Roketsan’dan yeni Ankara yatırımı

Güncelleme Tarihi:

Roketsan’dan yeni Ankara yatırımı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2008 00:00

Patron Patrona bu hafta Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı’nın en büyük iştiraklerinden birisi olan ROKETSAN A.Ş.’yi konuk etti ve Genel Müdür Hüseyin Baysak’la sohbet etti. Baysak, önümüzdeki dönemde Milli Ana Muharebe Tankı Üretim Projesi kapsamında "Balistik Koruma Merkezi"nin Ankara’ya kurulacağını açıkladı.

Türkiye’nin en büyük 500 sanayi kuruluşundan birisiniz. Neler üretiyor, neleri ihraç ediyorsunuz? Roketsan’ı anlatır mısınız bize?

- ROKETSAN Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ihtiyaçlarına göre özgün olarak tasarlayıp ürettiği silah sistemlerini müttefik ülke ordularının da kullanımına sunmak amacıyla pazarlama faaliyetlerine devem etmektedir. Bugüne kadar 300 milyon doları aşan bir ihracat portföyümüz bulunmakta. Ve son yıllarda hızla yükselen bir eğri ile bu miktarda ciddi artış gözlenmektedir.

Tamamiyle kendi üretimimiz olan 122 mm’lik mühimmat kendi ailesi içinde envantere girmiş, en uzun menzilli rokettir. TR-122, Türkiye’deki atışlı testlerde 46 km menzile ulaşarak halen sınıfında "dünyanın en uzun menzilli roketi" unvanını korumaktadır.

Yetenekleri kendi sınıfındaki sistemlere nazaran oldukça zenginleştirilen T-122 Sakarya silah sistemi ve TR-122 roket ailesinin ilk ihracatı Birleşik Arap Emirlikleri’ne (BAE) yapılmış ve bu ülkede yaklaşık 150 milyon dolar civarında sözleşmeler imzalanmıştır. 107 ve 122 mm’lik özgün üretim sistemlerimize ilaveten teknoloji transferi TSK isteklerine uygulama ile ürettiğimiz Kasırga da artık pazarlanabilir ürünlerimiz arasında yer alıyor. CİRİT projemiz de pazarlama faaliyetlerimize yeni dahil olan ürünlerdendir.

Diğer önemli ihracat kalemlerimiz arasında Evolved Sea Sprarrow Missile (ESSM) projesi çerçevesinde Raytheon’a ve JERNAS projesi çerçevesinde MBDA UK’e gerçekleştirdiğimiz satışlar yer alıyor. Otomobillerde kullanılan havayastıklarının alt parçaları da Roketsan’da üretilerek ABD’ye ihraç ediliyor.

Yürüttüğünüz en önemli projelerden biri olan uzun menzilli tanksavar projesi (UMTAS) hangi aşamada?

- Uzun Menzilli Tanksavar Projesi (UMTAS), ATAK Projesi kapsamında hizmete girecek T129 taarruz helikopterlerinin uzun menzilli güdümlü tanksavar füzesi ihtiyacının "Yurt içi geliştirme yoluyla tedarik" modeli ile karşılanması için başlatılmıştır. UMTAS Projesi Dönem-1 (Tasarım Dönemi) Sözleşmesi kapsamı çalışmaları 2008 yılı ilk yarısında başarıyla tamamlayarak ikinci aşama olan ürün geliştirme safhasına, SSM ile Temmuz 2008’de imzaladığımız ayrı bir sözleşme kapsamında devam etmekteyiz. Şu anda alt sistem geliştirme ve test aşaması çalışmaları sürdürülmektedir. Proje kapsamında, Eylül 2008’de başarılı bir balistik uçuş testi gerçekleştirilmiştir. Proje tamamlandığında TSK envanterine tamamiyle müşteri istekleri ile şekillenmiş ve yüksek teknolojiye sahip modern tanksavar füze sistemleri kazandırılacaktır. UMTAS füze sistemi asgari 500 m, azami 5-8 km arası menzile sahip olacaktır. İlk atışlı testlerinin 2009’da gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.

ABD yapımı Hellfire ve İsrail üretimi Spike-ER gibi modern tanksavar füzeleriyle teknik açıdan rekabet edebilmesini hedeflediğimiz UMTAS, ülkemizin önemli bir ihtiyacını karşılarken, sahip olduğu bazı teknik avantajlardan doğan üstünlükleri ile dış pazarlarlarda da adından söz ettirmesi beklenmektedir.

Ankara savunma sanayinde bir merkez konumunda. Roketsan yöneticileri önümüzdeki dönem Ankara’ya yeni yatırımlar düşünüyorlar mı?

- 2004 yılından itibaren milli-özgün ürün geliştirme kapsamında çalışmalarını sürdüren Roketsan bu projelerin gereksinimi yatırımları yapmakta olup yapmaya devam edecektir. Önemli bir yatırım projemiz Milli Ana Muharebe Tankı Üretim Projesi kapsamında "Balistik Koruma Merkezi"nin kurulmasıdır. Bu proje ile Ana Muharebe Tankı’na özgün zırh geliştirme ve üretim faaliyetleri yürütülecek ve değişik platformlarda ihtiyaç duyulacak balistik korumaya milli ve özgün çözümler üretilecektir.

Personel alırken göz önünde tuttuğunuz kıstaslar neler? Önümüzdeki günlerde yeni personel alacak mısınız?

- Roketsan’a personel seçimi yaparken ana ilkemiz; pozisyon açıklarını adil ve tarafsız bir tutum içinde, şirketimizin temel değerlerine ve işin gerektirdiği yetkinliklere sahip, şirketimizin kurum kültürünü benimseyerek geliştirecek ve yaşatacak, vizyonu kurumun hedefleri ile örtüşen kişilerin tercih edilmesidir.

Toplam çalışan sayımız yaklaşık 750 kişi civarında olup bu rakamın yüzde 39’u mühendis, yüzde 35’i teknisyen, yüzde 11’i diğer, yüzde 9’u yangın ve güvenlik, yüzde 6’sı ise idari elemanlardan oluşmaktadır. Personelimiz arasında 15 adet doktora ve 127 adet yüksek lisans tamamlamış 300 mühendis çalışanımız mevcut olup, benzer sayıda akademik çalışmalara devam etmekte olan personelimiz mevcuttur. Akademik çalışmalar; ArGe faaliyetleri, projeler ve çalışma konuları ile uyumluluk göstermek kaydıyla tüm personel adına teşvik edilmektedir. Projelerimizin gereksinimi kapsamında özellikle mühendis istihdamı olacaktır.

Cumhuriyetin 100. yılında yani 2023’te Roketsan nerede olacak? Projeleri ve hedefleri nelerdir?

- 14 Haziran 1988’de Savunma Sanayii İcra Komitesi tarafından TSK’nın Roket-Füze ihtiyaçlarını yurt içi kaynaklardan karşılamak üzere kurulan ve TSKGV’nin en büyük hissedar olduğu ROKETSAN, 300 milyon dolar civarında fiziki ve fikri yatırım yaparak ciddi insan kaynağı, tasarım, test ve üretim alt yapısı edinmiş ve kuruluşunun 20. yılında roket ve füze konularında Türkiye’de lider kuruluş olmuştur. İlk projesi olan "Stinger Avrupa Ortak Üretim Programı" kapsamında, sevk sistemlerinin üretilmesi görevini üstlenen Roketsan, proje kapsamında yaptığı yatırım ve oluşturduğu insan kaynağı sayesinde, roket ve füzelerin sevk sistemleri teknolojilerini kazandı. Bugün bu alanda dünyadaki rakipleri ile rekabet edebilecek bir düzeydedir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!