Ramazan’da gıda güvenliği uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Ramazan’da gıda güvenliği uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Eylül 17, 2008 00:00

Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, ramazanda güvenli gıda tüketimi için uyarıda bulundu. Ertek, donmuş gıdalar alışverişin sonunda alınması gerektiğini, çözünmemiş olmalarına dikkat edilmesini ve en kısa zamanda dondurucuya yerleştirilmesi gerektiğini söyledi.

REFİK Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanı Doç. Dr. Mustafa Ertek, ramazanda güvenli gıda tüketimi için uyarıda bulundu.

Donmuş gıdalar alışverişin sonunda alınması gerektiğini, çözünmemiş olmalarına dikkat edilmesini ve en kısa zamanda dondurucuya yerleştirilmesi gerektiğini söyleyen Ertek sözlerine şöyle devam etti:

"Güvenli gıda tüketiminin ramazan boyunca daha büyük önem kazanıyor. Buna yönelik tedbirlerin satın almadan tüketime kadar her aşamada göz ardı edilmemesi gerekir. Satın alınan gıdaların ambalajlarının bozulup yırtılmamış olduğuna dikkat edilmesi, etiketlerdeki Tarım Bakanlığınca verilen üretim izninin tarih ve sayısı, üretim ya da son kullanma tarihi, üretici firmanın adı ve adresi, içerik bilgileri, miktar ve fiyat bilgilerinin incelenmesi önem taşıyor. Alışverişin sonunda satın alınması gereken, çabuk bozulabilen et, tavuk, balık gibi gıdaların çiğ gıdalarla temasının önlenmesi, bunların sıcak havalarda en fazla 1, normal zamanda ise en fazla iki saat içinde buzdolabına yerleştirilmesi gerekir."

Donmuş gıda sona saklanmalı

Donmuş gıdalar alışverişin sonunda alınmalı, çözülmemiş olduklarına dikkat edilmeli ve en kısa zamanda dondurucuya yerleştirilmelidir. Kaynağı bilinmeyen, denetimsiz sokak sütü ve çiğ sütten yapılmış, olgunlaştırılmamış peynir satın alınmamalı, pastörize veya sterilize süt tercih edilmelidir. Çatlak ve kirli yumurtalarla şişmiş, hasar görmüş, paslanmış veya çentikli konservelerin satın alınmaması gerekir. Konserve kutularındaki bu görünümün, gıda zehirlenmesine yol açan bakteriler için uyarı işaretleridir."

Ertek’ten Gıda tüketimine dair öneriler

RAMAZAN ayında gıda tüketiminde daha hassas olunması gerektiğine dikkat çeken Ertek gıda tüketimi için bir kaç öneride bulundu:

Tahıl, kuru baklagil, şeker gibi kuru gıdalar karanlık, kuru ve serin ortamda depolanmalıdır. 1-2 gün içinde tüketilmeyecek et, tavuk ve balık, birer yemeklik miktarlarda ve yassı bir şekilde paketlenmiş olarak dondurulmalıdır. Çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalı, çözdürülmüş gıdalar yeniden dondurulmamalıdır. Tüketilmemiş et yemekleri buzdolabında 1-2 günden, etsiz yemekler ise 3-4 günden fazla bekletilmemelidir. Bu yemekler tüketilecek kadarı ısıtılmalı, sebze yemekleri günlük pişirilmelidir. Özellikle iftarda tüketilen yemekler sahura kadar oda ısısında tutulmamalı, yemeklerin tekrar tekrar ısıtılmasından kaçınılmalıdır.

Kıyma, küçük parça et ve balıkların buzdolabının alt kısmında 1 günden, büyük parça et, salam ve sosisin 2-4 günden, pastörize sütün 1-2 günden, yumurtanın da 2 haftadan fazla bekletilmemesi gereğini vurguladı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!