Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2008 00:00
Georgia Institute of Technology Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Akyıldız, Türkiye’deki gençlerin Avrupa ve Amerika hayranlığından kurtulması gerektiğini belirtirken, "ABD ’den Türkiye’deki araştırma potansiyeli görünüyor. Artık siz de görün" dedi.
GEORGIA Institute of Technology - Genişband Kablosuz Network Teknoloji Laboratuvarı Direktörü, Bilgisayar ve Elektrik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fuat Akyıldız, ABD’den Türkiye’deki araştırma potansiyelinin görüldüğünü belirterek, "Artık siz de görün" diye konuştu.
HÜ Teknokenti’nde düzenlenen ’Üniversite Sanayi İşbirliği: Hacettepe Üniversitesi Teknokent Günleri’ne konuşmacı olarak katılan Akyıldız, ’ABD’de üniversite-sanayi işbirliği ve inovasyon’ konulu bir sunum yaptı.
ABD’de üniversite ve şirketler arasındaki işbirliğinin çeşitli yollarla geliştirildiğini dile getiren Akyıldız, bunları ’kontrat’, ’hibe’, ’danışmanlık’, ’kuluçka merkezleri’, ’Savunma Bakanlığı’nın orta ve uzun vadeli projeleri’ olarak sıraladı.
ÜNİVERSİTEYE KOMİSYON
ABD’deki şirketlerin AR-GE ürünlerinin ortaya çıkarılması için yaptıkları kontratlarda, üniversitelerin yüzde 55 oranında komisyon aldığını anlatan Akyıldız, bu süreçteki en büyük problemin fikri mülkiyet hakları olduğunu söyledi. Akyıldız, ABD’de her yıl bu konuda çok sayıda dava açıldığını, anlaşmazlıklar yüzünden uygulamaya geçirilemeyen projeler bulunduğunu ifade etti.
Kişi ya da kuruluşların kürsü profesörlükleri için üniversitelere hibe destekleri yaptığını aktaran Akyıldız, iş sahiplerinin bu yolla üniversitelerde reklam yaptıklarını kaydetti. Akyıldız, hibe yardımlarının fikri mülkiyet sorunu olmadan büyük gelir getiren bir yöntem olduğunu söyledi.
Artık yola çıktınız
TÜRKİYE’- de de Almanya’da kurulan sistemlere benzer sistemler kurulmaya başladığını, ancak Almanya’daki bu gelişmenin on yılların ürünü olduğunu dile getiren Wolf, "Bu yola çıktınız. Önemli olan bu" dedi. HÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Selçuk Geçim ise üniversitenin Almanya’daki Steinbeis Transfer Merkezi’nin üyesi olmaya karar verdiğini ve merkezde ilk olarak plastik polimerler konusunda araştırmalar yürütüleceğini bildirdi.
BEYİN GÖÇÜ SORUNU
ÜNİVERSİTE ve sanayi arasında işbirliği için sistemi kolaylaştırmanın, bürokratik işlemlerin azaltılmasının gerektiğini ifade eden Akyıldız, beyin göçünün bu yolla azaltılabileceğini söyledi.
Türkiye’nin ABD’ye eğitim için en çok öğrenci gönderen ülkeler arasında bulunduğunu belirten Akyıldız, "Türkiye’de de ABD’den kat kat üstün okullar var. ABD’de ise en temel ifadeleri bilmeyen öğrenciler var" dedi.
Amerika’da pek çok konuya pozitif yaklaşıldığını ancak Türkiye’de genel bir karamsarlık olduğunu kaydeden Akyıldız, "ABD’den Türkiye’deki potansiyel görünüyor. Artık siz de görün. Neden aynı araştırmacılar, ABD’de başarılı ürünler ortaya koyuyorlar. Sistem kolaylaşsa aynı araştırmacılar, Türkiye’de de aynı başarıyı yakalarlar" diye konuştu.