Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2007 00:00
Cumhuriyetle yaşıt Türkiye’nin en ünlü kolonya markalarından Eyüp Sabri Tuncer’in patronu Hasan Engin Tuncer, Ankara Hürriyet’e konuk oldu . Tuncer, dedesi Eyüp Sabri Bey’in tuhafiyecilikle başlayan ticaret hayatında kısa sürede nasıl bir kolonya devi haline geldiğini, markanın oluşum sürecini ve gelecekteki projelerini anlattı.
ANKARA ve Türkiye’nin en köklü markalarından, cumhuriyetle yaşıt Eyüp Sabri Tuncer kolonyalarının üçüncü kuşak patronu Hasan Engin Tuncer, 1930’larda gömleğin yanında promosyon olarak verdikleri kolonyanın yıllar içinde nasıl bir Türkiye markası haline dönüştüğünü ve yeni projelerini anlattı:
İLK YERLEŞİM İNEGÖL "Dedem Eyüp Sabri Tuncer, 1900’lerin başında o zamanki Yugoslavya’dan, göçmen olarak gelip İnegöl’e yerleşmiş. İstanbul ve Marmara çevresinde yaygın olan bir marketler zincirinde çalışmış ve genç yaşlarda ticareti öğrenmiş. Eskişehir, Bilecik derken Ankara’ya gelmiş ve Ankara’da kalacağım demiş. Yıl 1920.
GÖMLEKTEN FÖTR ŞAPKAYA O zaman Ankara’da ticaret hayatı daha canlı, memur şehri. Samanpazarı’nda bir dükkan açmış dedem. Daha sonra ise Anafartalar Caddesi üzerinde 240 metrekarelik, bugün hala faliyet gösteren dükkanı açmış. Burada tuhafiye malları satıp, ısmarlama gömlekçilik yapıyormuş. Ayrıca fötr şapkadan atkıya, çoraptan ayakkabıya çeşitli ürünler satıyormuş. Yan ürün olarak da kolonya yapıyor, sadece kendi mağazasında satıyormuş.
PE-RE-JA kolonya pazarını büyüttü1960’larda Türkiye’de kolonyaya talep büyük ölçüde artmış. İstanbul markası Pe-Re-Ja’nın reklam tanıtımları da Türkiye’de kolonya pazarına önemli bir katkı sağlamış, bunun büyümemizde etki etkisi olmuş. Eyüp Sabri Tuncer, 1972’de anonim şirket oldu. 1995’den sonra ise ortaklığın yüzde 90’a yakını ben ve babama geçti. Ankara’daki fabrikayı 1996’da kurduk.
Yıllık kapasitemiz olan 36 milyon litreyle Türkiye’nin en büyük kapasiteye sahip kolonya tesisine sahibiz. Kolonya kullanımı Marmara, Ege ve Akdeniz’de daha az kullanılırken, İç anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz’de ise daha yaygın, çünkü oralarda aile, konu komşu ziyaretleri hala yaygın. 2007’deki en önemli atılımlarımızdan biri de parfüm olacak.
Kepenkler kapanıyorBOLU Dağı Tüneli’nin açılmasından sonra, Bolu Dağı’nın İstanbul-Ankara şeridinde faaliyet gösteren tesisler kepenk indirmeye başladı. İlk kepengi indiren tesis, 18 yıldır Bolu Dağı’nda faaliyet gösteren Ulusoy Tesisleri oldu. Bolu Dağı’nda ilk kepenk indiren tesis ise Ulusoy Tesisleri oldu. Ulusoy Bolu Dağı Tesislerinde 60 kişi çalışıyor.
Ulusoy Bolu Dağı Tesislerinde çalışan Feraset Karaduman, tesisin kapandığını belirterek, "Tesis kapandı ve tesise ait malzemeler sökülmeye başlandı. Tesiste 60 kişi çalışıyorduk. Hepimiz işsiz kaldık. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Bolu Dağı Tünelinin ulaşıma açılmasıyla birlikte tesise otomobil de gelmez oldu, otobüs de. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi