Oluşturulma Tarihi: Mayıs 04, 2022 15:31
Dr. Dt. Serdar Sütcü, ‘koronavirüs bulaşır’ korkusuyla çocuklarının diş hekimi muayenelerini erteleyen aileleri, “Pandemi sürecinde diş hekimliği hizmetlerinin uzun bir süre ertelenmesi kişilerin genel sağlığı için tehlikelidir. Ertelenen diş randevularına dönme zamanı gelmiştir” diye uyardı.
COVID-19 salgın sürecinde virüsten korunmak için ertelenen sağlık muayenelerinin başında diş geliyor. Özellikle salgın etkisiyle kısıtlamaların hayatımızda olduğu günlerde yetişkinlerin yanı sıra çocuklarında diş hekimi randevularının bir kısmı ertelenmek durumunda kaldı. Kapadokya Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Dt. Serdar Sütcü, ertelenen diş randevularının diş eti iltihabı ve çürük lezyonlarının oluşumunun yanı sıra diş kaybıyla da sonuçlanabileceğinin altını çizdi ve “Pandemi sürecinde diş hekimliği hizmetlerinin uzun bir süre ertelenmesi kişilerin genel sağlığı için tehlikelidir. Çünkü diş ve diş eti hastalıkları, kardiyovasküler hastalıklar, yüksek tansiyon, inme, diyabet, demans, solunum hastalıkları ile ilişkilendirilmesi göz önünde bulundurulduğunda riskleri azaltma anlamında ertelenen diş randevularına dönme zamanı gelmiştir” uyarısı yaptı. Serdar Sütcü, şöyle devam etti:
DİŞ FIRÇALAMA SIKLIĞI AZALDI“Pandemi sırasında okulların kapanması çocukların ağız sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yarattı. Sosyal kısıtlamalar ve evde geçirilen zamanın artması, çocukların yaşam tarzlarını ve sağlık davranışlarını da değiştirdi. Çocukların sabah geç uyanma ve gece geç uyanık kalma gibi uyku rutinlerindeki olası değişiklikler, gece daha sık
yemek yemeye ve diş fırçalama sıklığının azalmasına yol açtı. Araştırmalar, pandemi sırasında çocukların diş fırçalama sıklığının azaldığını, ağız hijyeninin kötü olduğunu bunun da çürük ve periodontal hastalık riskini artırabileceğini göstermekte. Karantina döneminde diş hekimlerini ziyaret etmeyen çocukların yapılan diş muayenelerinde pandemi öncesi döneme göre daha fazla çürük lezyon tanısı konulmakta ve yeni çürük lezyonları daha sık teşhis edilmekte.
ACİL EYLEM PLANI OLUŞTURULMALICOVID-19 pandemi dönemi önceki yıllarla karşılaştırıldığında çocukların ağız sağlığı üzerinde yaygın olumsuz etkileri olduğunu göstermektedir. Çocukların ağız sağlığının iyileştirilmesi ve ağız sağlığı bakımına erişim, koruyucu sağlık hizmetleri COVID-19 pandemisinden önce bile uzun süredir arzu edilen bir politika ve halk sağlığı hedefi olmuştur. Sağlık Bakanlığı, üniversiteler ve meslek birlikleri acil eylem planları oluşturmalı, koruyucu diş hekimliği programları yaygınlaştırılmalı ve hizmete erişim artırılmalıdır. Ağız sağlığını geliştirme programlarının yeniden başlatılmasındaki kesinti ve gecikmeler, çocukların ağız sağlığı üzerinde uzun dönemde olumsuz etkilerini artıracaktır. Ertelenen diş randevularına dönme zamanı gelmiştir.”