Sağlık pahasına da olsa görevlerinin başındalar

Güncelleme Tarihi:

Sağlık pahasına da olsa görevlerinin başındalar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2008 00:00

Yeni eğitim ve öğretim yılı başlarken, tıpkı ’saçını süpürge eden’ anneler gibi, onlar da ’sağlıkları pahasına’ görevlerinin başındalar. Öğretmenler, meslek hayatları boyunca ses hastalıkları ve varis gibi meslek hastalıkları ile karşı karşıya kalıyorlar.

AMERİKAN Hastanesi uzmanları, öğretmenlerin meslek hayatları boyunca karşı karşıya kaldıkları ses hastalıkları ve varis gibi meslek hastalıkları ile karşı karşıya kaldıklarını belirterek, bu hastalıklara karşı önerilerde bulundu.

Kulak Burun Boğaz uzmanı Doç. Dr. Tan Ergin, profesyonel iş hayatında yoğun olarak sesini kullanan öğretmenlerde ses kısıklığı, ses tellerinde şişme (ödem), nodül ve polip gibi hastalıklara sıkça rastlandığını bildirdi.

Sigara kullanımının, kronik üst solunum yolları enfeksiyonunun ve reflü hastalığının ses kısıklığı sorununu ön plana çıkaran etkenler olduğunu belirten Ergin, ortamda tebeşir tozu gibi boğaz ve ses tellerini irite edecek faktörlerin bulunmasının da sorunları arttırdığına dikkat çekti. Tan Ergin, şu bilgileri verdi:

"Özellikle yüksek tonda uzun süreli konuşmaların yapılması, ses tellerinde şişmeye ve küçük kanamalara yol açar. İlerleyen durumlarda ise ses tellerinde nodül veya polip gibi iyi huylu, ancak sürekli ses kısıklığına yol açabilecek rahatsızlıklarla karşılaşmak mümkün olur. Ses hastalıklarına karşı koruyucu önlemler alınabilir. Bir kısmında cerrahi müdahalenin gerekebileceği bu tür hastalıklarla karşılaşmamak için ses kullanımına dikkat edilmeli, uzun süreli konuşmaların yapıldığı durumlarda zaman zaman konuşmaya kısa aralar verilerek su içilmelidir. Bir haftayı aşan ses kısıklıklarında ise bir kulak burun boğaz uzmanına başvurarak sorun ortaya konmalı ve tedavi edilmelidir."

Öksürük ve hapşırık

Öğretmenlerin sık yaşayabileceği sağlık sorunlarından biri de solunum yolunda gelişen enfeksiyonlar ve alerjik durum olduğunu vurgulayan Göğüs Hastalıkları Bölümünden Dr. Elif Altuğ Kolsuk ise sınıf içinde var olan bir virütik enfeksiyonun hızla hava yoluyla bulaşabilme olasılığına sahip olduğu bildirdi. Hem öğrencilerin birbirine, hem de öğretmenlerine bu mikrobu kolaylıkla taşıyabileceklerine işaret eden Kolsuk, "Öğretim süresince tebeşir tozuna yoğun maruz kalma, bu toz parçacıklarının solunum yollarında duyarlılık artışı ve zaman içinde de hava yolu tıkanıklığına yol açmasına neden olabilir" dedi.

Doğru duruş da önemli

FİZİK
Tedavi ve Ortopedi Klinik Şefi Uzman Doktor Önder Çerezci de her gün doğru duruşu korumanın önemli olduğunu vurgulayarak, ancak özellikle de küçük sınıflara eğitim veren öğretmenlerin, zamanlarının büyük bir kısmını yere eğilerek geçirdiklerini, eğitim verdikleri ortamların çok küçük beden boyutlarına göre tasarlandığı belirtti. Çerezci, öğretmen ve öğrencilere şu tavsiyelerde bulundu:

"Öğretmenlerin uzun süreli oturmak ve kötü duruşun oluşturduğu problemlerden kurtulmak için özellikle hareketin doğru kullanılması konusunda eğitilmeleri gerekir. Doğru duruşun sık sık hatıra gelmesini sağlamak üzere bu konuyla ilgili eğitim broşürleri hazırlanmalı ve doğru duruş biçimleri bunların üzerinden gösterilerek anlatılmalıdır. Kas iskelet sistemi hastalıklarının azaltılması amacıyla sık aralar vererek çalışmak gerekir. Genel prensip olarak duruş, 40 dakikada bir oturur pozisyondayken ayağa kalmak ya da ayaktan tekrar oturur pozisyona geçmek şeklinde olmalıdır."

Yardımlar eğitime

CHP
Çankaya İlçe Başkanlığı, Bademlidere Mahallesi’nde okuyan öğrencileri yaptığı yardımlarla sevindirdi. İlçe Başkanı Gökalp Cudi Çalışkan başkanlığında gerçekleşen mahalle gezisinde, öğrencilere çantanın yanı sıra bir yıl boyunca ihtiyaç duyabilecekleri defter ve kırtasiye malzemesi dağıtıldı.

Duygulu anların yaşandığı ziyaretler sırasında bir ailenin dramı da yürekleri parçaladı. Bir ay önce eşini trafik kazasında kaybeden ve 9 aylık hamile olan Bediha Yalçın, maddi imkansızlıklar yüzünden beş aydır kontrollere gidemediğini söyledi. Kağıt toplayarak hayatlarını sürdürdüklerini belirten Yalçın, "Bu dertlerle nasıl başedeceğimi bilmiyorum. En büyük çocuğum daha 18 yaşında. Tazminat davası açtık ama henüz sonuçlanmadı" dedi.

Eğitim çalışanlarını bekleyen sorunlar var

EĞİTİM
-Bir-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yeni eğitim-öğretim döneminde eğitim çalışanlarını sorunların beklediğini savundu.

Gündoğdu düzenlediği basın toplantısında, 2008-2009 eğitim öğretim yılına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gündoğdu, 600 bini öğretmen yaklaşık 800 bin eğitim çalışanının da ders başı yapacağını ifade ederek, öğrenci ve eğitimcileriyle bu kadar büyük bir yapının sorunlarının da büyük olduğunu söyledi. İlköğretim, ortaöğretim ve yükseköğretimin birbirinden etkilenen pek çok sorunu bulunduğunu belirten Gündoğdu, şunları kaydetti:

"Eğitim çalışanlarını yeni dönemde bir yığın sorun bekliyor. Eğitime ayrılacak kaynak sıkıntısı, derslik yetersizliği, bölgeler arası öğretmen açığındaki farklar, okulların ödenek ve hizmetli ihtiyacı, kalite seviyesinin yükseltilmesi, eğitimin ezberci ve sınavda soru çözmeye endeksli halde olması, öğretmenlerin özlük hakları, öğretmen açığı, sözleşmeli öğretmenlik gibi bir çok sorun önümüzde duruyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!