Ritim eşliğinde savunma sanatı

Güncelleme Tarihi:

Ritim eşliğinde savunma sanatı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 24, 2008 00:00

Tıpkı jonglörlük ve pandomim gibi capoeira da Başkent’te tutunmaya çalışan etkinliklerden biri. Bürokrasiyi en ağır hissedenlerden olan capoeira sporcuları, bunca soruna rağmen capoeirayı çok sevdiklerini söylüyor.

GÜNÜMÜZDE hala "marjinal" sporlardan sayılan capoeira, resmi engellerden yakınıyor. Türkiye’yi uluslararası arenada da temsil eden ODTÜ Capoeira topluluğu, zor koşullarda Başkent’e bu sporu tanıtmaya çalışıyor.

Bilim ve sanat anlamında birçok ilke imza atan ODTÜ, capoeira sporunun da Türkiye’de başladığı yer. Yurtdışından ilk kez 2001 yılında getirilen bir eğitmen ile, Türkiye’deki ilk resmi capoeira okulu ODTÜ’de kuruldu. Şu anda üç farklı ülkede şubesi bulunan Paranaue Capoeira Okulu’nun Türkiye Temsilcisi Ali Erdaş, aynı zamanda topluluğun da eğitmenliğini yapıyor. Capoeirayı doğru bir şekilde tanıtmak ve yaygınlaştırmayı amaçlayan grup, bu tanıtımlar sırasında gösteri ve şovlarla izleyicilere eğlenceli dakikalar yaşatmaya çalışıyor.

Brezilya’nın milli sporu olan capoeiranın ODTÜ’deki gönüllüleri, Başkent’te büyük sorunlarla boğuşuyor. Maddi ve manevi birçok sıkıntısı olan grubun en büyük engeli de resmi kurumlar. Tıpkı jonglörler ve pandomimciler gibi capoeira icracıları da bürokrasi engelinde yaşamaya çalışıyor. Yaptıkları iş her ne kadar bir spor olsa da belediye, valilik ve emniyet gibi kurumlardan izin alma zorunluluğu ve bu sürecin zorluğu, onları hayli güç durumda bırakıyor. Ekip, izin alamadıkları için de gösterilerini halka açık yerlerde yapamıyor.

Amaç federasyon kurmak

Ayrıca ODTÜ Capoeira Topluluğu, bir öğrenci topluluğu olduğu için hiçbir maddi geliri yok. Organizasyonlar ve antrenmanlar için gereken bütçeyi ODTÜ’den gelen sınırlı yardım ve öğrenci bağışları sayesinde karşılamaya çalışıyorlar. Organizasyonlarda ağırladıkları yurtdışından gelen eğitmenlerin yol ve konaklama giderleri ise onları hayli zor durumda bırakıyor. Şu an ekibin bu anlamdaki tek hayali ise bir sponsor bulmak. Ekibin bir diğer hayali de Türkiye’de bir federasyon kurmak. Topluluk eğitmeni Ali Erdaş, bunun yolunun bu sporun ülke genelinde tanınması ve yeterli sayıda sporcu edinilmesi olduğunu söylüyor.

Merkezi ODTÜ olan topluluk, aynı zamanda Ankyra Sağlıklı Yaşam Kulübü ’nde capoeira dersleri veriyor. ODTÜ, yalnızca kendi öğrencilerini kabul ettiğinden, ODTÜ mensubu olmayanlar diğer okula başvurabilir. Öğrenmenin belli bir ön koşulu olmayan capoeirayı çocuk, genç ya da yetişkin herkes rahatlıkla öğrenebilir. Topluluk, capoeirayı salt bir akrobasi gibi gösteren birçok okuldan farklı olarak, içindeki etnik enstrümanları, samba ya da Afrika kökenli dansları, Portekizce söylenen şarkıları yani hepsini bir bütün kabul edip bir Brezilya kültürü olarak öğretmeye özen gösteriyor.

Kölelerin özgürlük dansı

CAPOEİRA
, Afrikalı kölelerin Brezilya’ya getirildikleri 1600’lü yıllarda, aralarında geliştirdiği bir savunma sanatı. Kölelerin savunma sanatları çalışması yasak olduğu için, bu sporu geliştirirken müzik ve dansla kamufle etmeyi başarmışlar ve bu sayede özgürlüklerine kavuşmuşlar. Capoeira’nın diğer savunma sanatlarından en büyük farkı bu kültürün müzik, dans, etnik şovlar, tiyatral etkinlikler ve akrobasi gibi bir çok öğeyi içermesi. Capoeiraya başlayan herhangi bir kişi bu alanlardan istediğinde kendini geliştirmekte özgür. Belirli dönemlerde öğrenciler için kuşak sınavı yapılır. Batizado, ilk kuşağını alacak öğrenciler için düzenlenen kuşak sınavı ve gösteriler, samba, akrobasi gibi bölümlerden oluşan görsel bir şölen. ODTÜ Capoeira Topluluğu, her yıl düzenli bir şekilde yurtdışından eğitmenler getirip, batizado düzenliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!