Güncelleme Tarihi:
TOPLU Konut İdaresi (TOKİ), 1999’da sosyal konut inşası için Eryaman Toplu Konut bölgesinde bulunan 38 bin 414 metrekarelik alanı Türkkonut’a tahsis etti. Büyük çoğunluğu üst düzey 129 emniyet mensubu S.S. Su Damlası adı altında bir kooperatif kurarak araziye talip oldu. Türkkonut da arsayı sosyal amaçlı 383 konut yapma şartıyla kooperatife tahsis etti. Kooperatif yönetimi, inşaat halindeki evlerin büyük kısmını meslektaşları olan polislere sattı. Taksitle satın aldıkları evlerinin yeniden satışa çıktığını öğrenen hak sahipleri TOKİ ve Türkkonut’a şikayette bulundu. Polislerin, polisleri dolandırdığını öne süren birçok hak sahibinin iddialarına göre ilginç dolandırıcılık süreci şöyle gerçekleşti:
Polis, polise sattı
Kooperatif başkanı Emniyet Müdürü M.K.A., arsayı protokole aykırı olmasına rağmen kat karşılığı inşaat sözleşmesiyle E.S.K. inşaat firmasına verdi. Kooperatif üyesi 129 polis, dairelerini bedavaya getirmek için 254 daireyi firma aracılığıyla büyük çoğunluğunu kendi meslektaşlarının oluşturduğu 254 kişiye taksitle sattı.
İhalesiz tahsis
Kooperatif üyesi 129 polisin dairelerin yüzde 90’ının tamamlandığı sırada kooperatif ile E.S.K İnşaat arasında anlaşmazlık yaşandı. Kooperatif yönetimi, inşaatı tamamlayamadığı gerekçesiyle E.S.K. ile sözleşmesini iptal ederek inşaatı tamamlama işini ihalesiz olarak EMZ-1 adlı şirkete verdi.
Üye listesi sahte çıktı
Kooperatif üyesi 129 emniyet mensubununa ait binaları tamamen bitiren şirket, önceki firmanın taksitle sattığı evleri, tekrar satmaya başladı. Durumu fark eden hak sahipleri TOKİ ve Türkkonut’a başvurdu. Şikayet sonrasında Su Damlası’nın arsa tahsisi için Türkkonut’a verdiği 325 kişilik üye listesindeki isimlerden 129 polis dışındakilerin hayali olduğu ortaya çıktı.
Tüm izinler iptal edildi
TOKİ, Su Damlası’nın üyelerinin hayali olduğu ve protokole aykırı davrandığı gerekçesiyle arsa tahsis işlemini 8 Eylül 2009 tarihinde iptal etti. Türkkonut ise inşaatın hala kaçak olarak devam ettiğini tespit ederek Sincan Cumhuriyet Başsavcılığı’na Kooperatif üyeleri hakkında görevi kötüye kullanma ve ortakları zarara uğratma gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. Etimesgut Belediyesi ise ‘yapı tatil zaptı’ düzenleyerek arsa üzerindeki inşaatı durdurdu. Parasını ödedikleri daireleri alamayan birçok hak sahibi, iptallere rağmen inşaatın hala sürdüğü ve evlerin başkalarına satılmaya devam edildiği iddiasını savundu.
Hepimiz dolandırıldık
SU Damlası Yapı Kooperatifinin yüzlerce mağdurundan biri olan emekli Astsubay Yaşar Bakırcı, 2005 yılında müteahhide 63 bin lira ödeyerek ev satın aldığını, fakat evin bir başkasına da ha satıldığının ortaya çıkması üzerine dolandırıcılık iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunu söyledi. Kooperatifin anlaştığı inşaat firması kanalıyla mükerrer satışlarının devam ettiğini öne süren Bakırcı, bunun yeni mağduriyetlere neden olduğunu savundu.