Rüyalarımda bile yemek yapıyorum

Güncelleme Tarihi:

Rüyalarımda bile yemek yapıyorum
Oluşturulma Tarihi: Kasım 14, 2007 00:00

Sonsie Balık ve Sushi Restoranı’nın aşçısı Doğan Akyol, "Akşam yatarken balık hangi sos, hangi içki ya da hangi baharatla iyi gider diye düşünüyorum. Bazen rüyamda bile balık yaptığım oluyor" dedi.

YİRMİ yılı aşkın süredir balık yaparak konusunda uzmanlaşan balık uzmanı aşçı Doğan Akyol rüyasında bile yemek yaptığını söyleyerek, "Akşam yatarken balık hangi sos, hangi içki ya da hangi baharatla iyi gider diye düşünüyorum. Bazen rüyamda bile balık yaptığım oluyor" dedi.

Yaklaşık bir yıl önce açılmasına rağmen değişik yemek çeşitleriyle ve hizmet anlayışıyla kentin rağbet gören balık restoranları arasına giren Ümitköy’deki Sonsie Balık ve Sushi Restoranı’nın tecrübeli aşçısı Doğan Akyol mutfaktaki sırlarını anlattı.

Niğde’li Doğan Usta’nın mutfak ve balık macerası 1979 yılında Çeşme’ye gitmesiyle başlamış. Çeşme’de küçük yaşta bir otele çalışmak için giren, bir gazetedeki yemek tariflerini okuyup kendi kendine tatlı yapan Akyol otel sahibinin bu yeteneğini keşfetmesi sonucu mutfak bölümüne alındı. 1987 yılına kadar Çeşme’de çalışan Akyol ardından bugün de ailesiyle birlikte yaşadığı Bodrum’a "transfer" oldu. Bodrum’un önde gelen restoranlarında çalışan bir dönem de işletmecilik yapan Doğan Usta’nın yolu son olarak da Sonsie Balık ve Sushi Restoranı’nın işletmecileri Veysel ve Hasan Onur kardeşlerin "baskısı" sonucu Ankara’yla kesişti.

Avakado soslu somon, rokfor soslu levrek, bakardi soslu levrek, ahtapot kokoreç, somon pastırma gibi birbirinden ilginç balık yemeklerini Başkentliyle buluşturan Doğan Usta mutfaktaki başarısının püf noktalarını şöyle sıraladı:

BALIK SUCUK, SOMON PASTIRMA

"Balıkla uğraşmak, balık yapmak ve yeni lezzetleri müşterilere sunmak benim en büyük zevkim. Bu iş zaten tamamen heves işi. Zevkle ve büyük bir heves içinde tariflerini kendimin yarattığı balıkları Başkentliler’e sunuyorum.

Akşam yatarken balık hangi sos, hangi içki ya da hangi baharatla iyi gider diye düşünüyorum. Bazen rüyamda bile balık yaptığım oluyor. Rokfor soslu levreği rüyamda görerek yaptım. Başkentlilerin balık tercihi genelde levrek yönünde oluyor. Yine bizim çalışmalarımız sonucu ortaya çıkardığımız bakardi soslu levrek de büyük beğeni topluyor. Mönümüzü altı ayda bir değiştiriyoruz. Böylece hem kendimizi yeniliyoruz hem de müşterilerimize yeni lezzetler sunuyoruz. Yakında somon pastırma, Çerkez balığı ve balık sucuğu mönümüze ekleyeceğiz. Özellikle balık sucuğun çok beğenileceğini düşünüyorum. Lagos ve akya karışımına sarımsak koyarak bunu zırhla çekiyoruz, bunun içine pul biber, kimyon ve karabiberi de karıştırıp makinede baskı yapıp kurutuyoruz. Böylece balık sucuk oluşuyor. Balık sarma da müşterilerimizin en çok tercih ettiği mezeler arasında."

Filipinli sushi ustası

Sonsie Balık ve Sushi Restorantı’nın balık servisinin yanı sıra sushi mutfağı da var. Balık restoranlarında görülmeyen balık ve sushi kaynaşmasının nedenini Sonsie’nin işletmecileri Veysel ve Hasan Onur kardeşler "Sushiyi sevdirmek" olarak açıklıyor. Sonsie’nin sushi ustası ise bir Filipinli Rhoderh Mahinay ve iki yıldır Türkiye’de. Pazartesi hariç her gün 60 çeşit sushinin yenebildiği Sonsie’de 12.00-22.30 arası evlere servis var.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!