Güncelleme Tarihi:
Ülkemizde yapılan bir çalışmaya göre yetişkin bireylerin ortalama 18 gram tuz tükettiği tespit edilmiştir. Yani ihtiyacımız olanın yaklaşık 4 katı kadar. Yüksek miktarda aldığımız sodyum, damar içlerinde suyun tutulumuna yol açarak kan akım hızının ve basıncının yükselmesine neden olur. Bu durum hipertansiyonun, bazı böbrek hastalıklarının, kalp-damar hasarının, kemik kaybının, mide kanserinin tetikleyicisi olabilir.
Tuz kullanımı da diğer tüm beslenme davranışları gibi öğrenilmiş bir davranıştır ve unutulabilir. Az tuzlu beslenmeye dilinizin üzerindeki tat tomurcuklarının adaptasyonu 21 gününüzü alır. Bu arada mesele sadece görünür tuz kaynaklarını azaltma değildir. Bildiğiniz üzere görünmez tuz kaynakları da (paketlenmiş-işlenmiş pek çok ürün) başlı başına sağlığı tehdit eder boyuttadır. Gelin, sağlığımızı koruyabilmek için hem görünür hem de görünmez tuzu beslenmemizden azaltabilmenin yollarına beraber bakalım.
TUZU AZALTMANIN YOLLARI
1. Yemek yaparken tuzu az kullanarak bu işe başlayın. Yemeğin lezzetini baharatlarla -soğan ve sarımsak ile- sağlayın.
2. Yemeğin tadına bakmadan tuz dökmeyin.
3. Sofradan tuzluğu kaldırın. Kaldıramıyorsanız daha az kullanabilme adına çok delikli olan tuzluk ile tek delikli olan karabiberliğin şişesini değiştirin.Böylece daha az tuz kullanmış olursunuz.
4. Konserve ve salamura besinlerin tüketimini azaltın.
5. Görünmez tuzu oldukça fazla içeren; fast food gıdalar, salata sosları, et-tavuk suları tabletleri, soya sosları, ketçap, hardal, kraker, bisküviler, cipsler ve paketlenmiş pek çok ürünü satın alırken etiket okuma alışkanlığı edinin.
6. Şarküteri ürünlerinin tuz yönünden çok zengin olduğunu unutmayın, tüketim miktarlarınızı belirli dozlarda tutmaya çaba sarf edin.
7. Daha az işlenmiş ürünler kullanıp, daha çok doğal besinleri menülerinize dahil ederek tuz tüketiminizi sınırlandırmayı başarabilir ve sağlıklı yaşamı destekleyebilirsiniz.
TUZ TERCİHİNİZE DİKKAT EDİN
İyotlu tuz kullanmaya özen gösterin. Çünkü iyotlu tuz özellikle çocukların büyümesini, gelişmesini destekler ve zeka geriliği önler. İyot; tiroit hormonun oluşumunda, sinir sisteminin faaliyetlerini sürdürmesinde, vücut ısısı ve enerjisinin dengede kalmasında büyük öneme sahiptir. İyotlu tuzunuzu satın alırken koyu ambalajlı olanlardan tercih edin, eve getirdiğinizde de koyu bir cam şişe içerisinde güneş görmeyen, nemli olmayan bir ortamda saklayın.Unutmayın iyot gün ışığından etkilenir ve kayba uğrar. Hayatın tadı, tuzu kaçmasın derseniz sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirin ve hiçbir gıdada ölçüyü kaçırmayın.