Güncelleme Tarihi:
Selma KASAP (AA)
HACETTEPE Teknokent AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Murat Karaşen,Hacettepe Üniversitesi Mühendislik Fakültesi bünyesinde Türkiye'deki ilk raylı sistem mühendisliği eğitimi için ön çalışmalara başlandığını ve Polatlı'da da raylı sistem meslek yüksek okulu kurulmasını hedeflediklerini söyledi.
Prof. Dr. Karaşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hacettepe Teknokentinin Türkiye, Balkanlar, Ortadoğu ve Bağımsız Devletler Topluluğu'nda, teknolojiyle girişimciliği desteklemeyi amaçladığını söyledi.
Hacettepe Teknokenti'nin 9 Ar-Ge binası ve toplam 42 bin 100 metrekarelik kapalı alanı bulunduğuna dikkati çeken Karaşen, 140 firmanın burada çalışmalar yürüttüğünü anlattı.
Sağlık firmalarının özellikle Hacettepe Teknokenti'ni tercih ettiğini vurgulayan Karaşen, “Teknokentimiz, Hacettepe Üniversitesi Hastanesi'nin Ar-Ge çalışmalarını destekleyecek çok gelişmiş altyapısıyla, üniversitenin öğretim üyelerinin bilimsel ve teknolojik bilgi birikimini, girişimci ve firmalarla buluşturarak, üniversite-sanayi işbirliğinin gelişmesine önemli katkı sağlıyor” dedi.
Teknokent'te 535 proje üzerinde Ar-Ge çalışması yapıldığını bildiren Karaşen, Hacettepe Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi'ndeki firmalarca geliştirilen tıp teknolojileri, ilaç, medikal, biyomedikal, savunma sanayi, nanoteknoloji, ileri malzeme, elektrik-elektronik, telekomünikasyon, bilişim ve kimya gibi önemli sektörlerde yürütülen projelerin Türkiye ekonomisine yakın zamanda ciddi katkı sağlayacağını söyledi.
Raylı sistem test merkezi kurulacak
Sağlık projeleri dışında özellikle Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlayacak yeni bir projeye başlamak üzere olduklarını bildiren Karaşen, Hacettepe Üniversitesinin, TCDD ve Türk raylı sistem firmalarıyla işbirliği yaparak, raylı sistem mühendisliği bölümü açmak üzere mühendislik fakültesi bünyesinde ön çalışmalara başlandığını açıkladı.
Polatlı'da raylı sistem Meslek Yüksek Okulu açılmasının da rektörlüğün gündeminde olduğunu dile getiren Karaşen, “Türkiye'de kullanılan bütün vagonlar, raylı sistem araçları ithal ediliyor. Sadece ithal olmakla kalmıyor test için de ya Çek Cumhuriyeti ya Almanya ya da Fransa'ya gönderiliyor. Böylece yüz binlerce avro döviz yurt dışına gidiyor. Bu nedenle, ülkemizde raylı sistem mühendislerinin ve teknisyenlerinin yetiştirilmesini ve ülkemize ve bölgemize hizmet edecek test merkezinin kurulmasını önemsiyoruz” diye konuştu.
Yüksek öğrenim seviyesinde raylı sistem eğitiminin Türkiye'de ilk olarak Hacettepe Üniversitesi'nde başlamasını istediklerini vurgulayan Karaşen, “Biz de Teknokent olarak Türkiye'de üretilen veya ülkemize getirilen bütün raylı sistem araçlarının test edileceği bir merkez oluşturmaya çalışıyoruz. Bu merkez, sadece ülkemize değil komşu ülkelere de hizmet verebilecek. Bununla ilgili çalışmalarımız devam ediyor” dedi.