Radyo tiyatrosunun gizli kahramanları

Güncelleme Tarihi:

Radyo tiyatrosunun gizli kahramanları
Oluşturulma Tarihi: Nisan 29, 2017 15:19

Televizyon öncesi dönemin vazgeçilmez unsuru radyo tiyatrolarındaki ses efektlerini hazırlayan TRT efektörleri Hamit Çelik ve Nebi Tamyüksel, mesleğin son neferleri olarak çalışmalarını Ankara’da sürdürüyor.

Haberin Devamı

Yaklaşık 30 yıldır efektörlük yaptığını kaydeden Hamit Çelik, tiyatroda hareketleri anlatan, atmosferi anlatan seslere ‘efekt’ dendiğini kaydetti. Öncelikle radyoda seslendirilecek oyunu okuduklarını, senaryodaki dönem ve mekan gibi özelliklere dikkat ettiklerini belirten Çelik şunları söyledi:

Radyo tiyatrosunun gizli kahramanları


“Oyun hangi ülkede, hangi dönemde geçiyor? Dizel ya da buharlı tren sesi mi kullanılacak? Bunun gibi ayrıntılıra karar verdikten sonra prova, kayıt ve montaj yapıyoruz. ‘Arkası Yarın’, ‘Radyo Tiyatrosu’ efektler hala kullanılıyor.”

Radyo tiyatrosunun gizli kahramanları

Haberin Devamı

MALZEME DOLU STÜDYO

Efektörlerin kulağın duyduğu her bir sesi oluşturabilmeleri kullandıkları stüdyolarda; kapı, zil panosu, merdiven, daktilo, ayak seslerini çıkarmaya yarayan yürüme platformu, tabaklar, bardaklar, çatal ve kaşıklar ile yaprak hışırtısı sesi çıkarmaya yarayan bant parçaları gibi efekt malzemeleri bulunuyor. Yaklaşık 35 yıldır efektör olan Nebi Tamyüksel ise, oyunda kullanılacak efektlerin önceden hazırlandığını, bunun için detaylı bir çalışma yürüttüklerini kaydetti. Gençlerin bu mesleği çok fazla bilmediğini vurgulayan Tamyüksel, “Bilseler belki farklı bir düşünceye sahip olabilirler. Estetik ve duyguların ön planda olduğu zevkli bir iş. ‘Efektörüm’ deyince kendimizi tam olarak anlatamıyoruz” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!