Prof. Dr. Sezik: Ihlamur soğuk algınlı belirtisini azaltıp rahatlatıyor

Güncelleme Tarihi:

Prof. Dr. Sezik: Ihlamur soğuk algınlı belirtisini azaltıp rahatlatıyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 30, 2016 15:04

Prof. Dr. Sezik: Ihlamur soğuk algınlı belirtisini azaltıp rahatlatıyor

Haberin Devamı

Adem YAZICI/ANKARA, (DHA)- FİTOTERAPİ Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, Avrupa İlaç Kurumu tarafından da soğuk algınlığı ve stres üzerindeki hafifletici etkisini kabul ettiği ıhlamurun, çay olarak günde 2 veya 4 kez içilebileceğini belirtti. Soğuk algınlığı dışında ıhlamurun keyif için de içilmesini tavsiye eden Sezik, tüketicileri açıkta satılan ürünler için de uyarırken, "Bitkisel çaylar eczanelerde satışa sunuluncaya kadar, bilinen firmaların gıda kalitesindeki poşet çaylarını alınız. Ağır metal, pestisit artıkları ve mikroorganizma taşımayan ıhlamurun içilmesi önemli" dedi.

Prof. Dr. Ekrem Sezik, havaların soğumasıyla tüketicilerin en çok başvurduğu çaylardan biri olan ıhlamur hakkında merak edilen ayrıntıları açıkladı. Sezik, "Ihlamur, çiçek yaprağı ile çiçeğin ayrılmasının güçlüğü ve bu esnada çiçeğin de zarar görmesinden dolayı, artık çiçek yaprağı ile beraber kullanılmaktadır. Ihlamurun etkileri, yapısında bulunan flavonoitler, fenolik asitler, müsilaj ve uçucu yağ tarafından meydana getirilir. Demlendiğindeki sarı rengini taşıdığı flavonoitler, hoş kokusunu ise uçucu yağı vermektedir" dedi.

GÜNDE 2 VEYA 4 KEZ KULLANILABİLİR

Sezik, Marmara ve Karadeniz ormanlarında genellikle dağınık olarak yetişen 3 ıhlamur türü bulunduğunu belirterek, Piyasada bu türlerin çiçeklerinin genellikle karışık olarak satıldığın ıhatırlattı. Ihlamur'un çok eskiden beri soğuk algınlığında ter verici, göğüs yumuşatıcı olarak kullanılan bir çiçek olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Sezik, "Avrupa İlaç Kurumu, ıhlamurun uzun süre geleneksel kullanıma sahip olmasından dolayı, soğuk algınlığının ve stresin belirtilerini hafifletici olarak kullanılabileceğini kabul etmektedir. Bu amaçlarla genellikle çayı halinde günde 2-4 defa kullanmak yeterli olmaktadır. Dört yaşına kadar olan çocuklarda da aynı şekilde kullanılabilmektedir. Daha küçük çocuklarda yeterli bilimsel kayıt bulunmadığı için, kullanılması tavsiye edilmemektedir. Ama ülkemizde, halk arasında bebeklere bile, çok düşük miktarlarda verilmektedir" dedi.

IHLAMUR'UN HAZIRLANMASI

Ekrem Sezik ıhlamurun hazırlanması ile ilgili ise, "2 gram kadar ıhlamur veya 1 poşet ıhlamur, porselen veya cam bir demliğe konur, üzerine 1 su bardağı kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilave edilip, 5-10 dakika çay gibi demlenir ve içilir. Daha kolay ve kullanılışlı bir yol ise 1 poşet ıhlamur kupaya konur üzerine kaynamaya yakın sıcaklıktaki su ilave edilir, 5-10 dakika kadar bekletilip içilir. Kupanın üzeri taşıdığı uçucu yağın kaybolmasını önlemek için kapatılmalı, yapısında bulunan müsilajı poşetten tamamen çıkarmak için de poşet sıkılmalıdır" dedi.

Prof. Sezik, belirtilen süreden daha uzun bir süre bekletilimesi halinde ıhlamurun yapısındaki maddelerin değişmesine paralel olarak, sarı olan renginin kırmızıya dönmeye ve kendine has kokusunu kaybetmeye başladığın,ş bunun da istenmeyen bir durum olduğunu kaydetti. Ülkemizde ıhlamur elde edilirken istenen şekilde kurutulamadığı, daha sonra uygun şartlarda saklanmadığı için kolaylıkla mikroorganizma üremesine ve aflatoksinler meydana gelmekte olduğunu söyledi. Sezik'in soğuk algınlığı geçirenlerin dışında ıhlamurun keyif için de içilmesini tavsiye etti.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!