Renkli, acı ve doyurucu bir mutfak: Meksika Mutfağı

Güncelleme Tarihi:

Renkli, acı ve doyurucu bir mutfak: Meksika Mutfağı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 24, 2007 00:00

Her hafta dünya mutfaklarından örnekler sunduğumuz yazı dizimizin bu haftaki konuğu acısıyla güzel Meksika mutfağı. Hispanik nüfusun katlanarak artması sonucunda ABD’de son derece yaygın ve popüler hale gelen Meksika mutfağı veya onun daha Amerikanlaştırılmış versiyonu olan Tex-Mex’in Türkiye’deki müdavimleri giderek artıyor.

Fajita, tortilla, quesedilla, burrito, taco, guacomole, fasülye ve chili sevenlerin, Ankara’daki tek adresi ise Arjantin Caddesi’ndeki Las Chicas.

ANKARA Hürriyet’de bu hafta baharatları, aperatifleri ve acısıyla meşhur Meksika mutfağını tanıtıyoruz. ABD başta olmak üzere dünyanın dört bir yanında en sevilen mutfaklarından biri olan Meksika mutfağı, Türkler’in damak tadına yabancı olmasa da Ankara’da bugün sadece bir restoranda sevenleriyle buluşuyor.

Fajitas, Enchiladas, Quesedillas, Tacos, Buritos, Tortillas gibi isimlere yabancı olmayanlar Meksika mutfağının, veya onun en yaygın versiyonu olan Tex-Mex’in yabancısı değildir. Zengin aromalı, çoğu zaman acı, rengarenk, doyurucu ve protein yüklü bir mutfak olan Tex-Mex, bazı gurmelerce küçümsenen, genel olarak ise ağız sulandıran bir mutfak olarak öne çıkıyor. Fasülye’den avokadoya, mısırdan ete kadar çok farklı ve renkli malzemelerin bir araya geldiği bu zengin mutfağın en büyük sırlarından biri ise halapeno’dan habanero’ya çeşit çeşit chili’nin (bir çeşit acı biber) ilavesiyle kavuştuğu acı tat.

MEKSİKA DEĞİL TEX-MEX Genelde Meksika Mutfağı olarak adlandırılsa da dünyada ve Türkiye’de en yaygın olarak görülen mutfak, bunun Amerikanlaştırılmış bir versiyonu olan, "Texas" ve "Mexico" kelimelerinin birleşiminden oluşan Tex-Mex’dir. Tex-Mex, ilk olarak Meksikalı göçmenlerin yemeklerinden esinlenilerek Teksas’da ortaya çıktı. "Tex-Mex" adının ortaya çıkışı ise bu mutfağın ortaya çıkışından çok önceye rastlar. İlk seferine 1875’de başlayan Teksas-Meksika tren hattına kısaca Tex-Mex denirken, 1920’lerde ise Amerikan gazetelerinde hem demiryolu hattına hem de Teksas’da doğan Meksika asıllı vatandaşlara Tex-Mex denmeye başlandı. Daha sonra ise İspanyol yemekleri ile Meksika mutfağı Teksas’da bir araya geldi.

İSPANYOL KAŞİFLERİN ETKİSİ Tex-Mex’in esinlendiği orijinal Meksika mutfağının çok eskiye dayanan bir geçmişi var. İspanyol kaşifler, bugün Mexico City’nin kurulu olduğu, Aztek başkenti Tenochtitlan’a vardığında insanların beslenmesinin büyük ölçüde chili ve otların kullanıldığı mısıra dayalı bir mutfak olduğunu gördüler ve bu mutfağı çok sevdiler. Meksika mutfağı o dönemde büyük ölçüde çikolata, mısır, domates, vanilya, avocado, papaya, hindistan cevizi, chili biberi, fasülye, tatlı patates, yer fıstığı ve hindiden oluşuyordu. İspanyol kaşifler ise kendi mutfaklarında kullandıkları pirinç, sığır eti, domuz eti, tavuk, sarımsak ve soğanı Kolomb öncesi Meksika mutfağıyla harmanladılar.

AZTEK VE İSPANYOL KARIŞIMI Meksika mutfağına baktığımızda, daha çok Aztek ve Maya’yı kapsayan pre-hispanik geleneklere dayanan mutfak ile İspanyol sömürgecilerin mutfak alışkanlıklarının birleşimi olduğunu görürüz. Mısır veya buğday unundan yapılan, peynir, tavuk, sığır veya domuz etiyle hazırlanan quesadillas ve diğer geleneksel yemeklerin temel malzemesi acısıyla meşhur chili biberidir. Geleneksel yemekler chilinin yanı sıra, yeşil biber, brokoli, karnabahar, turp gibi sebzeler ve etler nedeniyle oldukça renklidir. Meksika mutfağında ayrıca Veracruz ve Yucatan gibi bölgelerde az da olsa bir Karayip etkisi vardır. Meksikalı aşçılar yeteneklidir ve yemeği ufacık bir dokunuş ve uygun malzemeyle tamamen özel bir lezzet haline dönüştürürler. Kolay bir meksika salsası bir miktar ot ve yeşil limon (lime) ile tamamen farklı bir tat alırken, daha kompleks bir sos yaklaşık 30 tane dikkatle seçilmiş ot ve baharat karışımının yavaş yavaş pişirilmesiyle elde edilir.

Mmutfağında yemek masası çok çeşitli lezzetlerle donatılır. Soslar ile çorbaların eşlik ettiği tatlar arasında şunlar gelir: Mısır tortilla’ları; et, tavuk, balık veya peynirle hazırlanan taco’lar; chili biberi; fasülye; domates; avocadodan yapılan guacomole; mango, papaya, hindistan cevizi ve ananas.

ABD’NİN POPÜLER MUTFAĞI

Hİspanİk nüfusun büyük bir hızla arttığı, Taco Bell gibi zincir restoranların yaygınlaştığı, salsa sosların ise ketçapın yerini aldığı ABD’de, Meksika mutfağı en popüler mutfaklardan biri olarak öne çıkıyor. Amerikan Tarım Bakanlığı’nın son çalışmalarına göre Amerikalılar bugün, 20 yıl öncesine göre dört kat daha fazla Meksika yemeği yiyor.

LAS CHİCAS LEZZETİ

MEKSİKA mutfağının Ankara’daki tek temsilcisi Arjantin Caddesi’ndeki "Las Chicas". 1990’larda Ankara’nın favori mekanlarından olan Casa Bonita ve El Torito’nun kapanmasının ardından 2001 yılında açılan Las Chicas, Tex-Mex mutfağının eşsiz tatlarını sunan, gençlerin ve yabancı diplomatların rağbet ettiği bir mekan. Çevresinde "Miki" olarak bilindiğinden bazılarının Meksikalı zannettiği Las Chicas’ın sahibi Gökhan Erden, 1998’de Section Bar’ın bahçesinde açtığı mekanı, üç yıl sonra Arjantin’e taşıyarak, El Torito’nun mutfak ekibi ile T.G.I. Friday’in barmenlerini bünyesine katmış. Mekanın favori tatları arasında fajitas, buritos, enchiladas gibi ana yemeklerin yanı sıra aperatif olarak sundukları corn-cake ve yurtdışından getirttikleri guacamole yer alıyor. Amerika’ya özgü Luisiana Hot Sos ile yapılan Buffalo Wings, bol acılı Tortilla Hot Soup ve Apple Chimi tatlısı da bağımlıları olan lezzetler arasında. Akşamları 17.00-24.00 saatleri arasında DJ eşliğinde içkisini yudumlamak isteyenlerin en çok tercih ettiği içkiler arasında ise özellikle yabancıların rağbet ettiği Lynchburg Lemonada, çeşit çeşit frozen margaritalar, "Bacardi" yerine "Havana Club" romu ile yapılan Mojito geliyor. Las Chicas’da ana yemeklerin fiyatları 13-23, aperatiflerin 7.5-12.5, salataların ise 10-16 YTL arasında değişiyor. ipek ariogul
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!