Haşim KILIÇ
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2009 00:00
Başkent’te dört şubesi bulunan Big Chefs’in sahibi Gamze Cizreli, Hürriyet Ankara’ya konuştu.Hedefinin yerel bir marka olarak doğan Big Chefs’i önce Türkiye, daha sonra dünya markası yapmak olduğunu söyledi.
DERS için Amerika’da öğretim görevlisi olan arkadaşlarımla iletişime geçtim ve oradan bazı kitaplar aldım. Derslerin yarısı teorik, yarısı uygulamalı olacak. Rönesans İnşaat’ın sahibi Erman Ilıcak, Hamdi Akın gibi Türkiye’nin gurur duyduğu insanları konuşmacı olarak getireceğim. Öğrencilere girişimciliği öğreteceğiz. Girişimciliğinin en önemli faktörü risk almak. Herkes risk alamaz. Risk almadan girişimci olunamaz.
İLK olarak risk almak. Ama risk alacağınız konuyu iyi araştırmak zorundasınız. Doğru sistemli çalışmak, iyi analiz etmek, bunların hepsi başarı için önemli faktörler. Çalışmak gerekiyor. Çocuklarıma her zaman insan, dost biriktirmelerini söylerim.
? Tempo’da yazıyorsunuz.
Yazı yazmayı çok seviyorum. Bu benim kendimi geliştirmemi de sağlıyor. Tempo dergisinde
yemek üzerine hayat üzerine seyahat üzerine yazılar yazıyorum. Çok seyahat ediyorum çünkü bu benim işim için gerekli. İnsanların yaşantılarının nasıl yemeğe yansıdığı çok önemli, onları araştırıyorum. Seyahatlerimde küçük notlar alırım yemeklerin fotoğraflarını çekerim. Şimdi onları Tempo’da paylaşmaya başladım.
? Evde yemek yapar mısınız?
Eskiden çok yapardım. Ama artık vakit darlığından dolayı çok fazla yemek yapamıyorum. Ancak uygulama döneminde aşçılarla birlikte tabiî ki yapıyorum.
BAŞARI kadın deyince akla gelen ilk isimlerden biri o. Gamze Cizreli. Yalnız yürüdüğü iş hayatında 15 ay gibi kısa sürede bir marka yarattı.
? Big Chefs nasıl ortaya çıktı?
15 yıldır sektörün içindeyim. Eski eşim Boğaç Üner’le Quick China, Cafemiz ve Kuki gibi pek çok mekanı yarattık. Boğaç Bey’den ayrıldıktan sonra yoluma yalnız devam etmek zorunda kaldım.
Geniş mönümüz var
? Nasıl bu kadar başarılı oldunuz?
Big Chefs’in çıkış noktası şeflerin biraraya gelmesi oldu. Herkesin damak tadına uygun geniş bir mönümüz var. En önemli özelliğimiz samimiyet.
? Personele eğitim veriyor musunuz?
Evet. Bizim çalışan çok fazla personelimiz var. Filistin Big Chefs’te şu an 68 kişi çalışıyor. Bu çok büyük bir rakam. Bunun nedeni de burada yetişen personel ileride İstanbul’a ya da Antep’e gidecek. ? İlk şube nerede açılacak?
Büyük ihtimalle Bağdat Caddesi’nde açılacak. Anadolu markası Anadolu’da başlasın. Daha sonra Bebek, Etiler, Nişantaşı gibi semtlerde yedi yada sekiz şube daha açmayı düşünüyoruz.
? ODTÜ’de ders vereceksiniz.
1991’de İşletme Bölümünden mezun oldum. ODTÜ’nün bize verdiği bazı değerler var. Benim, girişimcilik ve kendi işini kurmak isteyen, özellikle son sınıf öğrencilerine önemli örnek olduğumu söylediler. Böyle bir teklif geldi. Çok onurlu bir iş.
Mönüde tamamen Gamze Cizreli’ye ait olan yemekler var mı?
Tabiî ki var. Mesela pazı yaprağına sarılmış enginar dolması. Bunu aşçılarımızla birlikte biraz geliştirdik. Mutfak demek Ar-Ge demek. Boş zamanlarınızda mutfağa gireceksiniz. Ben ve şefim boş zamanlarımızda kaleye, Lokman Hekim’e ya da Mısır Çarşısı’na gidip yeni baharatlar yeni otlar buluyoruz. Asıl sır baharatlar ve otlar. Bütün tadı veren o. Ya da manava gidip yeni bir şey gelmiş mi diye bakıyoruz. Batı mutfağından kopya çekmek benim hiç tarzım değil. Aldığım malzemeleri önüme koyarım ve onlarla yeni bir yemek yapmayı denerim.