"Sanayinin kalbine" yüksek gerilim

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2015 11:37

- Türkiye Elektrik İletim AŞ, 35 milyon 750 bin lira yatırımla önde gelen sanayi şehirleri Bursa ve Kocaeli'yi 53 kilometrelik yüksek gerilim hattıyla birbirine bağlayacak - Hattın enterkonnekte sisteme bağlanmasıyla Bursa ve Kocaeli başta olmak üzere bölgenin enerji ihtiyacının karşılanmasına ve ekonomiye önemli katkı sağlanacak

Haberin Devamı

ANKARA (AA) - GÖKSEL YILDIRIM - Sanayinin lokomotifi olan Bursa ve Kocaeli, yeni bir yüksek gerilim hattıyla birbirine bağlanacak.

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişmelerinde elektrik enerjisi büyük önem taşıyor. Teknolojinin hızla gelişmesi ile artan elektrik enerjisi ihtiyacı daha büyük güçleri, taşınacak gücün fazlalığı ise daha büyük gerilimleri gerektiriyor.

Türkiye'nin elektrik enerjisi politikaları da ekonomik ve sosyal kalkınmanın gerektirdiği ve yüksek oranlarda artmakta olan ulusal elektrik ihtiyacının kesintisiz, kaliteli ve güvenilir olarak karşılanmasına dayanıyor. Bu çerçevede iletim sistemleri açısından bölgesel gelişim hedeflerinin, yük tahminlerinin, arz kaynak noktalarının önceden optimum olarak belirlenmesi gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu kapsamda, Türkiye Elektrik İletim AŞ, 35 milyon 750 bin lira yatırımla 380 kilovolt Gemlik-İzmit 380 Enerji İletim Hattı Projesi'ni hayata geçirecek.

Proje kapsamında, Bursa'nın Orhangazi ilçesi sınırları içerisinde kurulması planlanan Gemlik trafo merkezi ile Kocaeli'nin İzmit ilçesi sınırlarında bulunan trafo merkezi arasında enerji iletim hattı kurulacak.

Hattın, Bursa'nın Orhangazi ve İznik ilçeleri ve Kocaeli'nin Karamürsel, Gölcük, Başiskele, Kartepe ve İzmit ilçelerinden geçmesi planlanıyor. Elektrik iletim hattının gerilimi 380 kilovolt, uzunluğu ise yaklaşık 53 kilometre olacak. Hattın 2 kilometrelik kısmı Bursa'dan, 51 kilometrelik kısmı Kocaeli'nden geçecek.

Proje için hava hatları teknolojisi tercih edilecek. Hattın çevresel etki değerlendirme sürecinin ardından yaklaşık 16 aylık sürede tamamlanması planlanıyor.

Projenin inşaat aşamasında çeşitli zamanlarda (alt montaj, üst montaj, tel çekimi ve benzeri) farklılık arz edecek olmakla birlikte aynı anda en fazla 40 kişinin çalıştırılması öngörülüyor.

Hattın kısa vadede maliyetini çıkaracağı ve proje ömrü içerisinde kar getireceği öngörülüyor.

Planlanan hat, Türkiye genelinde tüketicilere sürekli ve kesintisiz enerji sağlanması açısından önem taşıyor. Söz konusu hattın enterkonnekte sisteme bağlanmasıyla Bursa ve Kocaeli başta olmak üzere bölgenin enerji ihtiyacının karşılanmasına ve ekonomiye önemli katkı sağlanacak.

Haberin Devamı

Bursa, "motorlu kara taşıtı, römork ve yarı römork imalatı", "tekstil ürünleri imalatı" ile "başka yerlerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat imalatı"; Kocaeli ise "plastik ve kauçuk ürünleri imalatı", "başka yerde sınıflandırılmamış makine ve teçhizat imalatı", "ana metal sanayii" ile "metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı" sektörlerinde öne çıkıyor. İki ilde çok sayıda organize sanayi bölgesi bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!