Polikistik over sendromunda beslenme

Güncelleme Tarihi:

Polikistik over sendromunda beslenme
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2017 01:00

Ülkemizde her 100 kadından 15’inde görülen polikistik over sendromu doğurganlık çağındakilerde yaygın olarak karşılaşılan sağlık problemlerinden biridir.

Haberin Devamı

Yumurtalıklar, adrenal bezler ve hormonal dokular arasındaki ilişkinin bozulmasına bağlı olarak doğurganlık çağının herhangi bir döneminde ortaya çıkabilen, diyabet, insülin direnci, kalp hastalığı ve metabolik sendrom gibi ciddi sağlık sorunları ile de ilişkilendirilen endokrin bir hastalıktır.
Polikistik over sendromlu kadınlarda özellikle bel ve karın bölgesindeki kilo artışı, kalça bölgesinden daha fazla olmaktadır. Bu bireylerin çoğu kilo vermekte zorlanmaktadır. Polikistik over sendromunuz varsa, kendinize yapacağınız en büyük iyilik, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam tarzı haline getirmektir. Özel bir beslenme programı ile sendromunun belirtilerini en aza indirmeniz mümkün. Süreçte şunlara dikkat etmekte fayda var.
♦Az ve sık beslenme modelini yaşam tarzınız haline getirin. 3 ana öğün arasında küçük ara öğünler tüketerek kan şekeri dengenizi sağlayın. Yemek yemek için acıkmayı beklemeyin, öğünlerinizin arasında 2-3 saat olmasına dikkat edin.
Diyet programınızda karbonhidrat, protein ve yağlar dengeli bir şekilde dağılmalı. Glisemik indeksi düşük karbonhidratları tüketmeye özen gösterin. Şeker içeriği yüksek olan paketli ürünlerden uzak durun ve etiket okuyun. Diyetinize kaliteli yağları dahil edin. Zeytinyağını birinci sıraya alın. Et, tavuk, balığı doğru teknikler ile pişirin.
♦Posa açısından zengin, vitamin ve mineral deposu olan sebze ve meyvelerin tüketimine ağırlık verin.
♦Ödemden kurtulma için her gün düzenli 2-2,5 litre su için. Çay ve kahvenin su yerine geçmediğini unutmayın. Tuz tüketimini azaltın. Ödemli olduğunuz günlerde maden suyu tüketiminizi sınırlandırın.
♦Kilo vermekte zorlanıyorsanız mutlaka D vitamini değerinize baktırın. Eksik ise doktorunuzun önerisi dahilinde tamamlayın.
♦Egzersizin önemini unutulmaşın. Doğru beslenme ile yeterli düzeyde egzersizi kol kola götürün.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!