Sahte yakıtların satışı önlensin

Güncelleme Tarihi:

Sahte yakıtların satışı önlensin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2010 00:00

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, baz yağların ve atık yağların akaryakıt olarak kullanımının giderek arttığına dikkat çekerek, “Motorin yerine 10 numara yağ kullanımı ve atık yağların yakıt olarak kullanılması devletin yılda en az 550-600 milyon lira vergi kaybına uğramasına yol açıyor” dedi.

Başkan Aygün, yaptığı yazılı açıklamada, yüksek dolaylı vergiler nedeniyle akaryakıt ürünlerinin fiyatının diğer ülkelere göre oldukça yüksek noktada seyretmesinin, motorin yerine 10 numara yağ ve diğer hileli akaryakıtların kullanımını artırdığını, bunun da sektörde haksız rekabete ve kayıt dışı ekonominin büyümesine yol açtığını bildirdi.

Büyük vergi kaybı

Yol kıyılarındaki sanayi sitelerinde, anayolların üzerinde, hatta son zamanlarda şehir içlerinde bile yüz binlerce teneke dolusu hileli ve kaçak akaryakıtın açıkça satıldığını belirten Aygün, yıllardır herkesin gözü önünde yürütülen bu yasa dışı faaliyet yüzünden devletin büyük bir vergi kaybıyla karşı karşıya kaldığını ifade etti. Aygün, akaryakıt sektörüne, çevre ve insan sağlığına zarar veren, kayıt dışı ekonomiyi büyüten, sektörde haksız rekabete yol açan, makine ve teçhizatı bozan sahte yakıtların satışının bir an önce durdurulması ve soruna en kısa sürede çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti. Aygün akaryakıt bayilerinden alınan verilerin Anadolu’da motorin satışlarının son aylarda yüzde 20 civarında azaldığını gösterdiğini belirtti.

Atık madeni yağlar

Kayıt altına alınmayan, ancak piyasadan bedava toplanan 150-170 bin ton atık yağın da 550-650 milyon liralık bir piyasa büyüklüğüne ulaştığını ifade eden Aygün, kontrol altına alınmayan bu piyasa nedeniyle de ortaya 220 milyon liralık vergi kaybı çıktığı tahminlerinin yapıldığını kaydetti. Aygün, söz konusu atık yağların motorine karıştırılması durumunda 430 milyon liralık, kalorifer yakıtına karıştırılması durumunda 170 milyon liralık, madeni yağ piyasasına sürülmesi durumunda da 310 milyon liralık vergi kaybı oluşacağını belirtti. Yapılan araştırmaların baz yağların ve atık yağların illegal kullanımından beslenen piyasanın yıllık 1,5 milyar liranın üzerine çıktığını gösterdiğini ifade eden Aygün, devletin bu kayıt dışı piyasa yüzünden sadece ÖTV ve KDV olarak uğradığı kaybın 550-600 milyon lira olarak hesaplandığına işaret etti.

ÖTV farkı kaldırılmalı

Aygün sorunun çözümü için şu önerilerde bulundu: “Hileli yakıt için kullanılan mineral yağ grubunda ÖTV, kimya sanayicilerini mağdur etmeyecek bir formül kullanılarak akaryakıtla eşitlenmelidir.

Karayolunda yük ve yolcu taşımacılığında kullanılan araçların kilometre bazında yaktıkları yakıt türleri nasıl denetleniyorsa, yağ faturalarının denetimi de aynı şekilde yapılabilir. Bu yolla yağı, yakıt olarak kullanan araçlar belirlenerek ÖTV farkı alınabilir.

ÖTV oranının düşük olması nedeniyle akaryakıt yerine hileli akaryakıt kullanılması aynı zamanda bir vergi suçudur. Vergi daireleri yapacakları denetimlerde 10 numaralı yağda anormal alımlar yaptığını belirledikleri mükelleflere gerekli cezai yaptırımı uygulayabilirler.

Yüksek oranda kükürt içerdiği ve çevre sağlığına zarar verdiği gerekçesiyle kırsal motorinin AB normlarına uygun olarak kaldırılmasına hazırlanılan bir dönemde havaya kırsal motorinin 10-15 katı kanserojen madde salınımına neden olan madeni yağların araçlarda kullanılmasına göz yumulamaz.

EPDK’nın piyasada illegal oluşuma kapı açan bu ürünlerin ithalatının denetlenmemesi büyük bir eksikliktir. Tüm petrol ve petrol türevlerinin ithalat izinleri EPDK’dan geçmelidir.

Akaryakıt alımında ÖTV’den muaf tutulan grupların aldıkları yakıtlar yurt içinde amacına uygun kullanılıp kullanılmadığının tespit ve denetiminin yapılması gerekmektedir.

Atık yağ toplama, bertaraf ve geri kazanım faaliyetlerin yakından takip edilmelidir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!