Güncelleme Tarihi:
Onbir ayın sultanı Ramazan’ın gelmesiyle birlikte belediyeler, özellikle pide, ekmek, tatlı ve unlu mamul satışı yapılan iş yerlerinde denetimlerini yoğunlaştırdı.
Ramazan’ın ilk gününde sağlıksız gıdaya geçit vermemek için üretim yerlerini denetleyen Büyükşehir Belediyesi ile Keçiören, Çankaya ve Mamak belediyelerinin zabıta ekipleri, hijyen kurallarına uymayan işletme sahiplerine yasal işlem uyguladı. Ramazan nedeniyle halkı, ucuz ve sağlıksız ortamda imal edilen gıdalardan uzak durmaları konusunda da uyaran ekipler, denetimlerin Ramazan ayı boyunca devam edeceğini vurguladı.
ULUS HALİ’NDE ETİKET KONTROLÜ
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri, Ulus Yeni Hal’de denetim yaparak gıda ve etiket kontrolü gerçekleştirdi. Ulus Hali’ne yönelik denetimlerin artırılacağının bilgisini veren Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Mehmet Ercan, vatandaşların sağlıklı ve hijyenik gıda tüketmelerini amaçladıklarını söyledi. Denetimlerin periyodik olarak sürdürüldüğünü söyleyen Ercan, “Sağlıklı ve hijyen gıda tüketilmesinin sağlanmasının yanı sıra Ramazan ayı nedeniyle etiketlerde oynama yapılmaması için denetimleri arttırdık” dedi. Denetimlerin genel temizlik, etiket kontrolü, gıdaların son kullanma tarihi gibi çeşitli konularda yapıldığını vurgulayan Ercan, kurallara uymayan esnafa gerekli uyarıların ve cezai işlemlerin yapıldığının altını çizdi.
BAŞKANDAN ANİ BASKIN
Ramazan ayı sebebiyle çalışmalarına hız veren Keçiören Belediyesi zabıta ekiplerinin fırın ve baklava imalatçılarına yaptığı denetime Belediye Başkanı Mustafa Ak da katıldı. Ak, zabıta müdürü ve beraberindeki ekiplerle birlikte sabaha karşı 04.00 ile 08.00 saatleri arasında ilçede bulunan ekmek fırını, simit ve tatlı imalathanelerine ani baskın yaptı. 17 imalathanede yapılan denetlemelerde kurallara aykırı durum tespit edilen beş fırına idari yaptırım uygulanırken, üç fırına da eksiklerinden dolayı uyarıda bulunuldu.
Kurallara uygun çalışan işletme sahipleri ile personele teşekkür eden Ak, Ramazan ayı boyunca gıda üretimi yapan esnafa yönelik zabıta denetimlerinin süreceğini ifade etti.
EKSİKLİKLER DEFTERE İŞLENDİ
Mamak Belediyesi zabıta ekipleri de, unlu ve şekerli gıda üretimi yapan fırın, pastane, lokum, kasap ve şarküteri gibi işletmeleri sıkı bir denetimden geçirdi. İşletmelerin tamamında hijyen denetimi yapan zabıta ekipleri fırınlarda terazi ve gramaj, et ve şarküteri üretimi yapan işletmelerde soğuk hava deposu ve fiziki alan koşullarını da denetledi. Aralarında sağlık görevlisi ve veterinerin de bulunduğu ekipler, işletmelerde bulunan eksiklikleri saptayarak teftiş defterlerine işledi. İşletmelerin ruhsat ve portör muayenelerini de kontrol eden zabıta ekipleri gıda üretimi yönetmeliğine aykırı davranan işletmeleri uyardı.
HAMURLAR İMHA EDİLDİ
Çankaya Belediyesi, Ramazan ayının gelmesiyle birlikte özellikle pide, ekmek, tatlı ve unlu mamul satışı yapılan iş yerlerinde denetimlerini yoğunlaştırdı. Ekipler, fırınlarda yapılan denetimlerde vatandaşların sağlığını etkileyebilecek her türlü konuda inceleme yaparken, özellikle hijyene dikkat ediyor. Değişik ekmek türlerine ait hamurların bir teknede birleştirilerek yeniden üretim yapılmasının doğru olmadığını belirten ekipler, bu hamurları imha ederek yasal cezai işlemi uyguladı. Bazı unlu mamul satan işyerlerinde ise, tatlıların üzerinin yalnızca gazete kağıdıyla kapatıldığının görülmesi üzerine, işletme sahiplerine, doğru yöntemin uygulanması konusunda gerekli uyarılar yapıldı.