Oğuz DEMİR
Oluşturulma Tarihi: Kasım 03, 2007 00:00
Ankara Sanayi Odası’nın nitelikli işgücü sıkıntısı nedeniyle başlattığı OSEP okuluna talep patlaması yaşanıyor. Okulda geçtiğimiz yıl 77 öğrenci öğrenim görürken, bu sayı bu yıl 206’ya çıktı. Atölye eğitimi verilen Erkunt Eğitim Merkezi’ni ziyaret eden ASO Başkanı Nurettin Özdebir, öğrencilerle bilgi alışverişinde bulunurken, proje ile sanayinin ihtiyacına uygun kalifiye eleman yetiştirdiklerini söyledi.
ANKARA Sanayi Odası, Milli Eğitim Bakanlığı ve 1. Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nün işbirliğiyle hayata geçirilen Okul-Sanayi İşbirliği Eğitim Programları’na (OSEP) talep patlaması yaşanıyor. Proje kapsamında açılan okulda geçtiğimiz yıl 77 öğrenci öğrenim görürken, bu yıl bu sayı 206’ya çıktı. Garantili Mesleki Eğitim Projesi ile nitelikli işgücü bulmakta sıkıntı çeken Ankaralı sanayici, böylece kendi göbek bağını kendisi kesmiş oluyor. ASO Başkanı Nurettin Özdebir, Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan, öğrencilerin atölye eğitimi aldıkları Erkunt Eğitim Merkezi’ni ziyaret ederek, öğrencilerle bilgi alışverişinde bulundu. Sanayicinin sıkıntısının nitelikli eleman bulamamak olduğunu söyleyen Özdebir, OSEP projesi ile sanayinin ihtiyaçlarına uygun kalifiye eleman yetiştirmeyi hedeflediklerini ifade etti.
MESLEKİ EĞİTİME AĞIRLIK : Türkiye’deki eğitim sisteminin yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirten Özdebir, "Türkiye’de eğitim sistemi akademik kariyere yönelik. Bu sistem değiştirilerek mesleki eğitime yönelik olmalı. Mesleki eğitime yurtdışında yüzde 75 ağırlık veriliyor. Bugün ülkemizde uzun yıllar eğitim almış gençlerimiz işsiz dolaşıyorken, üniversite gençleri bitirdiği bölümlerde kariyer yapamazken sanayi ise nitelikli eleman bulma güçlüğü çekiyor" dedi.
OSEP’E TALEP PATLAMASI : OSEP’te geçen sene 77 öğrencinin eğitim gördüğünü ifade eden Özdebir, "Bu sene OSEP’e olan ilgi bir hayli çoktu. 200 öğrenci başvurdu. Bizim kontenjanımız 60’dı. Fakat firmalardan ve velilerden gelen talepler üzerine bu kontenjanı 78’e çıkardık. Erkunt Eğitim Merkezi’nde birinci ve ikinci sınıflar ile OSTİM olmak üzere toplam 206 öğrencimiz var. Biz burada sadece beceri eğitimleri vermiyoruz, iyi insan olmaları yönünde de eğitimler veriyoruz. Bir kuşun uçabilmesi için kanatlarına ihtiyacı olduğu kadar, bir insanın da başarılı olabilmesi için becerisi ve iyi insan olma özelliğine sahip olması gerekiyor. İnsanlar başarılı olurlarsa mutlu olurlar, para kazanırlarsa bağımsız olurlar. Biz mutlu ve bağımsız insanlar istiyoruz" diye konuştu.
SEKTÖR AÇIĞI GİDERİLECEK: OSEP sektörde açığı olan bölümlerde eğitim veriyor. Şu an için müfredatı hazır olan elektro teknik, metal teknik ve otomotiv bölümlerinde eğitim ve öğretime devam ediliyor. Sanayiciden gelen talepler, sanayinin ihtiyacı olan ve diğer sektörleri ilgilendiren alanlarda da bölümler açılacak. Sektörlerden gelen talepler doğrultusunda da Temel Kaynakçılık , Endüstriyel Boru Montaj Kaynakçılığı, Mobilya Dekorasyon, CNC Kullanım Operatörü, Alüminyum İşlemeciliği, Doğalgaz ve Sıhhi Tesisat gibi kısa vadeli eğitimler veriliyor.
EĞİTİMDE İKİLİ SİSTEM Mesleki eğitimin daha etkin olması ve istenilen verimin alınabilmesi için ikili eğitim sistemi uygulanıyor. Beceri eğitimlerinin yanı sıra teorik eğitimleri veriliyor. Öğrenciler üç yıl süren eğitim süresince haftanın iki günü Sincan Endüstri Meslek Lisesi’nde, iki gün ise Erkunt Eğitim Merkezi’nde ve işletmelerde pratik eğitim görüyor. Ayrıca, öğretmenlerin de sanayide yaşanan gelişmelere uygun olarak eğitim verebilmeleri için hizmet içi eğitim programı veriliyor. Sektöründe uzman işletmelere teknik geziler düzenlenerek öğrencilerin daha verimli çalışması sağlanıyor.
Nitelikli ve sosyal eleman yetiştiriliyorProje kapsamında verilen etkin mesleki eğitimlerinin yanı sıra öğrencilerin sosyal yönden geliştirilmesi amacıyla Yaşam Bilgisi isimli dersler veriliyor. Yaşam Bilgisi derslerinde iş ahlakı, görgü kuralları, yaşam kalitesi, aile içi iletişim,
trafik kuralları, toplam kalite, iş sağlığı ve güvenlik gibi konular işleniyor. Öğrencilerin ayrıca toplum önünde konuşabilme gibi yeteneklerin kazandırılmasına yönelik olarak kitap okuma ve anlatma konularında da çalışmalar yapılıyor. Bunların yanı sıra ayrıca haftada beş saat ingilizce ve iki saat bilgisayar dersleri de OSEP kapsamında öğrencilere veriliyor.
Meslek Yüksek Okulu’na doğrudan girişOSEP bünyesinde eğitim gören öğrenciler üçüncü yılın sonunda Kalfalık Belgesi alırken, eğitim sonunda fark derslerinin verilmesi halinde Endüstri Meslek Lisesi Diploması alma imkanını da kazanıyor. Öğrenciler bu her iki diplomayı da aldıktan sonra Meslek Yüksekokulu’na sınavsız girme şansını elde ediyor.