Profesyonel dağcılar örümcek adama taş çıkarıyor

Güncelleme Tarihi:

Profesyonel dağcılar örümcek adama taş çıkarıyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 01, 2008 00:00

Dağlara tırmanmadıkları zaman baca temizliyor, bayrak asıyor, cam siliyorlar. Hacettepe’li dağcılar, namı diğer Cambazlar, örümcek adama taş çıkarıyor. Yüksek ve erişimi zor olan yerlerdeki her türlü işlerde zaman ve maliyetten kazanmak için tırmanış ve ip tekniklerinde uzmanlaşmış ekibiyle Cambazlar farklı çözüm yolları sunuyor.

HACETTEPE Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (HÜDDOSK) üyelerinden oluşan Cambazlar 10 yılı aşkın dağcılık deneyimlerini iş yaşamına uyarlayarak endüstriyel tırmanış hizmetleri adı altında ulaşılması güç, yüksek bölgelerde faaliyet gösteriyor.

Yaklaşık bir yıl önce kurumsallaşarak kendilerine Cambaz adını veren profesyonel dağcılar şimdi yüksek dış cepheler ve fabrika bacaları gibi sanayi alanlarında boyama, temizlik işleri, elektrik hatları ve ışıklandırma gibi her türlü montaj işleri, baraj setleri, köprüler ve viyadükler gibi yapıların bakım, onarım ve dayanıklılık testleri gibi çok geniş bir iş yelpazesinde faaliyet gösteriyor.

Cambaz’ı oluşturan altı kişilik çekirdek ekip Hacettepe Üniversitesi kökenli Ogün Kekül, Çağrı Ürünay, Barış Ateş, Ufuk Balcı, Selahattin Günen, ve Mustafa Nalbant adlı profesyonel dağcılardan oluşuyor. Cambaz, faaliyet alanlarından kullandıkları ekipmanlara kadar bir çok konuyu Ankara Hürriyet’e anlattı:

Üç kolda hizmet veriyoruz

"Hepimiz Hacettepe Üniversitesi Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü (HÜDDOSK) çatısı altında yetiştik. Ankara’daki bazı inşaat firmaları tırmanış hizmetleri için bizi çağırıyorlardı. Bu da bizde kurumsal bir kimlikte çalışma fikrini uyandırdı. İlk başta Cambaz’ı üç ortak kurduk. Yaklaşık 10 yıllık dağcılık deneyimimiz var. Bu deneyimlerimizi endüstriyel tırmanış hizmetleri adı altında üç ana kolda faaliyet gösteriyoruz. Bunları inşaat, temizlik ve organizasyon olarak özetleyebiliriz.

Tırmanışta yerli malzeme

Endüsriyet tırmanışın dışında, dağcılık ve emniyetli çalışma koşulları için işçi eğitimleri de veriyoruz. Tüm bunların yanında dağcılık sporunun bir dalı olarak ortaya çıkan kaya tırmanışı Türkiye’de çok popüler bir hale geldi. Bu sporun yapılabilmesi için yurt dışından yüksek maliyetlerle ithal edilen yapay tırmanma duvarlarını yerli malzemeler kullanarak yüksek kalitede üretebiliyoruz. Bunların dizayn ve duvarlara montajını da gerçekleştiriyoruz.

Modifiye dağcılık gereçleri

Kullandığımız ekipmalar dağcılıkta kullanılan malzemelerle hemen hemen aynı. Çalışma koşul ve yerlerine göre çeşitlilik gösteriyor fakat küçük modifiyelerle her yerde kullanabiliyoruz. Tırmanış ekipmanlarıyla ortak olan malzemeleri endüstriyel tarza dönüştürerek kullanıyoruz. Temel olarak, kask, emniyet kemeri, kilitli karabin, iniş aletleri, statik ipler, stop descender gibi ekipmanlar kullanıyoruz."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!