Sağlık için kontrollü spor

Güncelleme Tarihi:

Sağlık için kontrollü spor
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2017 01:00

Sporu hayat tarzı haline getirenlerin sağlık kontrollerini aksatmaması gerektiğini belirten Uzm. Dr. Yavuz Maşrabacı, “Riski sıfıra indirmek için spor öncesi ve aktif dönemde kontrollerin yapılması, egzersizlerin de bu doğrultuda oluşturulması gerekir” dedi.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak için aktif spor yapan kişilerin kontrollerini düzenli şekilde tekrarlaması gerektiğine dikkat çeken Güven Çayyolu Tıp Merkezi İç Hastalıklar Uzmanı Dr. Yavuz Maşrabacı, “Spora yeni başlayanların mutlaka kapsamlı checkup yaptırmalı” dedi. Dr. Maşrabacı şunları söyledi:
“Yeni başlayacak kişiler mutlaka kapsamlı check-up yaptırmalı. Bunun yanında fizyoterapistler tarafından ölçüm yapılarak fiziksel olarak engel yaratacak problemlerin de saptanması gerekiyor. Bunlar yapılmadan idmanlara başlanırsa, başta en tehlikeleri olan kalpte ani ritim bozuklukları ve kalp çıkış yolunda kas kitlesi oluşması gibi sorunlar önceden tespit edilemiyor ve önlem alınamıyor. 

DÜZENLİ CHECK-UP’LI SPOR

Önlem almadan vücudunu zorlayan, uzak durmaları gereken egzersizleri yapmaya devam eden kişiler sağlıklarını hayati derece de tehlikeye atıyor. Sonradan oluşabilecek sağlık sorunlarına karşın düzenli olarak, sporun yanında check-up’ta yaptırılması gerekli. Aktif spor yapan kişilerin, özellikle maraton ve uzun koşular yapanların bu testlere önem vermesini tavsiye ediyorum.”

Haberin Devamı

SAĞLIK BAKANLIĞI’NIN DENETİMİNDE OLMALI

Öte yandan çok tartışılan kas gelişimi ile korunmasına yardımcı ve performas arttırıcı gıda takviyelerinin, Tarım Bakanlığı’nın yanı sıra Sağlık Bakanlığı’nın da kontrolünden geçerek satışa sunulması gerektiğini savunan Maşrabacı, “Takviye besinler Tarım Bakanlığı onayıyla ülkemize girebiliyor. İçeriği kontrol ediliyor ancak sağlıksal niteliği araştırılmış durumda değil. Kas kütlesini geliştirmesine karşın o maddelerin içerisinde sağlığa zararlı içerikler olabilir. Ülkemizde de Amerika’da olduğu gibi detaylı bir ekip kurularak bu gıda takviyelerinin incelenmesi gerekli. Sporcu beslenmesi çok önemli. Kısa vadede elde edilen kaslı görüntü, uzun vadede sağlık sorunları yaratabilir. Sağlık Bakanlığı’nın da bu konuda devreye girmesi gerekli.” dedi.

‘KALP YORGUNLUĞU’ ÖLÜM GETİRDİ

Antalya’da düzenlenen Runanatolia Maratonu’nda kalp krizi geçiren 36 yaşındaki Zeynel Murat Batur 4 Mart’ta hayatını kaybetmişti. Profesyonel iş hayatının yanı sıra maraton koşan ve kas geliştiren Batur’un ölümünün ardından açıklanan otopsi raporunda ‘kalp yorgunluğu sendromu’na dikkat çekilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!