başkan adayı Metin Şahin için de imza verdiği, imzaların mükerrer olması nedeniyle de yönetmelik gereği iptal edildiği belirtildi. Bu durumda Yağız’ın adaylığı düştü. Yağız, kendisi için imza veren delegelere, baskı yolu ile değer aday için de imza vermelerinin sağlandığını, bu şekilde kendisinin devre dışı bırakıldığını ileri sürdü.
11 Kasım 2009’da Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından, Türkiye Tekvando Federasyonu’nun, 1 Aralık 2008’de yapılan 2. olağan ve 1. mali genel kurulu ile ilgili açtığı ve 7 Mayıs 2011’de sonuçlanan dava, seçim sürecindeki tartışmalara yeni bir boyut getirdi. 2. Asliye Hukuk Mahkemesi, davalı Tekvando Federasyonu’nun genel kurulu ve genel kurulda alınan tüm kararların iptali yönünde karar verdi.
10 Ekim 2011’de, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi’ne gönderilen dava dosyası, 7. Dairenin 30 Kasım 2011’de görevsizlik kararı vermesinin ardından, Yargıtay 4. Dairesi’ne gönderildi. Haber yazıldığı saatlerde de dosya ile ilgili olarak Yargıtay’ın resmi internet sitesinde, “Dosya henüz sonuçlandırılmamıştır” ibaresi yer almaktaydı.
Yönetimin seçime girmesi tartışması
Davaya dayanak olarak yapılan soruşturma raporunda; delege belirlemelerinin ana statüye aykırı olarak tespit edildiği, çerçeve ve ana statüye aykırı olarak belirlenen delegelerin usulüne uygun şekilde belirlenmesi halinde, kazananın ve kaybedenin değişmesinin mümkün olduğu belirtildi. Bilirkişi raporunda ayrıca; birinci genel kurulun da aynı delege belirleme usulüne göre yapılmasına itirazın olmamasının hukuki dayanağının bulunmadığı belirtildi. Camiada, hukuken geçerliliği olmayan yönetimin, yeniden seçime girmesinin tartışmayı daha da büyüteceği konuşuluyor.
Mevcut Federasyon Başkanı Metin Şahin, genel kurul ile ilgili açılan davaya kendilerini de karşı davasının olduğunu ve bunun sürdüğünü belirtip, “2008’deki genel kurulla ilgili daha sonrasında GSGM Tahkim Kurulu’na yaptığımız bir başvuru var. Tahkim kurulu, bizim lehimizde karar verdi. Spordaki yargının tepesinde Tahkim Kurulu vardır ve onun kararı kesin ve son karardır” diye görüş bildirdi.
2 - İSMET IRAZ’IN ADI TORBAYA ATILIP DELEGE YAPILDI
Delege sisteminin, çıkarılan yönetmelikle değiştirilmesi ve sayının olimpik branşlarda 150-300, olimpik olmayan branşlarda 100-200 arasında sınırlanması da farkı tartışmaları beraberinde getirdi. Türkiye’de tekvando denince akla gelen ilk isim olan, bu branşın gelişimi için her türlü fedakarlığı yapan, hiç bir karşılık beklemeden, hayatını tekvandonun gelişimine adayan, milli takımlar eski antrenörü İsmet Iraz’ın delegeliği, noter huzurunda torbadan ismi çekilerek gerçekleştirildi.
Sayısız sporcu ve antrenör yetiştiren, federasyon başkanları seçiminde bizzat işaret ettiği isimler kazanan, tekvandoya her dönem yön veren, Türkiye’de bu sporun salonları kapanırken, salonların açık kalmasını sağlayan, adına uluslararası turnuva düzenlenen, yine adına Ankara’da bir spor salonu bulunan İsmet Iraz’ın yeni yönetmelikle, adının torbadan çıkması, yönetmeliği hazırlayanlara tepkinin doğmasına yol açtı.
Milli takım antrenörü iken gittiği Dünya Şampiyonalarında takımı ilk 3 içine mutlaka sokan, Iraz’ın 297 delege arasına, tekvandoya verdiği hizmetlerin karşılığı olarak değil de milli takımlar teknik direktörleri kontenjanından kura ile seçilmesi tepkiyi daha da büyüttü.
3 - HALK OYUNLARI KONUYU MAHKEMEYE TAŞIDI
Seçim arefesinde hareketli sürecin yaşandığı federasyonlardan biri de Halk Oyunları oldu. 17 Ekim’de yapılacak seçim öncesinde, olimpik olmadığı için Halk Oyunları Federasyonu’nun bir önceki dönemde 311 olan delege sayısı, önemli oranda düşürüldü ve 200’ün altına çekildi. Bu durma itiraz eden delegeler; delege sayısının federasyon ana statüsünce belirlendiğini, 6215 sayılı kanunun açık hükmü gereği, ana statünün de ancak “Bağımsız” spor Federasyonları Genel Kurulları tarafından değiştirilebileceğini ileri sürüp, yönetmeliğin, 6215 sayılı Kanuna aykırı hükümler taşıdığı iddiası ile Spor Genel Müdürlüğü hakkında Danıştay’a, Halk Oyunları Federasyonu hakkında da Spor Genel Müdürlüğü Tahkim Kurulu’na gitti. Tahkim’den başvuru ile ilgili ‘red’ kararı çıkarken, Danıştay’daki dava sürüyor.
Spor Hukukçusu Av. Alpay Köse, Spor Genel Müdürlüğü’nün çıkardığı yönetmelikte “kura” ile delege sayısını azaltma yolunu “icat” ettiğini ileri sürüp, “Yönetmelik, (Ana statüye göre belirlenecek üye sayısı, 3289 sayılı Kanunda öngörülen sayıyı aşması halinde, her grup kendi içerisinde değerlendirilerek, fazla üye sayısı, grup bazında noter huzurunda çekilecek kura ile Kanunda öngörülen sayıya indirilir) demek sureti ile kanunun Federasyon Genel Kurulunun tekeline verdiği yetkiyi yönetmelik ile federasyon Yönetim kurullarına veya kura çekmek sureti ile noterlere vermektedir. Bu durum, kanun ile verilen yetkinin yönetmelik ile kullanılmasının engellenmesini oluşturmakta ve hukuka açıkça aykırılık teşkil etmektedir” şeklinde görüş bildirdi.