Pirinçten sonra tehlike çanları bakliyatta çalıyor

Güncelleme Tarihi:

Pirinçten sonra tehlike çanları bakliyatta çalıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 26, 2008 00:00

ATO Başkanı Aygün, "Kuraklık nedeniyle tüm dünyada tehlike çanları çalıyor. Türkiye vatandaşının huzuru, sofrasının bereketi için bakliyat ihracatını durdurmalı. Aksi takirde bugün bire sattığını yarın 10’a alamayacak" dedi.

ANKARA Ticaret Odası’nın (ATO) yaptığı araştırmaya göre, son 20 yılda uygulanan yanlış tarım politikaları, nedeniyle baklagil ekim alanları yüzde 39, baklagil üretimi de yüzde 42 gerileyen Türkiye’yi bir de kuraklık vurdu. Geçen yıl 535 bin tonluk mercimek üretimi gerçekleştirilen Türkiye’de bu yıl rekoltenin yüzde 50’si aşırı sıcaklar nedeniyle tarlada yandı.

ÜRETİMDE DARALMA : Tarım nüfusunu küçültmeye dönük politikalar, nüfusu azaltmayı tam olarak başaramazken, üretimde yaşanan daralmayla Türkiye’yi kendi kendine yeten ülke olmaktan çıkardı. 1987 yılında, 2 milyon hektarlık alanda baklagil tarımı yapılırken bu alan yüzde 39 gerileyerek 1.2 milyon hektara indi. Toprakların daralmasına, üretimde yeterli verimlilik sağlanamaması da eklenince 1987 yılında 2 milyon 150 bin tonluk baklagil üretimi yapılan Türkiye’de 2007 yılı sonu itibariyle baklagil üretimi yüzde 42 gerileyerek 1 milyon 264 bin ton oldu. Baklagil üretimindeki gerilemede kuraklığın da etkisi oldu. 2006 yılında 1 milyon 606 bin tonluk baklagil üretimi bir yılda yüzde 21.2 geriledi.

İHRACAT DURDURULSUN : ATO Başkanı Sinan Aygün, bakliyatta plansız üretime kuraklığın da eklenmesiyle birlikte fiyat artışlarının tetiklendiğini belirterek, bu durumun sadece Türkiye’de değil tüm dünyada da yaşandığını kaydetti. Pirinçte yaşanan sıkıntı nedeniyle Hindistan, Mısır, Bangladeş gibi ülkelerin ihracatı durdurduğuna dikkat çeken Aygün, şunları söyledi: "Kuraklık nedeniyle tüm dünyada tehlike çanları çalıyor. Türkiye bakliyatta neredeyse üretiminin yarısına yakınını ihraç eden bir ülkeydi. Bu miktarın kuraklık nedeniyle tarlada kaldığını düşünürsek, çıkacak rekolte ancak vatandaşlara yetecek miktar olacak. Türkiye bu miktardan bir de ihracat yapmaya kalkışırsa, fiyat artışlarını durdurmanın imkanı kalmayacak. Vatandaşın huzuru, sofranın bereketi için bakliyat ihracatını durdurmak gerekiyor. Aksi takdirde Türkiye bugün bire sattığını yarın 10’a alamayacak."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!