İpek ARIOĞUL
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2007 00:00
Ankara Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Şerafettin Kaya, oto esnafının servislerin altında ezildiğini belirterek, "Garanti kapsamında olmamasına rağmen araç sahipleri otomobillerinin yağını bile daha yüksek para verip serviste yaptır-maya başladı" dedi.
Kaya, konuyu Rekabet Kurulu'na ilettiklerini söyleyerek, "Bazı servisler yağını başka yerde değiştirdin diye garanti kapsamından bile çıkarabiliyor. İnsanlar da mecbur servise gidiyor" diye konuştu.
ANKARA Oto Sanatkarları Esnaf Odası Başkanı Şerafettin Kaya, bağımsız hizmet veren oto sanatkarlarının servisler nedeniyle iş yapamaz hale geldiğini savunarak, "Araç sahipleri, garanti kapsamında olmayan yağ değişimi, fren balatası gibi hizmetleri bile servise yaptırmak zorunda bırakılıyor" dedi.
Ankara'da 30'a yakın servisin hizmet verdiğine dikkat çeken Kaya, "Hizmet alacak bin araç varsa 700'ü servise, 300'ü bize geliyor. Eskiden işlerimiz çok iyiyken, şimdi tek tük iş alıyoruz" diye konuştu. Son 10 yılda sayıları ve hizmet çeşitliliği artan servislerin adeta bir tekel gibi çalıştığını ileri süren Kaya, "Araç sürtülüyor, servise götürülüyor. Yağı değişecek, servise götürülüyor. Oysa, bunlar garanti kapsamında olan hizmetler değil" dedi ve Ankara Hürriyet'e şunları kaydetti:
GARANTİ KAPSAMI ZORLAMASI : "Araç sahibi, birçok hizmeti ya kolayına geldiği ya da çeşitli zorlamalara maruz bırakıldığı için servisten alıyor. Ama bu hizmetlerin arasında yağ değişimi, vantilatör kayışı, fren balatası kaporta gibi garanti kapsamına girmeyen şeyler de var. 10 bin'lik bakıma gidince "Bakım süresini geçmişsin. Yağını başka yerde değiştirtmişsin. Garanti kapsamı içinde değilsin" diyebiliyor. Bu nedenle araç sahibi de servise gitmeyi tercih ediyor. Aracı sürtülen bile servise götürüp bizde yapıldığında yarı fiyatına mal olacak şeyi şeyi yapıyor. Çoğu araç sahibi şehir içindeki servise gidiyor. Yağını değiştirtiyor, elektriğini yaptırıyor. Böylece kendince risk almıyor.
VERGİ VAR HİZMET YOK : Diğer bir sıkıntımız da vergimizi verip hizmet almamamız. Son yıllarda Büyükşehir Belediyesi'nden hiç hizmet alamıyoruz. Yollarımız çocuk mezarı gibi. TEDAŞ'la sorunlarımız var. Şaşmaz, Başkent, gibi sanayi sitelerinde aydınlatma lambaları çalışmıyor. Hergün hırsızlık oluyor. Ampülleri bile kendi çabalarımızla takıyoruz, aydınlatmaya çalışıyoruz. İvedik Organize Sanayi Bölgesi'nde ise sinyalizasyon sıfır. Altyapı ve elektrik sorunları var. Yollar delik deşik. Belediye bunun kendi görevi olmadığını söylüyor. OSB yönetiminin görevi belli: Küşat ve imar ruhsatı vereceksin, gerisi belediyenin görevi diyor. O zaman emlak vergisini, tabela vergisini de Büyükşehir Belediyesi'ne değil, OSB yönetimine verelim. Vergiyi kendi topluyor, hizmeti OSB veriyor.
KİME VERECEĞİMİZİ DE BİLMİYORUZ : Hangi verginin kime ödeneceği de belirsiz. Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı karara göre 12 metrenin üzerinde olan sokakların bakımı Büyükşehir'e ait. Bunun altındakiler ise ilçe belediyelerinin sorumluluğunda. Buna göre caddelerin tabela vergisi Büyükşehir'e, sokaklarınki ise ilçelere verilmeli. Ama, sokak 12 metrenin üzerinde olunca Büyükşehir de Yenimahalle Belediyesi de kendi toplamak istiyor vergiyi. Esnaf bu işi çözemediği, kime ödeyeceğini bilemediği için bize geldi. Yenimahalle ile Büyükşehir arasında bu konuda bir çatışma var. Şimdi kim nereye isterse oraya ödüyor. Ana caddelerin tabela vergisi metrekare başına 40 YTL iken sokaklarınki 30 YTL. Emlak vergisi ise 100 metrekarelik bir işyeri için yıllık 340 YTL.