Sanayi bölgesinde yüksek gerilim hattına badem ağacı dikildi

Güncelleme Tarihi:

Sanayi bölgesinde yüksek gerilim hattına badem ağacı dikildi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2008 00:00

Ankara Temelli’deki 1. etap altyapı inşaatına başlanan Anadolu Organize Sanayi Bölgesi’nde (AOSB) 60 hektarlık alana bin 500 badem ağacı dikildi. Bölgeye 1000 badem ağacı daha dikilecek. Bu ağaçlardan, 10 yıl sonra, yılda 2,5 milyon YTL gelir elde edilmesi planlanıyor.

AOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kutsi Tuncay, AOSB’de yürütülen ağaçlandırma projesi konusunda bilgi verdi.

Masraflar karşılansın

Birçok şeyi üretim faaliyeti olarak gördüklerini belirten Tuncay, OSB’nin başlı başına bir üretim faaliyeti niteliği taşıdığını, "küçük ölçekli işletmelerin orta ölçekli işletme yapılması" projesinin Anadolu OSB’nin ana misyonu olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra ileriye yönelik, ülkenin gelirlerini artırıcı bir takım düşünceleri de üretmeleri gerektiğine inandıklarını anlatan Tuncay, ağaçlandırma projesinin de, "ekonomik değeri olan çalışmalar yapalım ki getiri bizim bölgemizde yapılacak işlerin masraflarını karşılasın" düşüncesiyle başladığını anlattı. Tuncay, şöyle konuştu:

"Türkiye’de 253 OSB var. 253 OSB içinde kendi başına kamulaştırma yapmış, tamamen kendi imkanlarını kullanan sadece Anadolu OSB. 180 hektarı köylüden kamulaştırma ile 60 hektarı pazarlık usulüyle almıştık, geri kalan da Hazine alanları ve tescil harici alanlar. Toplam 300 hektar. 100 hektar genişleme alanımız var, bununla birlikte toplam 400 hektar. 300 hektarlık alanda özellikle yüksek gerilim hatlarının altına gelen 60 hektar alanda badem ağacı dikmeye karar verdik. Yüksek gerilim hatlarının altında yapılaşma yasağı var. Badem ağacı da çok yükselen bir ağaç değil. Badem ağaçlarının yükselmediği için tehlike oluşturmayacağını, hem de uzun vadede buranın getirisinin yapacağımız bir takım eğitim ve sosyal faaliyetlerin giderini karşılayacağını düşündük.

2.5 milyon YTL getirecek

Şu an bin 500 ağaç diktik, yakın zamanda 1000 ağaç daha dikilecek. Yaptığımız hesaba göre, 10 yıl sonra 2 bin 500 ağacın getirisi 2,5 milyon YTL olacak. Bu, bölgede yapacağımız eğitim ve sportif faaliyetlere, bölgede çalışan insanların birtakım sosyal faaliyetlerine kullanılacak.

Bunu niçin yaptık? İki yıl önce Batıkent Lisesi’ne küçük çapta bir destek verdik. Voleybol takımlarında erkekler Türkiye şampiyonu oldular, kızlar Türkiye 4’ncüsü oldu. 2006’da erkek voleybol takımı dünya 6’ncısı oldu. Biz bütün bunları üretim faaliyeti olarak görüyoruz. Bu çocukların yetiştirilmesi de üretim faaliyeti, badem yetiştirmek de üretim faaliyeti."

Uzun vadeli yatırım

Bu projenin örnek olduğunu, diğer OSB’lerin de ekonomik değeri olan ağaçlar dikmeye başladığını kaydeden Tuncay, "Birçok OSB çam fidanı dikmekten vazgeçti. Ekonomik getirisi bulunan ağaçlara yöneldi" dedi.

Bu çalışmaların uzun vadeli yatırımlar olduğunu anlatan Tuncay, "İmkanlarımız, kaynaklarımız sınırlı. Bu sınırlı imkanlarla çalışıyoruz. Çim dikmeyeceğiz, yapabilirsek kekik yetiştireceğiz. ’Bölgeye başka ne dikebiliriz?’ diye araştırdık. Bir reçel üreticisiyle görüştük. Böğürtlen ve kuşburnu dikebileceğimizi, şimdiden ürün alma garantisi verebileceğini söyledi. Badem ağaçlarının ve OSB’nin etrafına böğürtlen ve kuşburnu dikilecek" diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!