Sanal dünya eleştirisi

Güncelleme Tarihi:

Sanal dünya eleştirisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2020 09:11

Tatbikat Sahnesi’nin yeni oyunu ‘Cehennem’, geçtiğimiz günlerde gerçekleşen Ankara prömiyeriyle tiyatroseverlerin beğenisine sunuldu. Sanal dünya ve gerçek dünya arasında geçen oyun, sanal dünyadaki düşüncelerin gerçeğe dönüşmesi ve eyleme geçmesi üzerine bir sorgulama yapıyor.

Haberin Devamı

Erdal Beşikçioğlu’nun genel sanat yönetmenliğinde eşi Elvin Beşikçioğlu tarafından sahneye konan oyunda, Ünsal Coşar, Selin Tekman, Talha Sezer, Korhan Karabal, Beyza Nur Metin ve Taylan Yılmaz rol alıyor. Jennifen Haley’in yazdığı oyun, sanal dünyanın giderek gerçek dünyanın yerini almaya başlamasını bir pedofili hikayesi üzerinden anlatıyor. Oyunun yönetmeni Elvin Beşikçioğlu, ‘Cehennem’in sanal dünya ile gerçek dünya arasında geçen bir oyun olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Sanal dünyanın yaratmış olduğu, cazibesi yüksek bir alan var. Ve insanlar artık bu dünyadan o kadar keyif almaya başlıyorlar ki, gerçek dünyayı neredeyse bırakır hale geliyorlar. Gerçek dünyada ilişkiler açısından da, yaşamlar açısından da yoksunlaşmaya başlıyor. O kadar gelişiyor ki, bunun için bir birim açılıyor. Bu birimin adı ‘Cehennem’. Bir polis birimi bu. Cehennem sanal dünyadaki suçların peşine düşüyor. O kadar fazla insan orada yaşamaya başlıyor ki, yaşam destek üniteleri oluşturuluyor. Bizim de peşine düştüğümüz bir suçlu var sanal dünyada, bir pedofili. Bu iki dünya arasında gidip geliyoruz.”

SANAL GERÇEKLİK ÇOK DA UZAK DEĞİL

“Düşünce hayal olarak başlayıp bir gerçeğe dönüştüğünde ne olur? Çünkü bir süre sonra insanlar gerçek hayatı bırakıp da, sanal alemde hayallerinin peşine düştüğünde gerçekle hayal birbirine karışır mı? Karışırsa ne olur?” sorularıyla sanal dünya sorgulaması yaptıklarını belirten Beşikçioğlu, sanal dünyanın gerçek dünyanın yerini alma olasılığının çok da uzak bir gelecekte olmayacağına değiniyor. Beşikçioğlu, konuyla ilgili olarak şunları “Çünkü insanlar yapay zekaya bakıyor, ona bir şey tattırıyor, duyguları var. Çok korkunç baktığımızda. Biz belki göremeyeceğiz ama çocuklarımız görecekler, eğer dünya kalırsa. Benim oğlum bile sekiz yaşında ve bu tür animasyon oyunlarından kendisini alamıyor. Gerçeğimiz sanal dünya olursa bu dünyayı nasıl yaşatacağız. İnsanlar uzun sürelerini bu dünyada geçiriyor. Oyun, tüm bunların sorgulamasını yapıyor. Ne olursa olsun dünya, her şeyi deneyimleyebileceğimiz tek yer. Başka bir alanımız yok. Dünyayı doğasıyla insani ilişkileriyle korumamız gerekiyor” diye konuştu.

Sanal dünya eleştirisi

Cehennem, 26-27 Şubat’ta Takbikat Sahnesi’nde izleyici ile buluşacak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!