Renkli gözlüler tehlike altında

Güncelleme Tarihi:

Renkli gözlüler tehlike altında
Oluşturulma Tarihi: Eylül 02, 2013 01:09

Uzmanlar, açık renkli gözlere sahip kişilerin güneş ışınlarından daha fazla etkileneceğini belirterek, önemli uyarılarda bulundu.

Haberin Devamı

Güneş ışınlarının şapka ve güneş gözlüğü takmayan kişilerde kalıcı görme hasarı oluşturabileceğini söyleyen Dünyagöz Ankara’dan Op. Dr. Fatih Yıldız, “Açık renkli gözlerde az olan melanin pigmenti vücudumuzu ultraviyoleye karşı koruyan bir yapı taşıdır. Bu nedenle açık gri ve mavi gözler güneşin zararlı ışınlarından en çok etkilenen gözlerdir” dedi.
Güneş ışınlarına karşı korunmadığı zaman gözde meydana gelen zararlı etkileri anlatan Yıldız, şunları söyledi:

KALICI GÖRME HASARI

“Gözümüzün ağ tabakasındaki makula denilen görme merkezine direkt gelen güneş ışınları görme merkezini yakabiliyor. Buna Solar Retinopati diyoruz. Özellikle güneş tutulması gerçekleştiğinde tutulmayı izlemek için güneşe bakan izleyicilerde bu durumu sık olarak görüyoruz. Kısacası güneşe devamlı bakan kişilerde kalıcı görme hasarı gelişebilir. Güneş ışınlarından korunmak için güneş gözlüğü kullanmak şart. Güneş ışınları göze zarar vermişse, gözde sulanma, yanma ve kapaklarda kısılma ile konuşulan kişinin yüz hatlarını net görememe meydana gelir. Güneşe bağlı göz hasarında hasta süratle tam teşekküllü bir göz hastanesine başvurmalı ve acilen müdahale yapılmalı.”

Haberin Devamı

AÇIK TEN MAVİ GÖZ

Açık renkli gözlere sahip kişilerin güneş ışınlarından daha fazla etkileneceğini anlatan Yıldız, “Açık renkli gözlerde melanin pigmenti azdır. Melanin pigmenti vücudumuzu ultravioleye karşı koruyan bir yapı taşıdır. Bu nedenle açık tenli, açık renk gözlere sahip kişilerde koruma mekanizması zayıftır. Güneş ve güneş ışınlarına karşı çok daha fazla hassastırlar. Açık gri ve mavi gözler, güneşin zararlı ışınlarından en çok etkilenir” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!