Sahip değil ortaksınız

Güncelleme Tarihi:

Sahip değil ortaksınız
Oluşturulma Tarihi: Şubat 07, 2020 14:41

Narkotik, terör ve kaçakçılık suçları başta olmak üzere birçok alanda görev yapan dedektör köpeklerle idarecileri, operasyonlarda ortak hareket ediyor.

Haberin Devamı

Türk Polis Teşkilatı’nın "hassas burunları" köpekler, Gölbaşı'ndaki Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı’na bağlı Köpek Eğitim Merkezi (KEM) Şube Müdürlüğü’nde eğitiliyor. 9 ila 24 hafta arasında değişen sürelerde eğitim verilen köpekler, alttan ısıtmalı barınaklarda kalıyor ve bakımları uzman personel tarafından yapılıyor.
Merkezde görev yapan köpek eğitmeni Eşref Ak, “İllerde köpekle çalışacak arkadaşları buraya teste çağırıyoruz. Baktığımız en önemli kriter, köpeği sevip sevmediği, köpekle bağ kurup kuramadığı. Köpek bir makine değil, sosyal, duyguları olan, hissedebilen bir canlı. Kursiyerlere ‘Siz bir sahip, o bir köpek değil, ortaksınız’ telkininde bulunduklarını ifade eden Ak, bu mantığın oturmasının ardından sürecin doğal olarak işlediğini söyledi.
Merkezde görevli Komiser Merve Hilal Yıldız da, yavru ve genç köpek eğitim programlarının başlatılmasıyla merkezdeki görev köpeği branş sayısının 12'ye yükseldiğini söyledi. Yıldız, köpeklerin 10 aylık olduklarında branşlara hazır hale geldiklerini ve en az 3 aylık eğitim verildiğini anlattı. Köpeklerin ortalama 10-12 yaşına kadar görev aldıklarını belirten Yıldız, görev yapamayacakları kesinleşen köpeklere vefa borcu olarak ölene kadar merkezde bakıldığını ifade etti. 

BAKMADAN GEÇME!