Güncelleme Tarihi:
Ankara Halk Ekmek ve Un Fabrikası’nın ana prensibinin, insan sağlığının devamlılığına katkıda bulunmak olduğunu belirten Genel Müdür Ali İlkbahar, "Doğal, katkısız, sağlıklı ürünler üretmek için çalışıyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın kaliteli bir ekmek çıkarmak için belirlediği standartları sağlıyoruz. Un satın alırken bakanlık tarafından belirlenen sağlıklı un özelliklerini şartnamede belirtiyoruz. İhaleyi hangi firma alırsa, o şartnameye uymak, bize kaliteli unu sunmak mecburiyetinde" diye konuştu. Firma, unu fabrikaya ulaştırdığında çuvalların her birinden numune aldıklarını dile getiren İlkbahar, örenklerin gıda mühendisleri, kimyagerler tarafından tahlil edildiğini bildirdi. Sağlıklı ekmek için tahlilin bir gereklilik olduğunu vurgulayan İlkbahar, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen tahlilde, unun şartnameye uygun olup olmadığına baktıklarının altını çizerek şunları söyledi:
BİZ ALMAYINCA FIRINLARA GİDİYOR
İlkbahar, testler sonucunda, unun yeterli kalitede olmadığı ve istenilen şartların tamamını taşımadığının belirlenmesi durumunda tedarikçi firmaya iade ettiklerini vurgulayarak, uyarıya rağmen ikinci kez şartnameye uymayan un gönderildiği takdirde firma hakkında cezai işlem başlattıklarını kaydetti. Standartlara uymayan unların firmaya tekrar iade edilmesinin ardından bazen problemlerle karşılaştıklarını dile getiren İlkbahar, "Bizim 'iade ettiğimiz unları ne yapıyorsunuz?' diye sorduğumuz firmalardan, o unları fırınlara sattıklarını öğreniyoruz. Fırınlarda laboratuvar yok. Fırıncının da tahlil yapacak imkanı olmadığında bunu ayırt edemiyor" ifadesini kullandı.
FEDERASYON ÖNCÜ OLABİLİR
Gerektiğinde fırınlara ücretsiz tahlil yaparak yardımcı olduklarının altını çizen İlkbahar, "Yeter ki, halk sağlıklı ekmek yesin. Ancak asıl yapılması gereken bu fırınların tamamının tahlil gerçekleştirebileceği, ekmek ve diğer ürünlerin yapımında kullandıkları malzemeleri inceleyebileceği bir laboratuvardır" değerlendirmesinde bulundu. İlkbahar, "Bunu Fırıncılar Federasyonu yapabilir, fırıncılar kendi aralarında yapabilir. Tarım Bakanlığı da yardımcı olabilir. Sonuçta böyle bir ihtiyaç var. Ekmek yapımında kullanılan malzemelerin tahlil edilmesi, halkımızın her gün sofralarında yer alan ekmeklerin sağlıklı olmasının sağlanması, fırınların ciddi bir denetim altında tutulması lazım" diye konuştu.