Sağlıklı nesiller oluşturacağız

Güncelleme Tarihi:

Sağlıklı nesiller oluşturacağız
Oluşturulma Tarihi: Nisan 30, 2007 00:00

Türkiye’nin en başarılı Halk Eğitim Merkezleri’nden biri olan olan Çankaya Halk Eğitim Merkezi’ndeki (ÇAHEM) ’Benim Ailem Çocuk Aile Eğitimi’ 0-6 yaş grubu ailelere verdiği eğitimle Başkentli ailelere sağlıklı bir çocuğun nasıl yetiştirilmesi gerektiğini öğretiyor.

Haberin Devamı

TÜRKİYE’nin en başarılı Halk Eğitim Merkezleri’nden biri olan olan Çankaya Halk Eğitim Merkezi’ndeki (ÇAHEM) ’Benim Ailem Çocuk Aile Eğitimi’ 0-6 yaş grubu ailelere verdiği eğitimle Başkentli ailelere sağlıklı bir çocuğun nasıl yetiştirilmesi gerektiğini öğretiyor.

’7 yaş çok geçi 0-6 yaş eğitimi çok önemli’ parolasıyla yola çıktıklarını söyleyen ÇAHEM Çocuk Gelişimi Öğretmeni Zöhre Cinalioğlu, "16 haftalık kurs programıyla annelere, iki haftalık programda da babalara, çocuklarına nasıl davranmaları gerektiğini öğretiyoruz. Aileler de çevrelerine çocuk eğitiminin nasıl yapılması gerektiğini anlatıyor. Böylece sağlıklı bir toplumun temellerini atıyoruz" dedi.

Benim Ailem Çocuk Aile Eğitimi’nde annelerle, çocuk bakıcılarıyla ve özel eğitime muhtaç çocukların aileleriyle toplantılar yaptıklarını belirten Cinalioğlu verdikleri eğitimi şöyle anlattı:

BABALARA MEKTUP VAR

"Çocuklarla iyi ilişkiler kurma, doğru beslenme alışkanlığı, gelişim özellikleri, anne-babanın etkin nitelikleri, sağlık konularında, olumlu disiplin yöntemleri ve çocuğu bedenen, zihnen geliştirme konularında ailelerle bir araya geliyoruz. Programın ilk ayağında 16 hafta boyunca belirlenen gün ve saatlerde annelerle birlikte eğitim programlarımızı uyguluyoruz. Evlere gidip anneyle çocuğun ilişkisini gözlemleyoruz. Anne ve çocukla birlikte vakit geçirip çocuğa nasıl davranması gerektiğini gösteriyoruz. Bu dönemde işlediğimiz konularla ilgili ailelerin evlerine mektuplar yolluyoruz. Bu mektupları babaların da okumasını istiyoruz. Sonrasında İki hafta boyunca babalara eğitimler veriyoruz.

AİLE TUTARLI DAVRANMALI

Babaya eğitim vermememizin nedeni, anne ve baba çocuğa tutarsız davranabiliyor. Annenin ’doğru’ dediğine, baba ’yanlış’ diyebiliyor. Böyle olunca çocuğun kafası karışıyor. Bu toplantılarda öğrettiğimiz en önemli davranış biçimlerinden biri de çocukla geçirilecek zamanın nitelikli kullanılması ve çocuğa baskıcı tutumlar sergilenmemesi."

Ailenin iyi bir öğretmen olamaması durumunda çocuğun gelişiminde onarılamaz yaralar açacağını vurgulayan Cinalioğlu sözlerine şöyle devam etti:

"Çocuğu dinlemek, onunla sohbet etmek, ortak alanlar yaratmak çok önemli. Anne-baba iyi bir model olunca hem daha başarılı bir çocuk yetişiyor hem de ergenlik dönemi daha rahat atlatılıyor. Yapılan araştırmalar 0-6 yaş döneminde kazanılan davranışların yüzde 75 oranında bedensel kişiliği oluşturduğunu ortaya koyuyor. Kişiliğin geri kalan kısmının da bu 0-6 yaştaki olayların etkisiyle oluştuğu biliniyor. Yani 0-6 yaştaki çocuğun eğitimi geleceğini tamamıyla etkiliyor, yönlendiriyor."

Başarı ödül getirdi

ÇAHEM’in sıradan bir Halk Eğitim Merkezi sınırlarını aşarak bir ’Halk Üniversitesine’ dönüştüğünü söyleyen ÇAHEM Müdürü Sırrı Arpaç şöyle konuştu:

"Bizim merkezimizdeki kursiyer sayısı Ankara’nın tamamı kadar. Geçtiğimiz yıl açtığımız 101 çeşit kursta 17 bin kişi eğitim gördü. Sadece bizim takip edebildiğimiz bin 572 kişi eğitimi aldığı alanda iş buldu. Dört sene de 80 bin kişiye sertifika verdik. Biz artık bir ’Halk Üniversitesiyiz’"

ÇAHEM’in başarılı çalışmaları beraberinde ödülleri de getirdi. Geçtiğimiz yıl Türk Halk Müziği Koro yarışmasında birinci olan ÇAHEM bu yıl da Ankara birincisi oldu. Kantini örnek kantinler arasına giren ÇAHEM halk oyunları alanında da sayısız başarının altına imzasını koydu.

Haberin Devamı

En az iki kişiye anlatın

ÇAHEM
’in 0-6 yaş grubu eğitimi için 8 usta öğreticisi var. Bir yılda ortalama 720 anneye ulaştıklarını söyleyen Cinalioğlu tüm anneleri bu eğitime davet ederek şunları söyledi: "Bir yılda verdiğimiz eğitimden direk olarak 4 bine yakın aile yararlanıyor. Biz eğitimlerimize katılan annelerden her hafta gördükleri eğitimi en az iki anneye daha anlatmalarını istiyoruz. Böylece bir zincir oluşturarak sağlıklı nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz" Benim Ailem Çocuk Aile Eğitimi’nin verildiği yerler: "Seyranbağları TEGV Merkezi, Seyranbağları Kütükçü Alibey İlköğretim Okulu ve Umut Toplumsal Dayanışma Merkezi" Bu kurslara katılmak isteyen veliler, Çankaya Halk Eğitim Merkezi’ne 230 71 31, 229 10 45 numaralı telefonlardan, Seyranbağları TEGV Merkezi’ne 447 10 64 numaralı telefondan veya www.cahem.com internet adresinden ulaşarak ayrıntılı bilgi alabilirler."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!