Deniz GÜREL
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 00:00
Dünyada “sanatçılar sokağı” denilince akla gelen örneklerden Moskova’daki “Arbat Sokağı”nın benzerinin Altındağ’ın Hamamönü mahallesinde açılmasının duyurulmasın ardından akıllara “Ankara’da yaşanan resim ve heykel konusundaki kısıtlamalara yenileri eklenecek mi?” sorusu geldi.
ALTINDAĞ Belediyesi ve Hacettepe Üniversitesi arasında imzalanan protokolle Hamamönü’nde yapılacak sanat sokağının tanıtım töreninin ardından akıllara “Ankara’da geçmiş yıllarda yaşanan heykel ve resim konusundaki yasaklamalar yeniden yaşanacak mı?” sorusu geldi. “Altındağ’daki Sanat Sokağı’nda nü resim ve heykel yasaklamaları olacak mı?” sorusuna Tiryaki, “Kesinlikle özgür bir ortam olacak. ‘Şu resmi yap bu heykeli yapma’ demek bize uzak şeyler” diyerek bir kısıtlama yapılmayacağının sözünü verdi.
“Resim, heykel, seramik, unutulmaya yüz tutmuş el sanatları kısacası sanat bu sokakta olacak” diyen Tiryaki, “Ankara’da entelektüel insanlar, sanatçılar nerede bilen yok. Sadece sanatsever insanlar bir araya gelebiliyor. Beş ayda bitecek sanat sokağı buluşma noktası olacak” dedi.
10 yıl sonra Hacettepe’nin
Dünyada “sanatçılar sokağı” denilince akla gelen örneklerden Moskova’daki “Arbat Sokağı”nın benzerinin yapılacağı Hamamönü’nde bulunan 20 eski Ankara evi onarılacak ve yalnızca sanatçılara verilecek. İki sokaktan oluşacak Altındağ Sanat Sokağı 10 yıl sonra arsa sahibi Hacettepe Üniversitesi’ne “sadece sanatçıların kullanımına verilmek üzere” geri verilecek.
Projede Türk el sanatları eğitimi, üretimi, sergilenmesi ve satışı için bir “el sanatları merkezi”, sergi, sunum, toplantı ve açık hava
sinema gösterilerine ayrılan bir “kültür merkezi”, kurs ve derneklerin çalışmaları sonucu elde edilen el emeği ürünlerinin sergilenip satılacağı yarı kapalı bir de “el ürünleri pazarı” inşa edilecek.
Hamamönü’ndeki Ekin Sokak ise “yaya alanı” haline getirilecek. Hacettepe Üniversitesi bu sokağa cephe veren “öğrenci yurdunun bahçesini” düzenleyerek sokağın dokusuyla uyumlu hale getirecek.