Oluşturulma Tarihi: Ekim 11, 2011 00:00
Polatlı Sarıoba köyünde mevsimlik tarım işçilerinin çocuklarına yönelik başlatılan Mevsimlik Gezici Tarım İşçilerinin Hayatlarının İyileştirilmesi Projesi (METİP) kapsamında kurulan çadır okulda eğitim devam ediyor.
GÜNEYDOĞU’nun değişik illerinden Ankara’nın Sarıoba köyüne soğan tarlalarında çalışmaya gelen mevsimlik tarım işçileri, göçebe yaşantılarına devam ediyor. Kurulan çadır okulda ise eğitim eylül ayından bu yana 3 öğretmen eşliğinde sürdürülüyor. Çadırlarda ayrıca aile ve çocuk sağlığı konusunda velilere eğitim veriliyor. METİP Koordinatörü Hasan Çetin, eğitimin müfredat çerçevesinde sürdürüldüğünü kaydederek, çocukların kayıtlarının e-okul kapsamında tamamlandığını belirtti. Çetin, “Şu anda bulunduğumuz bölge, Sarıoba köyüne ait bir yerleşke. Bu yerleşke yerine ait okul, Sarıoba’da bulunan ilkokulumuza dahil. Yani burada yapılan kayıtlar Sarıoba İlköğretim Okulu kaydı ve burada e-okula kayıtlı olan çocuklarımıza Türkiye’de alınan bütün müfredat eğitimleri mümkün mertebe verilmeye çalışılıyor” diye konuştu.
Eksikler tamamlanacak
Çalışma Bakanlığı tarafından yürütülen METİP’in eğitim, sağlık, ulaşım, barınma, iş güvenliği, iş sağlığı sorunlarını içeren bir proje olduğunu ifade eden Çetin, “Çalışma Bakanlığı proje kapsamında Sağlık Bakanlığı’yla koordineli olarak çocuklara, kadınlara ve bütün halka yönelik sağlık taramaları yaptırıyor. Çocukların aşıları günleri geldiğinde yapılıyor. Sağlık ekiplerimiz buraya gelerek gerekli tarama işlerini yapıyor. Aynı zamanda okulumuzda sağlığa yönelik eğitimler veriliyor. Yine sağlık şartlarınıetkileyen çevre koşullarına yönelik çalışmalar yapılıyor. Sularımız klorlanıyor. Altyapı hizmetleri ona göre gerçekleştirildi. Tabii hepsi bitti mi diyeceksiniz. Mümkün değil, eksiklerimiz çok ama zaman içerisinde tamamlayacağız” dedi.
Ferah çadırlar
Halkın ağırlıklı olarak Urfa’dan geldiğini kaydeden Çetin, bunun dışında Diyarbakır, Mardin, Şırnak, Siirt gibi illerden de mevsimlik tarım işçilerinin geldiğini belirtti. Çadırları Çalışma Bakanlığı’nın oluşturduğunu ifade eden Çetin, “Buradaki çadırlarımız özellikli çadırlar. Çadırlar kendi tasarımımız, kendimiz çizimlerini gerçekleştirdik. Üç katlı çadırlar bunlar. Astar, izolasyon ve dış branda olmak üzere sıcak ve soğuğa dayanıklı çadırlar. Aynı zamanda 5x6 ebadında 30 metrekarelik geniş ve ferah çadırlar. İşçilerimiz çok memnun kaldılar, hoşlarına gitti. İnşallah bundan sonra da her sene işçilerimiz böyle kamyonların tepesinde, çadırların üstünde gelmek zorunda kalmayacaklar. Çadırları burada hazır olacak. Geldiklerinde çadırlarına yerleşip en iyi şekilde hayatlarını sürdürmeye çalışacaklar” diye konuştu.