Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2010 00:00
Sanat Kurumu’nun Onur Ödülü’ne Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Hizmet Ödülü’ne Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin değer bulundu.
Sanat Kurumunun tiyatro ve plastik sanat ödülleri ile onur ve hizmet ödülleri, 1 Mart’ta Küçük Tiyatro’da düzenlenen törenle sahiplerini bulacak.
Kurum Başkanı İlker Çetin, TOBAV’da düzenlediği basın toplantısıyla ödüllerin sahiplerini açıkladı. Bu yıl onur ödülüne Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in değer bulunduğunu belirten Çetin, kentlerin, kültür ve sanatı yaşatan yönetimlere sahip olmasının önemine işaret etti. Bu anlamda Eskişehir’in örnek bir kent olduğunu dile getiren Çetin, hizmet ödülüne de başarılı eserlerin yanında, seyircilerde tiyatro kültürünün oluşmasına sağladığı katkılar nedeniyle Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Lemi Bilgin’in layık görüldüğünü söyledi.
Kültürün de başkenti
Sanat Kurumu’nun köklü bir kuruluş olduğunu 1964 yılından bu yana tiyatro alanında ödüller verdiklerini anlatan Çetin, plastik sanatlar dalındaki ödüllerin de 1983’ten bu yana verildiğini ifade etti. Sanat Kurumu ödüllerinin parasal yönünün olmadığını, tamamıyla onur ödülü vasfı taşıdığını da aktaran İlker Çetin, “Bu ödüller, yaratıcılık taşıyan, sanatsal anlamda Türkiye ve dünya ölçeğinde ses getiren sanatçılara, sanat emekçilerine verilmektedir” dedi.
Ankara’da kültür ve sanatın gelişmesi için çaba harcadıklarını ifade eden Çetin, “Ankara, sadece bir siyasal başkent değil kültürel bir başkenttir” diye konuştu.
Sanat Kurumunun Gençlik Parkı içerisinde bir binada hizmet verdiğini, binanın tarihi vasfı nedeniyle koruma altında bulunduğunu da anlatan Çetin, binanın eski olması nedeniyle bazı altyapı sorunlarının bulunduğunu, bunların giderilmesi için çalışma sürdürdüklerini bildirdi.
En iyi yapım Testosteron
PROF.Dr. Ayşegül Yüksel, Atila Sav, Gülşen Karakadıoğlu, Dr. Türel Ezici, Filiz Elmas, Şenol Tiryaki, Ali Rıza Kars ve Sanat Kurumu Başkanı İlker Çetin’den oluşan seçici kurul, Ankara’da sahnelenen oyunların yanı sıra, Ankara dışında yerleşik olduğu halde turnelerle Ankara’nın sanat yaşamına katılan yapımları da değerlendirmeye aldı. Tiyatro alanındaki ödüller şöyle belirlendi:
En İyi Yapım: “Testosteron” (Oyun Atölyesi)
En İyi Çeviri: “Testosteron” (Oyun Atölyesi)
En İyi Kadın Oyuncu: “Sokrates’in Son Gecesi” ile Melek Baykal
En İyi Kadın Oyuncu: “Fosforlu Cevriye” ile Nermin Uğur
Övgüye Değer Kadın Oyuncu: “Eşik” ile Deniz Gökçe Kayhan
En İyi Erkek Oyuncu: “Galilei’nin Yaşamı” ile Tamer Levent
En İyi Erkek Oyuncu: “Deliler Boşandı” ile Bülent Yıldıran
Övgüye Değer Erkek Oyuncu: “Korkuyu Beklerken” ile M. Nurkut İlhan
En İyi Sahne Tasarımı: “Fırtına” ve “Genç Osman” ile Şükrü Kırımoğlu
En İyi Sahne Müziği: “Fosforlu Cevriye” ile Attila Özdemiroğlu
En İyi Hareket Tasarımı ve Dans Düzeni: “Fosforlu Cevriye” ile Özden Aktürk
Yayın ve Tanıtım Tasarım Ödülü: Gökhan Yolcu
Jüri Özel Ödülü: ASSITEJ Türkiye Merkezi
Jüri Özel Ödülü: Cengiz Özek
Plastik sanatlar dalında ise ödüller şöyle belirlendi:
Resim Dalında Yılın Sanatçısı: Burhan Doğançay
Resim Dalında Övgüye Değer Sanatçı: Ali Kotan
Heykel Dalında Yılın Sanatçısı: Osman Dinç
Baskı Resim Dalında Yılın Sanatçısı: Hasan Kıran
Fotoğraf Dalında Yılın Sanatçısı: Mehmet Turgut
Kurumsal Ödül: 68’liler Vakfı
Kurumsal Ödül: Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi.