Güncelleme Tarihi:
Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde yer alan Beytepe İlkokulu-Ortaokulu’nda 2014-2015 eğitim öğretim yılı öncesinde, kayıt olacak öğrenci sayısındaki hızlı artış, okul yönetiminin dikkatini çekti. Yapılan incelemede çok sayıda öğrencinin ikamet adresinin, son 2 ay içerisinde Beytepe Mahallesi’ne aktarıldığı görüldü. Aynı dönemde mahallede konuşulmaya başlanan, ikamet adresi taşımak için para karşılığı sahte kira kontratları düzenlendiği yönündeki iddialar velilerin de huzurunu kaçırdı. Şüpheli durum üzerine İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne resmi bir yazı gönderen okul yönetimi, öğrenci sayısındaki artışa ve velilerin kullandığı yöntemin belirli kişilerce ranta çevrilmesine yönelik risk oluşturğuna dair bilgilendirme yaptı. Aynı yazıda son 2 ay içerisinde ikamet değişikliği yapan öğrencilerin listesini veren okul yönetimi, bu öğrencilerin beyan ettikleri adreslerde yaşayıp, yaşamadıklarının kontrol edilmesi gerektiğini kaydetti. Hacettepe Üniversitesi ve öğrenci velilerinin de şikayetleri üzerine Çankaya Kaymakamlığı olay hakkında soruşturma başlattı.
‘TANIMADIĞIMIZ KİŞİLER EVİMİZDE YAŞIYOR’
Soruşturmayı doğrulayan bir okul yöneticisi, “İkametgah sahte mi gerçek mi biz bunu bilemeyiz. Sistemde gözüküyorsa kaydetmek zorundayız. Ama bu yönde iddialar var. Müfettişler de geldi bütün istedikleri evrakları verdik. Bir velimize de adresten dolayı para cezası gelmiş. Biz yasa gereği kayıt yapmak zorundayız. Bin 800 öğrencimiz var. Bu yıl 1 ve 5’inci sınıfa öğrenci kaydında da artış oldu” dedi. Kendi eviyle birlikte köydeki farklı evlerde tanımadıkları kişilerin kayıtlı olduğunu öğrendiklerini belirten Muhtar Azası Ahmet Tayyarcan da duruma tepki göstererek şunları söyledi:
“Beytepe Mahallesi’nden okula kayıt yaptıran öğrenci sayısı artınca şikayet edilmiş. Sahte ikametleri duyunca İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne gittik. Kendi evim de dahil olmak üzere; ortağım, arkadaşım, komşumun adreslerinde kayıtlara göre tanımadığımız başka isimlerin yaşadığını öğrendik. Bu durumdan rahatsız olduk. Ben kimse ile kira kontratı yapıp, evime kaydettirmedim. Muhtar azası olduğum için de zan altında kalıyorum. Çankaya Kaymakamlığı’nın açtığı soruşturmanın akıbetini merak ediyoruz. İçişleri Bakanlığı’nın konuyla ilgilenmesini istiyoruz” dedi.
‘MUHTARLIĞIN YETKİSİ YOK’
Beytepe’deki iddialar ile ilgili olarak açıklama yapan Mahalle Muhtarı İsmail Kandemir, “Muhtarlığın kayıt yetkisi yok. Vatandaş nüfusa beyan edip, bize geliyor. İkametgah için gelen kişi kayıtlarda görünüyorsa, ona belge vermek zorundayım. Gidip araştırma yetkim yok. Polis, bekçi değilim. Vatandaş boş olan bir yer için kimliği ile Nüfus Müdürlüğü’ne gittiğinde, orada hiç bir belge istemeden kayıt yapılıyor. Ya da ev sahibinin ‘Benim yanımda oturuyor’ beyanı ile aynı işlem gerçekleştirilebiliyor. Hırsızlık yok, arsızlık yok. İnsanlar çocuklarını istediği okulda okutamayacak mı?”
‘YIKILMIŞ BİNALARA ADAM YERLEŞTİRİLMİŞ’
Mahallede yıkılan evlerin üzerine ikamet kayıtları oluşturulduğunu tespit ettiklerini savinan eski Beytepe Mahallesi Muhtarı Bahtiyar Sözeri ise şunları söyledi:
“Köylüler olarak burada mağdur olduk. Birisi haksız kazanç sağlıyor, evrakta sahtecilik yapıyor. Olmayan, oturmayan insanları oturmuş gibi gösteriyor. Yıkılmış ahır, samanlık, kapı numarası olan yerlere ikametgah veriliyor, kira kontratı yapılıyor. Benim evimden çıkmadı ama muhtarlığım dönemimde inşa edilen lojmanlarda sahte kayıtlar var. Elimize ulaşan listelerde 150’ye yakın öğrenci kaydı gördük. 20-30’u bizim köylümüz, gerisi yabancı. Bu insanlar Beytepe’de ikametgahları olduğu halde Beytepe’ye gelmiyorlar. Okuldan çıkıp, servislerle Ankara’nın başka yerlerine gidiyorlar. Tacettin Babaoğlu isimli bir arkadaşımızın yıkılmış binalarına üç tane adam yerleştirilmiş. Bu insanın haberi yok buradan. Biz bundan rahatsızız gerekli işlemin yapılmasını istiyoruz.”