Pursaklar Belediyesi Bağımlılık Konusunu Masaya Yatırdı

Güncelleme Tarihi:

Pursaklar Belediyesi Bağımlılık Konusunu Masaya Yatırdı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2015 12:00

TOPLUMUN ÖNEMLİ BİR YARASI OLAN BAĞIMLILIK KONUSU PURSAKLAR BELEDİYESİ’NİN DÜZENLEMİŞ OLDUĞU PROGRAMDA MASAYA YATIRILDI. YAZAR ALİYE SATILMIŞOĞLU VERDİĞİ SEMİNERDE “BAĞIMLILIK BİR TOPLUMSAL SORUNDUR. TOPLUM OLARAK MÜCADELE ETMELİYİZ” DEDİ.

Toplumun önemli bir yarası olan bağımlılık konusu Pursaklar Belediyesi’nin düzenlemiş olduğu programda masaya yatırıldı. Yazar Aliye Satılmışoğlu verdiği seminerde “Bağımlılık bir toplumsal sorundur. Toplum olarak mücadele etmeliyiz” dedi.
Pursaklar Belediyesi Abdurrahim Karakoç Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlenen “Gençlerle İletişim ve Bağımlılıklar” konulu programa İlçe Milli Eğitim Müdürü Adnan Gürbüz, Belediye Başkan Yardımcıları Nedim Erçetin, S. Mehmet Gümüş, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın eşi Aliye Ak, öğretmenler, hanımlar ve çok sayıda genç katıldı.
Gençlerle iletişim ve bağımlılık konusunu anlatan Yazar Aliye Satılmışoğlu, madde bağımlısı gençlerin içinde bulunduğu durumu slaytlarla gösterip, önemli mesajlar verdi. Tuzağa düşen gençlerin bu tuzaktan kurtulması için herkesin mücadele etmesi gerektiğini söyleyen Satılmışoğlu, bağımlılığın iki türü olduğunu, bunlardan birincisinin madde bağımlılığı ikincisinin ise davranışsal bağımlılık olduğunu açıkladı.
Madde ve davranışsal bağımlılıkları anlatan Aliye Satılmışoğlu, “Onların içimizi acıtan durumlarını gördüğümüz zaman buna duyarsız kalamayacağımızı bir kez daha hatırlamalıyız. Hep birlikte bununla mücadele etmeliyiz” dedi.
BAĞIMLILIĞA İTEN SEBEPLER
Bağımlılığa iten sebepleri tek tek sıralayan Satılmışoğlu, bunlar arasında kişilik özellikleri, hayır diyememe, stres ve öfkeyi yönetememe, çözüm bulmada güçlük çekme gibi etkenlerin olduğunu kaydetti.
Madde bağımlılığında erkeklerin oranının daha fazla olduğuna dikkat çeken Satılmışoğlu, artış oranında ise kadınların önde olduğunu ifade etti. Bu durumda sevilmeyen çocuklar ve eşler, aile içinde yaşanan huzursuzluklar, aile içindeki kopukluklar, birbiriyle iletişim kuramayan ailelerin tehlikelerle karşı karşıya olduğunu belirtiliyor.
Sosyal çevrenin de büyük bir etki oluşturduğuna vurgu yapan Satılmışoğlu, şunları söyledi: “Çocuklar ana kucağında doğar ve baba ocağında büyürler. İlerleyen zamanlarda çevreye karışır ve bu çevrenin etkisine girerler. Sosyal seviye ve ekonomik seviyenin düşük olduğu kesimlerde madde bağımlılığı daha fazla görülür.”
BAĞIMLILIK NASIL OLUŞUR?
Bağımlılığın oluşma biçimini de anlatan Yazar, konuşmasında şunlara dikkat çekti: “Beynimizin sırları henüz çözülmüş değil. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki beynimizin derinliklerinde bir hormon sargılanıyor. İyi işler yaptığımız zaman kendimizi mutlu hissediyoruz. Bu durum belli bir süre mutlu olmamıza yardım ediyor. Eğer biz mutluluğa doğal yollarla kavuşamıyorsak bunun yerine madde bağımlılığı başlıyor. Kısa yoldan mutlu olmaya çalıyorlar. Bunu da maddelerle yapıyorlar. Madde bağımlılığı bir sosyal problem.
Tütün, alkol, uyuşturucu madde, esrar, eroin, kokain, bonzai gibi maddeler bağımlılık yapıyor. Bu tür maddeler insanları hayal âlemine götürüyor. Kafein gibi enerji içecekleri de madde bağımlılığına giriyor.”
“TÜTÜN VE SİGARA EN BÜYÜK SEBEP”
Madde bağımlılığının en büyük sebeplerinden birinin tütün ve sigara olduğunu dile getiren Aliye Satılmışoğlu, sigaranın içinde bulunan zehirleri sıraladı: “Bir sigara içinde karbon monoksit, arsenik, betanom, DDT ilacı, aseton, naftalin, nikotin gibi çeşitli zehirleri barındırıyor. Gençler, sigara illetine hiç alışmasın. Sigara içenlerin yanında bulunanlar da pasif içicidirler.”
MADDE KULLANIMININ BELİRTİLERİ NELERDİR?
Madde kullanımına başlama yaşının bir hayli aşağılara indiğinden yakınan Satılmışoğlu, konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: Madde kullanımı ilkokul çağına kadar indi. 15 yaş altı kullanma oranı yüzde 31 oldu. Bunların belirtileri nelerdir? Çocukların bakışlarında değişim, dağınık yaşam, çevreyle ilişkinin kesilmesi, yeme içme bozukluğu, mide hastalıklarının görülmesi, terlemeler, kusmalar, ishal olmalar, gözlerde kanlanmalar olur, bacak ağrısı, kol ağrısı, öfke nöbetleri, saldırganlık, evden kaçma, suça karışma, deprasyon gibi belirtiler meydana gelir. Bağımlı olan bir kişinin kendi kendine bundan kurtulması çok zordur. Tedavi süresi çok uzundur. İnsanların hiçbir şekilde madde almaması gerekiyor. Tedavi sonrası başıboş bırakmamak gerekir. En ufak bir etkide yeniden bağımlılık başlayabiliyor. Bağımlılık mutlaka tedavi ile iyileşir, ardından rehabilitasyon süreci gereklidir. Doktor, hasta ve aile çok önemlidir. Bir de davranışsal bağımlılıklar dediğimiz internet kullanımı, bilgisayar, telefon, televizyon, alışveriş, fazla tüketim gibi modernitenin ve popüler kültürün getirdiği alışkanlıklar var. Bunlara karşı da dikkatli olmalıyız.”
Programın sonunda Konuşmacı Aliye Satılmışoğlu’na Pursaklar Belediye Başkan Yardımcısı Seyit Mehmet Gümüş teşekkür ederek çiçek takdim etti.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!