Sağlıkta e-kriz

Güncelleme Tarihi:

Sağlıkta e-kriz
Oluşturulma Tarihi: Ocak 17, 2013 00:00

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun, 15 Ocak itibariyle geçtiği e-reçete uygulaması Başkent’te sıkıntılı başladı. Doktorun elle yazdığı şifreyi okuyamayan ya da yanlış giren eczanelerde, e-kriz çıktı.

Haberin Devamı

Altyapının hazır olmaması nedeniyle yürürlük tarihi ertelenen e-reçete uygulaması Ankara’da sıkıntılı başladı. Doktorların elle yazdığı şifreler ve ilaçların barkod numaralarında yaşanan hatalar, eczacı ile hastayı karşı karşıya getirdi. Birçok hasta doktor ve eczacı arasında mekik dokurken, durumu acil olanlar ise sistemle uğraşmadan, ilaçların parasını peşin ödedi.

DENEME YANILMA OYUNU

Doktordan ilaç numarasını alarak eczanelere giden hastalar, yeni sistem ile ilgili, şöyle konuştu:
“Yeni problemimiz doktorların sayı ve harf yazımı. Örneğin sistemde şifre ‘1b9db6’ gibi oluyor. Doktor buradaki sayı olan 6’yı, ‘b’ gibi yazınca, eczacı ile acaba ne yazdı diyerek tahmin yürütmeye başlıyoruz. Dakikalarca deneme yanılma oynuyoruz. Eğer deneyerek tutturamazsak gidip yeni şifre almak zorunda kalıyoruz.”

Haberin Devamı

BİZ PROBLEM YAŞIYORUZ

Eczacılar ise vatandaşla karşı karşıya gelmekten dert yandı. Durumu acil olan hasta yakınlarının, biran önce ilacı alma çabasında olduğunu dile getiren eczacılar, sorunun kendilerinden kaynaklanmadığını dile getirdi. Sistemde olan bazı ilaçların barkod eşlemesi olmadığı için ilaç vermede sıkıntılar yaşadıklarının altını çizen eczacılar, “Bu konuda en büyük görev doktorlara düşüyor. Kendi alanı ile ilgili hangi ilacın piyasada olduğunu bilmeli ve ona göre ilaç yazmalılar. Aksi takdirde bunun problemini biz yaşıyoruz” dedi.

VER İLACIMI GİDEYİM

Yeni geçilen uygulama ile birlikte eczacıların vatandaşla birebir muhattap olmak zorunda kaldığını dile getiren, Ankara Eczacılar Odası Genel Sekreteri Süleyman Güneş, “Vatandaşlar yetkimiz olmadan bizden yapamayacağımız şeyleri talep ediyorlar. ‘Ver ilacımı gidiyim’ diyen hastaya durumu anlatamıyoruz. Vicdanen onlardan yanayız ancak kanunen elimiz kolumuz bağlı kalıyor. Burada sorumlu biz değiliz. SGK’nın basın yoluyla bu duruma vatandaşa açıklaması gerekiyor” dedi.

HASTAYA ÇIKTI VERİLSİN

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, doktorların hastaya küçük bir kağıda elle şifre yazmak yerine, e-reçetenin bir bilgisayar çıktısını alarak vermeleri gerektiğini belirterek şöyle konuştu: “Bazı durumlarda yazılar birbirine karışıyor, okunmuyor, hasta şifreyi kaybedebiliyor. Eczacı bunu deneme-yanılma yöntemiyle bulmaya çalışıyor. Eğer bulunamazsa hasta ilacını alamadığından tekrar doktora dönmek zorunda kalıyor. Bu durum eczacı ile vatandaşı karşı karşıya getirdiği gibi, mesai ve zaman kaybına neden olmaktadır. E-reçete yazan hekimlerimiz, Sağlık Bakanlığı talimatları ve SGK’nın son duyuruları doğrultusunda e-reçeteyi bilgisayar çıktısı olarak hastalara verirlerse sorun ortadan kalkacaktır.”

Haberin Devamı

SAHTECİLİĞİN ÖNÜ KESİLECEK

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 1 Temmuz’da uygulamaya konulan e-reçete sistemiyle reçete sahteciliğinin önüne geçmeyi hedefliyor. Türkiye’de aktif olarak çalışan yaklaşık 110 bin doktorun 107 bin 300’ü e-reçete şifresi aldı. Sisteminin başlandığı 1 Temmuz tarihinden 2012 sonuna kadar yazılan reçetelerin yüzde 65’ü elektronik ortamda oluşturuldu. SGK, hastanelere ve doktorlara e-reçete uygulamasıyla ilgili olarak yaptığı son duyuruda, 15 Ocak 2013 tarihi itibarıyla e-reçete uygulamasının artık zorunlu olduğunu duyurdu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!