PTT’de alımlar durduruldu vatandaş mağdur oldu

Güncelleme Tarihi:

PTT’de alımlar durduruldu vatandaş mağdur oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2017 16:09

PTT’nin açtığı mülakat sınavını başarıyla geçip atamaları yapılan bin 750 vatandaş ile mülakata hak kazanan yaklaşık 5 bin kişinin hayalleri, personel alımlarının durdurulmasıyla yıkıldı.

Haberin Devamı

Posta ve Telgraf Teşkilatı (PTT) A.Ş., 2017’nin nisan ve ağustos aylarında iki personel alım ilanı yaptı. Buna göre 2017/2 personel alımı diye adlandırılan ilk ilana başvuranlardan KPSS puanına göre mülakat sınavına giren 7 bin kişiden bin 1750’sinin ataması yapıldı. Bin 170 kişi işe başlamak için kendilerinden istenen belgeleri PTT’ye teslim ettikten sonra 7 Ağustos’tan itibaren güvenlik soruşturmasının tamamlanmasını beklemeye başladı. Bu sırada PTT, 2017/3 personel alımı diye adlandırılan ikinci ilanla da bin 650 personel alacağını duyurdu. Bu ilan için de başvuruda bulunanlardan 4 bin 950’si mülakata hak kazandı.

PERSONEL ALIMLARI DURDURULDU

Ancak personel alımlarıyla ilgili işlemler devam ederken 24 Eylül’de, PTT tarafından, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nca verilen kararla yapılan bazı personel alımlarının yürütmesinin durdurulduğu açıklandı. Yürütmeyi durdurma kararının, Basın Yayın İletişim ve Posta Emekçileri Sendikası (HABER-SEN) tarafından açılan dava sonucu alındığı belirtilen yazılı açıklamada, “Söz konusu karar ile şirketimizce yapılan 2017/2 ve 2017/3 personel alımlarının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiş olduğundan, ilgili alım süresinde başvuru yapan adayların mağdur edilmemesi ve ihtiyaç duyulan personelin istihdamı için gerekli düzenlemeler yapılarak mevzuat çerçevesinde yeniden personel alımı ilanına çıkılacaktır” ifadeleri yer aldı.

ÖZNEL DEĞERLENDİRMEYE AÇIK

Haberin Devamı

Danıştay’ın verdiği kararda ikinci bir sınavın, merkezi sınav sistemi olan KPSS’nin nesnel sonuçlarını etkisiz kılacağına dikkat çekilerek, “Adayların eşit şartlarda yarışmalarını sağlayan objektif bir yöntem olan merkezi sınavdan (KPSS) sonra her türlü öznel değerlendirmeye açık bulunan ikinci bir sınavın yapılması, merkezi sınavın nesnel sonuçlarını kısmen dahi olsa etkisiz kılacağı gibi, sözü edilen sınavın tek aşamalı olarak sözel şekilde yapılması halinde de sınavın yargısal denetimi, yetki ve unsurları ile sınırlandırılmış olacaktır” denildi.

SESLERİNİ DUYURMAYA ÇALIŞIYORLAR

Haberin Devamı

Ataması netleşen ve işe başlayacakları günü bekleyenler ile mülakata girmeye hak kazanan binlerce kişinin hayalleri, alımların durdurulduğu haberi ile yıkıldı. Atamaları yapıldığı için eski işlerinden istifa ettiği, atandıkları şehre taşınıp ev tuttuğu, başka iş fırsatlarını kaçırdıklarını iddia eden binlerce vatandaş sosyal medya üzerinden seslerini duyurmaya çalışıyor. Mağdur olduklarını belirten vatandaşlar #PTTatamaMagdurlari etiketiyle Twitter’dan paylaşımlar yaparken, PTT Personel Adayları Platformu adlı Facebook sayfasından da paylaşımlarda bulunuyor. Gerekli düzenlemelerin yapılıp işe başlayacakları günü bekleyen mağdurlar, yaşadıklarını Hürriyet Ankara’ya anlattı.

Haberin Devamı

GÜVENLİĞİ GEÇEMEDİ

Ankara’ya ataması yapılan Özge Karadeniz, eşiyle birlikte mutlu haberi bekliyor:
“KPSS’ye hazırlandığım için uzun süredir işsizdim. PTT’nin duyurusundan sonra Ulus’taki Genel Müdürlüğe gittim bilgi almak için ama insan kaynaklarına bile çıkarmadılar. Güvenlik, ‘Bana verilen bilgi internet sitesini takip edin açıklama yapacağız yönünde’ dedi. Yani kimseyle görüşemedim.”

OYALANMAK İSTEMİYORUZ

Yeni düzenlemeyle, atamalarının iptal olmasından korkan Ayfer Sesli:
“Uzun zamandır işsizim. Kazandığımı gördüğümüz anda mutlu olduk. KPSS öyle bir süreç ki bir süre ailelerimizi de mağdur ettik. Şimdi de hep beraber mağduruz. Aradığımızda ‘Niye ev tutunu, bize mi sordunuz’ tarzı cevap vermeleri o kadar yanlış ki. Yeni alımla oyalanmak istemiyoruz. Zaten o hakkı kazanmışız yani. Böyle bir korkumuz var.”

Haberin Devamı

İŞİNİ BIRAKTI AÇIKTA KALDI

Çorum’a atanan ve işe başlayacağı için bu şehirde ev kiralayan Ankaralı Orhun Bugüş:
“İki yıldır buna hazırlanıyordum. Bu sürede özel bir kargo şirketinde de çalıştım. Atama netleşince istifa edip işi bıraktım. Çorum’a çıktı atamam, gittim ev tuttum. Yerim, yurdum artık orası, ekmek paramı buradan kazanacağım diye içini döşedim. Ama bu karar çıkınca açıkta kaldık.”

HAKKIMIZ ELİMİZDEN ALINDI

Mülakata hak kazanan 2017/3 dönem personellerden Vedat Albayrak:
“İşi netleşince evlenen, nişanlanan arkadaşlar bile var. Arkadaşların ataması belli olduğu gibi bizim de mülakatlarımız belli. Edirne için mülakata girecektim ama durduruldu. Bizimkisi kazanılmış hak ama elimizden alınıyor. Mağduriyeti giderelim, ileriye dönük nasıl bir değişiklik yapacaklarsa yapsınlar.”

 

Haberin Devamı

HABER-SEN: PUANI YÜKSEK OLUP ELENENLER DE VAR

Öte yandan HABER-SEN Genel Başkanı Musa Özdemir, mağduriyetin PTT A.Ş. tarafından giderilmesi gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
“Bu yönetmelik (Posta ve Telgraf Teşkilatı Anonim Şirketinde Çalıştırılacak İdari Hizmet Sözleşmeli Personel Hakkında Yönetmelik) 2013 yılında çıkarıldı ve dava açarak, iptal ettirdik. Buna rağmen PTT yönetimi ders çıkarmadı ve ‘sözlü sınavdan başarılı olmak’ ibaresini, ‘yapılacak sözlü mülakatta başarılı olmak’ diye değiştirerek yönetmeliği yeniledi. Biz de yeniden dava açtık ve Danıştay bizi haklı gördü. PTT’de hat safhada bir perseonel eksikliği var. Zaten genel müdürmüz de açıklama yapmıştı 100 bine çıkaracağız personel sayımızı diye. Danıştay’ın verdiği kararla fırsat ayaklarına geldi. 1750 kişi kazandı ama puanı yüksek olup elenenler de var. Bu arkadaşlarımızın mağduriyetini gidersin.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!